Chefkok: Gastronomi burde ikke kunne opstå i norden

Rene Redzepi, der er køkkenchef på Noma, kan udover to Michelin-stjerner nu også prale af at have verdens bedste restaurant for andet år i træk

Der er i forvejen ventetid på flere måneder, hvis du vil have et bord på restaurant Noma på Christianshavn.

Og efter i går, hvor hele holdet bag restauranten blev hædret med titlen som verdens bedste restaurant, går de et forår i møde, hvor der skal løbes mindst lige så stærkt for at servicere restaurantens blot 12 borde.

- Vi har udviklet os som et team. Men der er stadig et stykke endnu, før vi når mållinjen, sagde køkkenchef Rene Redzepi umiddelbart efter prismodtagelsen.

Han er kendt for at være en af nordens bedste kokke, men de albanske rødder kommer også af og til frem i ham, som da han i 2008 i DR-programmet 'Noma på kogepunktet' viste, hvor stressende en hverdag også kan være, når man skal drive en verdenskendt restaurant, hvor alt skal laves til perfektion.

Burde ikke kunne ske
Men det var en helt rolig køkkenchef, der i går talte med pressen. Men selvom det er anden gang at Noma vinder prisen, så er det stadig overraskende for Rene Redzepi:

- I og med vi har et køkken, der fokuserer på vores region og nærmiljøet, er vi et sted, hvor gastronomien ikke burde opstå. Sådan er det bare, hvis du spørger mange af mine kollegaer, lyder det med et smil på læben fra køkkenchefen, der formentlig hentyder til den hæderskronede spanske og franske mad, som i mange år har siddet tungt på tronen, når der skulle deles priser ud.

Prisen får dog ikke køkkenchefen til at meste sin nordiske jordforbindelse:

- Jeg betragter det som at låne en bil. Alt er til låns. Jeg er ikke knyttet til prisen personligt, men jeg prøver at nyde det i nuet, siger Rene Redzepi.