Annonce:
Annonce:

Kæmpe olivenolie-skandale i Danmark: Det er uegnet som menneskeføde

Ekstra jomfru olivenolie solgt til danskerne er fup – kun seks mærker ud af 35 var ægte

Se eksperten efterprøve forskellige olivenolier, man kan købe i supermarkedet, så du kan blive klogere på, hvilke du bliver snydt af
Annonce:

Betaler du som hundredtusindvis af andre danskere ekstra for ’ekstra jomfru olivenolie’ i dit supermarked, er du formentlig blevet udsat for et grimt fupnummer.

Ekstra Bladet fik i aftes et tip om, at de danske fødevaremyndigheder er ved at optrevle en af de største sager om fødevare-forfalskning i årevis.

Under en razzia i hele den danske detailhandel har Fødevarestyrelsens Rejsehold påvist, at folk bliver snydt på det groveste, når de tror, de køber den ædle og sunde olie.

Honning-skandale eskalerer: Kinesisk honning bandlyses

Michael Rosenmark, chef for førnævnte Rejsehold, erkender, at man har gjort opsigtsvækkende fund.

Olien skal fjernes
- Det ser bestemt ikke godt ud. Faktisk står det meget skidt til. Vi har udtaget 35 typer ekstra jomfru olivenolie til laboratorie-analyse og smagsanalyse på et spansk laboratorium. Kun de seks var faktisk ekstra jomfru olivenolie, forklarer han.

Annonce:

Han siger, at 12 af olierne er af så dårlig kvalitet, at de ikke må sælges til forbrugere.

Her fælder mad-ekspert Netto for åben skærm: Fup!

- De er ikke decideret farlige, bare af så ringe kvalitet, at de ikke egner sig som menneskeføde.

Hvad er forskellen på ekstra jomfru olivenolie og jomfru olivenolie?

Ekstra jomfru olivenolie er bedste kategori af olivenolier - olien har ingen fejl eller afvigelser.

Jomfru olivenolie, der i mod, har en fejlmargin på  op til 20 procent. Fejl kan være frost eller skyldes oliven, der har ligget på jorden. Det gør eksempelvis smagen eller duften ringere end den helt rene vare.

'Olivenolie' har en endnu højere fejlmargin på op til 25 procent. Olie, der har en højere fejlargin, diskvalificeres.

Derfor forestår nu en af de største tilbagetræknings-sager i Danmark længe. Tonsvis af flasker elendig fup-olie skal fjernes fra hylderne.

Danmarks førende olivenolieekspert Catherine Fogel siger:

- Der kan sagtens være tale om fup, men mange af butikkerne udstiller flaskerne under spots og ved for høje temperaturer, som nedbryder ekstra jomfru olivenoliens struktur og gør dem til dårligere olier, som så ikke længere må klassificeres ekstra jomfru olivenolie, forklarer hun og kritiserer detailhandlen for at presse priserne så hårdt, så de får leveret skrøbelige og ringe olivenolier.

Annonce:

- Vi har ingen grund til at tro, at danske virksomheder snyder bevidst i denne sag. De har været i god tro. De har købt det som ekstra jomfru olivenolie, så derfor får de ingen sanktion, hvis de stopper med at sælge det som ekstra olivenolie, siger Rosenmark.

Fødevareekspert Orla Zinck er rystet over, at især de store supermarkedskæder slipper for at få klækkelige bøder og sure smileys.

- For reglerne er klare: De må ikke snyde forbrugerne. Og de er afsløret i plat, svindel og humbug – derfor skal det koste. Gør det ikke det, vil de fortsætte med at veje økonomiske hensyn højere end forbruger-tilliden: De vil fortsætte med at være ’godtroende’ og blot skyde skylden på underleverandører og distributører, siger han.

Her er olien ægte – her er den tvivlsom

Det var i aftes umuligt at få opklaret, hvor olierne, som er uegnet som menneskeføde, er solgt. Men Ekstra Bladet traf repræsentanter for Coop, Dansk Supermarked og Dagrofa, som tilsammen repræsenterer broderparten af dansk detailhandel. Her er resultatet:

Dansk Supermarked er tvivlsom

Hos Dansk Supermarked, som står bag Netto, Føtex og Bilka, indrømmer pressechef Mads Hvitved Grand, at Fødevarestyrelsen har fundet flere typer såkaldt ’ekstra jomfru olivenolier’, som Fødevarestyrelsen vurderer blot er almindelig jomfru olivenolie.

Men Dansk Supermarked vil ikke fjerne dem fra handlen.

– For Fødevarestyrelsens test-resultater harmonerer ikke med vore egne analyser fra EU-akkrediterede laboratorier, som viser, at der intet er galt, siger Hvitved Grand.

Han fortæller, at der nu skal laves flere analyser.

– Indtil de er klar, sætter vi skilte i butikkerne, hvor vi informerer om, at det, der anprises som ekstra jomfru olivenolie, kan risikere at være almindelig olivenolie, siger han.

– Så du kan ikke udelukke, at I har snydt folk?

– Hvis Fødevarestyrelsens test-resultater er sande, er forbrugerne, vi og resten af branchen blevet snydt. Så har både vi og kunderne købt noget til en ringere kvalitet, end der er betalt for, hvilket i så fald er dybt beklageligt og helt uacceptabelt.

Olie ’uegnet som menneskeføde’ er ifølge Hvitved Grand ikke solgt i Dansk Supermarkeds butikker.

Dagrofa rydder op

Hos Dagrofa, som står bag Meny, Kiwi, Spar, Min Købmand og Letkøb, oplyser kvalitetschef Karin Frøidt, at man prompte har fjernet to slags såkaldt ’ekstra jomfru olivenolie’ fra hylderne, da der ifølge myndighedernes analyser kun er tale jomfru olivenolie.

- Dagrofa har valgt at fjerne al Gestus ekstra jomfru olivenolie og al Grøn Balance ekstra jomfru olivenolie fra den italienske leverandør fra vores hylder, og altså ikke kun olier fra det parti, som Fødevarestyrelsen har undersøgt. Vi vil nu undersøge alle de fjernede partier, og de vil kun komme tilbage på hylderne, hvis alle analyser dokumenterer at det er ekstra jomfru. Vi stiller strenge krav til vores leverandører af varer i Gestus og Grøn Balance: I dette tilfælde har vi kontrakt på ekstra jomfru olivenolie, vi har gennemført audit hos leverandøren, og vi har modtaget resultater fra deres egenkontrol, så derfor er vi rigtig ærgerlige over, at både vi og vores kunder alligevel har fået en olivenolie, som ikke fuldt ud lever op til det, vi betaler for, siger Karin Frøidt.

Hun understreger, at olierne er rene og helt ufarlige – og at der heller ikke er tale om nogle af de olier, som er betegnet ’uegnet som menneskeføde’.

– Vi er blevet snydt, og vi er uforvarende kommet til at snyde vores kunder, og det må vi beklage, siger hun og tilbyder folk at returnere de to produkter, som er af mærket ’Grøn Balance’ og ’Gestus’.

Coop er ren

Hos Coop, der står bag Fakta, Irma, Kvickly og Brugsen-kæderne, forsikrer informationsdirektør Jens Juul Nielsen om, at Fødevarestyrelsen ikke har fundet fup-olier, herunder ikke olier, der er ’uegnet som menneskeføde’.

Der er udtaget 35 typer ekstra jomfruolivenolie til laboratorie-analyse og smagsanalyse i Spanien.Kun de seks var faktisk ekstra jomfruolivenolie. Af disse seks var fem mærket i strid med reglerne.De 15 var almindelig jomfruolivenolie.De resterende 12 er at så dårlig kvalitet, at de ikke må sælges til forbrugere. De to resterende er også af ringe kvalitet, men myndighederne er ved at analysere dem for at kunne klassificere dem.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: