Klædt på til gør-det-selv: 5 ting du skal huske

Mange danskere har fundet deres indre håndværker frem, men det kræver mere end et tæt tag og en vinkelret terrasse at få succes med gør-det-selv-projektet. Vi præsenterer fem ting, der giver dig en mere sikker gør-det-selv-garderobe.

Det er ikke kun professionelle håndværkere, der har gavn af sikkerhedsudstyr - det har du også derhjemme. Foto: Shutterstock
Det er ikke kun professionelle håndværkere, der har gavn af sikkerhedsudstyr - det har du også derhjemme. Foto: Shutterstock

Årets gør-det-selv-projekt ender ikke altid med en kold øl på den nyanlagte terrasse. For nogle ender det med tømmerlus eller ondt i ryggen, mens andre skal en tur på skadestuen. Det skønnes at op til 20.000 danske gør-det-selv-folk hvert år må en tur forbi skadestuen, og mange af dem er så hårdt medtaget, at de må indlægges (kilde: Statens Institut for Folkesundhed)

Helt så galt behøver det dog ikke at gå, hvis du husker at klæde dig sikkert på til det næste gør-det-selv-projekt. For selv om du har en toptunet værktøjskasse og de helt rigtige byggematerialer, er der god grund til at gå gør-det-selv-garderoben efter i sømmene, hvis du vil være på forkant med eventuelle ulykker. Her er fem ting, som en enhver handymand eller kvinde bør supplere værktøjskassen med.  

Fornuftigt fodtøj
Skal du op at kravle på taget, slæbe murbrokker eller i nærkontakt med motorsav og andre maskiner i den tunge ende, bør du overveje dit fodtøj. Dine nedslidte sneakers sikrer dig hverken mod søm, der titter op i byggerodet, eller mursten, der falder ned over tæerne, men med et par gode sikkerhedssko er du godt rustet, når hele det nybyggede legehus ramler ned over fødderne, og når du skal stå fast i byggerod såvel som på stige og stillads.

Vil du have en sko, der både er sikker og komfortabel, og som designmæssigt ligner et par almindelige sneakers, bør du rette blikket mod danske Airtox. Airtox arbejder med lette materialer, der beskytter uden at fylde eller veje særlig meget, og så er de så flotte og komfortable, at de med stor sandsynlighed forbliver dine favoritsko, længe efter gør-det-selv-projektet er afsluttet.

Airtox UL1-P vejer blot 285 gram, og er en af de mest populære modeller fra Airtox. Foto: Airtox
Airtox UL1-P vejer blot 285 gram, og er en af de mest populære modeller fra Airtox. Foto: Airtox
 

Fiks på fingrene
Der er sjovere ting at bruge tiden på end at trække splinter ud af poterne med en pincet eller slide neglebørsten op ved håndvasken, når projektet er overstået. Derfor er et godt sæt arbejdshandsker et must, uanset om du skal skifte dæk på bilen, banke et fancy møbel sammen af gamle Europa-paller eller lægge en stribe fliser i indkørslen. Udover at holde dine hænder rene, yder de også en vis beskyttelse, hvis du er fummelfingret med en hammer og rammer fingrene i stedet for sømmet.

Et par gode høreværn
Der er ingen undskyldninger for ikke at smække ørerne i et par gode høreværn, hvis du arbejder i et støjende miljø. Med den rette model skåner du trommehinderne fra det skærende hvin, når vinkelsliberen går til angreb på et stykke metal, eller når slagboremaskinen hamrer sig gennem en genstridig mursten. Udover at beskytte øregangen mod tinnitus kan du gøre arbejdsdagen mere hyggelig, hvis du napper et par høreværn med FM radio og Bluetooth, så du kan høre din yndlingsmusik eller podcast. Er budgettet ikke til et par høreværn, bliver dine ører også glade for et sæt ørepropper.

Briller og visir
Det er ikke kun til nytårsaften, at det er en god idé at beskytte øjnene imod flyvende farer. Med et par sikkerhedsbriller eller et visir monteret på knolden, minimerer du risikoen for at komme galt afsted, hvis du står i en regn af gnister fra en vinkelsliberen, bliver ramt af fragmenter fra buskrydderen i haven – eller er ved at pudse loftet op i din gamle lejlighed. Husk at købe en model, der også beskytter fra siden. Med andre ord: et par solbriller fra tanken duer altså ikke. Til gengæld kan du genbruge sikkerhedsbrillen, når det ringer ind til nytår.

På med masken
Det kan godt være, du har fået nok af de blå mundbind, men skal du pudse en væg, slibe gulv eller arbejde i et støvet miljø, er der altså ingen vej ud om støvmasken. I visse tilfælde kan det endda være nødvendigt med et mere avanceret åndedrætsværn, hvis der er særlig mange partikler i luften, eller hvis du arbejder med asbest eller andre skadelige stoffer, fx visse typer af skrap maling. Som supplement til støvmasken er det en god idé at støvsuge grundigt frem for at feje, da kosten har for vane at hvirvle støvet rundt i lokalet. 

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med European Tech Group