Øltips: Nye julebryg

Lysenes -og madens - fest er ved at være over os, men hvor der er god mad, skal der også være godt øl som dem vi har testet her

Det er en hård opgave at smage alle de øl, men kup!s ølekspert tager gerne ansvaret på sine skuldre - alene for læsernes skyld, forstås. (Foto: Ole Frederiksenn)
Det er en hård opgave at smage alle de øl, men kup!s ølekspert tager gerne ansvaret på sine skuldre - alene for læsernes skyld, forstås. (Foto: Ole Frederiksenn)

Julen er hjerternes fest, hjerternes fest indbyder til forkælelse, og til forkælelse hører der godt øl. Denne gang har kup!s ølekspert valgt at sætte fokus på de nye og mere ukendte julebryg, som findes blandt de ca. 150 danske julebryg, som er på markedet i år.

Hvorfor det? Jo, generelt anmelder man jo heller ikke gamle bøger eller plader. De gamle travere som X-mas, Blålys og Snebajeren har fået mere end rigelig opmærksomhed og må nu klare sig selv.

Men er du normalt kun til de gamle travere, så gør dig selv den tjeneste at forkæle dig selv eller dine nærmeste med nogle af de gode, nye julebryg. Det vil helt sikkert også bringe julehumøret ind i enhver stue.

VinterSol 2008
Kräusen - 6,6 procent Duelund Bryglade, Kjellerup
www.duelundbryglade.com

Alternativ og fræk nyfortolkning af begrebet julebryg. En kräusen indeholder store mængder af friske gærceller og er sprængfyldt med vitaminer og mineraler. Livlig, let, støvet, korngul øl med et flot, kridhvidt skum. Med sin friskhed, fylde, bitterhed og snert af røg er det en fremragende ledsager til julefrokosten, gerne akkompagneret af en kornbrændevin. En øl, der holder alle vinterdepressioner væk.

Pris: 50 cl, 42,75 kroner i specialforretninger

HornBeer Jul
Belgisk-inspireret ale - 7,7 procent Hornbeer, Hornsherred
www.hornbeer.dk

Julebryg fra ingen ringere end statsministerens lillebror, der er bryggeriejer. Om det er derfor, den let støvede, kastanjebrune øl er lumsk, skal være usagt, men den yderst vellykkede øl skjuler de 7,7 procent godt. Harmonisk julebryg med en generøs, sødmefuld maltaroma, hvor der spores masser af karamel, mørke stenfrugter, lakrids, nelliker og vanilje. Alligevel er eftersmagen humlet og tør, og Hornbeer Jul er et godt bud som julens after dinner-øl.

Pris: 50 cl, 49 kroner i specialforretninger

Abbed Gunners Jule Ale
Krydret ale - 6,1 procent Klosterbryggeriet
www.klosterbryggeriet.dk

Moderne øl inspireret af cisterciensermunkenes historie tilbage i middelalderen på bl.a. Øm Kloster ved Ry. Uklar, nøddefarvet øl, som dufter af frisk frugt, nelliker og lakridsrod. I smagen er der ud over masser af malt interessante, syrlige toner fra krydringen med slåen og rønnebær. Dejligt at se en dansk klosterøl, som ikke læner sig op ad sine belgiske fætre, men står på egne ben med sin egen stil. Yderst alsidig julebryg med en bred appeal.

Pris: 50cl, 37,50 kroner specialforretninger

Skovlyst Julebryg
Krydret ale - 7,0 procent Bryggeri Skovlyst, Hareskoven
www.bryggeriskovlyst.dk

Bryggeri Skovlyst tager udgangspunkt i omgivelserne og bruger skovens råvarer i øllene, også i årets julebryg, som dog er brygget i Polen (der står kun brygget i EU på etiketten). Den belgisk-inspirerede øl er fint afstemt med bl.a. skovfyr, nødder og en række julekrydderier. Resultatet er en varmende aroma- og smagspalet fyldt med citrus, gran, figner og svesker. Den internationale øl fra Hareskoven er en behagelig, julet oplevelse og overraskende god sammen med konfekt.

Pris: 50cl, 24,95 kroner mange steder

Gourmet Julebryg
Belgisk-inspireret ale - 7,3 procent GourmetBryggeriet, Roskilde
www.gourmetbryggeriet.dk

GourmetBryggeriet, som også ejer Ølfabrikken, har ikke mindre end ni forskellige julebryg på markedet i år. Trods inflationen er kvaliteten generelt høj. Denne nøddebrune bryg byder ind med en klassisk, belgisk bouquet, hvor aromaen er storladen, frugtig og vinøs med spor af nødder og stenfrugter. Den gavmilde brug af malt og humle giver en dyb maltsmag i fuldendt balance. Et godt og flot valg til julebordet.

Pris: 75 cl, 39,95 kroner mange steder

Randers Julebryg
Belgisk inspireret ale - 6,5 procent Randers Bryghus
www.randers-bryghus.dk

Velafbalanceret, mørkgylden julebryg fra det nyåbnede Randers Bryghus, som har et højt, stabilt niveau. En meget kompleks øl med masser af klassiske, krydrede noter. Indsmigrende lakrids- og citrustoner, som kommer fra den tilsatte stjerneanis og appelsinskal, dominerer aromaen, mens der i smagen kan anes mørke frugter og chokolade. Fungerer fint sammen med traditionel flæskesteg og rødkål.

Pris: 50 cl, 39,50 kroner i specialforretninger

Ørbæk Ekstra Julebryg
6,8 procent Ørbæk Bryggeri
www.oerbaek-bryggeri.nu

Ørbæks øl er måske ikke de mest avancerede, men deres nye, økologiske julebryg er folkelig julehygge på flaske. Kastanjebrun øl med svæv. Dufter af rosiner, blommer og svesker. Kraftig, sød og velgørende nydelse. De 6,8 procent er nænsomt pakket ind af de fløjlsbløde malttoner. God til både and og ostebord. En sikker julegodte i mange hjem.

Pris: 50cl, 38,95 bl.a. i coop

Vinter Bryg
Krydret ale - 5,5 procent Kerteminde Bryghus (Tornøes Hotel)
www.tornoeshotel.dk

Den kobberrøde, men en anelse støvede øl knitrede, da den blev skænket op i glasset. Sød, velgørende duft med anstrøg af citrus og julens krydderier som en friskbagt honningkage. Lækker øl, som kalder julestemningen frem. Harmonisk juleklang i alle noterne. En hyggelig og romantisk øl, som med held kan erstatte gløggen og nydes sammen med æbleskiverne.

Pris: 50 cl, 45 kroner i specialforretninger

Kongens Julebryg
Mørk belgisk-inspireret ale - 7,5 procent Jelling Bryggeri
www.jellingbryggeri.dk

Jelling Bryghus er ikke åbnet endnu og får indtil videre brygget deres øl på Raasted Bryghus efter egne opskrifter. Kongens Julebryg er deres tredje bryg, og heller ikke denne gang skuffer øllet fra den gamle kongeby. Den rubinrøde øl har en klar, belgisk tone og dufter af tørret frugt og brændt sukker, mens smagen er blød, frugtig, let krydret og godt afstemt. Den varmende alkohol runder fornemt smagsoplevelsen af.

Pris: 50 cl, 39,50 kroner i specialforretninger

Ho, ho, ho
Belgisk-inspireret ale - 8,3 procent Bryggeriet Kvajj, Vejle
www.brygladen.dk

Ho, ho, ho, siger julemanden, når han deler gaver ud. Humoristisk øl fra et uhøjtideligt bryggeri. Kvajjs gave til ølfolket er vellykket og værd at åbne. Gyldenrød, fyldig øl, som efter belgisk forbillede er krydret med bl.a. appelsin og anis, som går igen i aroma og smag sammen med toner af mørke malte og blommer. Summa summarum: Ho, ho, ho og vaniljekranse hænger sammen som ærtehalm.

Pris: 42,75 kroner i specialforretninger

Håndgjow Lys Jul
Stærk, belgisk-inspireret ale - 9,3 procent Ølleriet Håndgjow, Thy
www.haandgjow.dk

Rustik, håndholdt, korngylden julebryg fra Thy. Sød, let syrlig og varmende. Ikke den mest indlysende julebryg, og den kan helt sikkert også markedsføres som påskebryg. Aromaen er rig på toner af lyse frugter som melon, fersken og banan, der afrundes af et let anstrøg af tobak og vanilje. Det skyldes bl.a. den belgiske gær og brugen af rørsukker. Ikke den store madøl, men dejlig til de kolde aftener.

Pris: 50 cl, 39,50 kroner i specialforretninger

Ru Klaas
Stevns Bryghus Krydret ale - 10 procent
www.stevnsbryghus.dk

Ru Klaas, eller Rough Nicholas, er julemandens ondskabsfulde hjælper, som tager sig af de uartige og straffer dem på rette vis. Men hvorfor straffe øldrikkerne? Ru Klaas er med sin kraftfulde og særegne, parfumerede aroma kun for viderekomne. Voldsomt krydret. Gran og krydderurter dominerer både smag og duft i den djævelske, sorte øl. Den vinder dog ved nærmere bekendtskab og bør nydes i bløde lænestole serveret i cognacglas.

Pris: 50 cl, 49 kroner i specialforretninger

Rudolf's Jul
Mørk lager - 5,5 procent Bredlunds Bryghus, Slagelse
www.bredlundsbryghus.dk

Smuk, mørkgylden øl, hvor næsen mødes af en parfumeret duft af malt, sirup, øllebrød og en anelse toffee. Fyldig krop, let sødlig og brændt smag med noter af kaffe og kakao. Men trods de sikkert gode intentioner er den nisseøl-agtige julebryg ude af balance. Bedst til det mere rustikke julefrokostbord.

Pris: 50 cl, 39 kroner i specialforretninger

Naughty Christmas
Krydret ale - 6,0 procent Mundelstrup Bryghus, Århus
www.mundelstrupbryghus.dk

En nøddebrun øl i fin balance, men med en behersket duft af malt og humle og et stænk citrus. Mundelstrup Bryghus brygger ifølge dem selv øl til piger og vil gerne være den frække dreng i klassen. Men særlig uartig er deres julebryg nu ikke, tværtimod er den alt for velopdragen og ophidser ikke ret mange. Naughty Christmas er lige så sexet som den gamle julesang 'Jeg så julemanden kysse mor'.

Pris: 50 cl, 35 kroner i specialforretninger

Ølfabrikken Jule Ale
Ale - 5,5 procent Ølfabrikken (GourmetBryggeriet)
www.oelfabrikken.dk

Relativt anonym, dog spores der ristet brød og karamel og en let bitter eftersmag. Lever slet ikke op til Ølfabrikkens normale standard og er en devalueret udgave på dåse mod tidligere tiders 75 cl-flaske med champagneprop. Samtidig er alkoholprocenten faldet fra 8 til 5,5 procent. Karakteren falder også, i 2005 fik den seks ud af seks stjerner i kup!s juleøl-test, i år må den nøjes med det halve. Velegnet til gymnasiefester.

Pris: 33 cl, 7,95 kroner mange steder

Rise Premium Jule Ale
Økologisk - 7,0 procent Rise Bryggeri, Ærø
www.risebryggeri.dk

Julen er ganske fraværende i denne gyldenrøde øl. Ikke fordi en julebryg skal være sød og dufte af julebagværk, men når en julebryg end ikke kan tilbyde en alternativ juleoplevelse, så er det lidt kikset. Domineres af malt og humle, tør humlebitterhed så det støver i halsen. Men de syv procent er skjult godt. Julebryg for ateister.

Pris: 50 cl, 34,95 kroner mange steder