Listeria-alarm på Stryhn’s leverpostejsfabrik

Der er fundet listeria i dansk leverpostej leveret til svenske butikker. Danskerne behøver intet frygte, lover Stryhn's.

Arkivfoto
Arkivfoto

Tirsdag blev den frygtede listeria-bakterie fundet i et parti leverpostej på Stryhns leverpostejsfabrik i Roskilde.

Fødevarestyrelsen blev omgående tilkaldt.

- Der må under ingen omstændigheder være listeria i leverpostej, og når der var det, skyldes det, at der var nogle forhold i produktionen, som ikke var i orden, fortæller sektionsleder Martin Birch Hansen fra Fødevarestyrelsen.

Urent vandsprøjt

Han fortæller, at meget tyder på, at urent vandsprøjt fra rengøringen har ramt det folie, som de svenske leverpostejer blev pakket i.

Fødevarestyrelsen opdagede også, at der i maskineriet sad nogle rustne bolte, som ikke kunne rengøres og som derfor også kunne være kilden til listeria.

Se også: Velkendt pålægsklassiker vender hjem til Danmark

- Derfor indskærpede vi, at forholdende skulle bringes i orden, siger sektionslederen.

Fik irettesættelser

Stryhn’s mistede sin elitesmiley og fik blandt andet besked på ikke at opbevare folie i produktionen samtidig med, der bliver gjort rent.

Stryhn’s direktør Kristian Kornerup understreger, at det parti, der kunne være listeria i, udelukkende blev leveret til det svenske marked. Det blev tirsdag trukket tilbage fra Stryhn's svenske kunder, butikker. Om de er nået helt ud i forbrugernes maver, er uvist.

Kun til det svenske marked

-Det er væsentlig at understrege, at den del af fabrikken, hvor de pågældende postejer blev produceret, er adskilt fra den del af produktionen, der leverer Stryhn's-produkter til det danske marked, så der er ingen risiko for danske forbrugere, lover han.

Han forsikrer om, produktionsforholdene er blevet udbedret og rengjorte, så produktionen på forsvarlig vis er blevet genoptaget.

Samfund Listeria fundet i koldrøget laks

Se også: Bornholmere skal passe på: Listeria i sødmælk

FAKTA: Hver fjerde smittet dør af listeria

I april er fem danskere blevet smittet med en listeriabakterie på blot en uge. To af de smittede er døde.

Læs her hvad listeriabakterien er, og hvem den oftest rammer:

* Bakterieslægten listeria er udbredt i jord, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker samt i produktionsmiljøer.

* Bakterien findes i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men varmebehandlede fødevarer kan også få bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

* Det er overvejende personer, som er svækkede i forvejen, som bliver syge. Dødeligheden blandt de registrerede tilfælde er cirka 25 procent.

* Raske personer kan dog også blive syge af listeria, hvis der er meget høje koncentrationer af bakterien. Det er set ved tidligere listeria -udbrud.

* Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.

* Sygdommen rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

* Man kan mindske risikoen ved at spise varmebehandlet mad og opretholde god køkkenhygiejne samt overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer for spiseklare fødevarer.

* I 2014 blev der konstateret i alt 73 tilfælde af listeria, hvoraf 16 smittede listeria patienter er afgået ved døden inden for 30 dage, efter at de blev smittet.

* I 2014 blev der solgt kødpålæg, der kunne være inficeret med listeria til mindst 100 detailkunder i Danmark.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet.

12 kommentarer
Vis kommentarer