Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Kender du forskellen? Det er faktisk ikke bare genbrug

Du kender helt sikkert alt til begrebet ’genbrug’. Måske du endda selv går meget op i det. Almindeligt genbrug har bare en enkelt, og lidt kedelig, sideeffekt, som du dog ikke behøver at lide under.

Men lad os få det sagt med det samme: Genbrug er godt.
I en tid med stort fokus på miljøet, er det kun positivt at holde vores utroligt mange hverdagsting i cirkulation frem for at smide det ud. Uanset om det handler om biler, tøj eller telefoner.

Genbrug har dog den ulempe, at det er, ja, genbrug. Du får som udgangspunkt leveret et produkt i en stand, som fik den tidligere ejer til at stoppe med at bruge det. Det kan desværre betyde, at produktet ikke længere er særligt godt. For hvem har eksempelvis lyst til at overtage en smadret smartphone?

Heldigvis kan det faktisk lade sig gøre at give brugte produkter et nyt – og måske endda bedre – liv.

Gammel vin på nye flasker?
Svaret på det spørgsmål er ’både og’. Og vin kan jo i øvrigt blive bedre med årene.

På engelsk skelner man mellem recycling og upcycling, og forskellen mellem de to begreber er faktisk ret stor.

På dansk er recycling det, du kender som godt gammelt genbrug. Og det er der som sagt absolut intet galt med – tværtimod. Du behøver dog ikke ’nøjes’ med aflagt tøj, møbler eller smartphones, der leveres i den stand, som den tidligere ejer ikke længere ville bruge. Her kommer upcyling nemlig ind i billedet.

Du kender det måske også som refurbished, hvor den tætteste oversættelse til dansk er ’istandsat’. Det betyder ganske enkelt, at i stedet for at du får eller køber et gammelt produkt i gammel stand, er eksempelvis tøjet eller telefonen blevet sat i stand eller måske endda forbedret.

For at give et konkret eksempel, vil en brugt telefon få fikset den ødelagte skærm, få skiftet batteriet eller opdateret softwaren. Hvad end der skal til for at gøre den så god som ny.

Derudover er der endnu en ting, som adskiller et refurbished produkt fra et almindeligt genbrugt. Hvis du køber det gennem en virksomhed, der specialiserer sig i det, får du nemlig to års garanti, nøjagtig som når du køber for eksempel en spritny smartphone.

Forbedret version
Ved et refurbished produkt får du altså de samme fordele, som du kender fra almindeligt genbrug. Du får bare nøjagtig samme funktionalitet som ny.

Patina har selvfølgelig sin charme, og det behøver du ikke nødvendigvis give afkald på. Til gengæld får du med et refurbished eller upcycled produkt noget, der har samme funktionalitet, som da det forlod fabrikken.

Du kan sådan set selv stå for at istandsætte dine ejendele, men inden for flere specifikke brancher er der virksomheder, som specialiserer sig i refurbishement og upcycling.

Refubished smartphones hos Swappie

Swappie er Europas hurtigst voksende online aktør, når det kommer til refurbished smartphones.

Hos Swappie kan du købe en ældre smartphone-model, som er blevet istandsat.

De sørger for at, at din nye (gamle) fungerer, som da den forlod fabrikken. De udskifter eksempelvis batteriet, hvis det gamle ikke er godt længere.

Smartphones fra Swappie går igennem en grundig inspektions-proces med 52 trin, og de bliver gennemtestet inden, de sættes til salg til en billigere pris end de fabriksnye modeller. Og ingen smartphones ryger i den online butik, hvis de ikke kan klare producentens seneste og næste softwareopdatering.

Du får selvfølgelig 24 måneders garanti – akkurat som du kender det, når du køber en helt ny telefon.

Sidst men ikke mindst kan du selvfølgelig også sælge din gamle smartphone, og på den måde være med til at give den et nyt liv, samtidig med at du selvfølgelig tjener penge på den.

Læs mere hos Swappie

 

Derfor er det vigtigt
Det er ikke småting, vi smider ud. Og hvis vi holder os til eksemplet med smartphones, bliver det endda kategoriseret som farligt affald. Så kan du jo tænke over, hvor mange du kender med en smartphone – og hvor relativt ofte, de udskifter den.

For hver ny smartphone, skal der naturligvis graves efter endnu flere af de farlige stoffer og sjældne mineraler, der skal til for at bygge den.

Farlige stoffer i smartphones

Det er ikke uden grund, at smartphones bliver kategoriseret som farligt affald, hvilket gør det ekstra skidt, at vi udskifter dem så ofte.

I moderne smartphones kan der eksempelvis være følgende farlige stoffer:

  • Bly i kredløbskomponenter og batteriet
  • Kviksølv i kredløbskomponenter og batteriet
  • Arsenik i mikrochips
  • Klor i plastikdele
  • Kadmium i batteriet

Kilde: e-cycle.com

Samtidig ligger en stor del af en smartphones CO2-udledning i selve produktionen. Hele 85-95%, faktisk, hvor en stor del netop sker i minerne, der graver efter mineralerne til telefonen.

Alt det sker samtidig med, at smartphones bliver udskiftet oftere. Der er derfor potentiale for en ret markant CO2-besparelse, hvis flere vælger at købe en refurbished telefon fremfor en fabriksny. For med den nuværende udvikling, kan elektroniske produkter inden for de næste to årtier stå for op til 14% af verdens samlede CO2-udledning.

Lignende problemer kan findes i blandt andet produktionen af tøj, så uanset hvordan du vælger at bruge brugte produkter, kan det have stor betydning.

Og så behøver det jo slet ikke betyde, at du går ned på kvalitet og holdbarhed. Du kan jo bare købe refurbished, ikke?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind