Øltips: Sort jul

Så er julebrygsæsonen skudt i gang. I år er der næsten 200 forskellige, danske og udenlandske julebryg, at vælge imellem

Julen er fyldt med hygge, gaver, masser af gran og er, selvfølgelig, højsæson for julebryg. (Foto: Colourbox)
Julen er fyldt med hygge, gaver, masser af gran og er, selvfølgelig, højsæson for julebryg. (Foto: Colourbox)

Og det bliver ikke nemt at vælge, for julebryg er ikke, hvad julebryg var engang. I dag er julebryg alle hånde øltyper, og blandt de mere spændende er en række danske, sorte juleportere.

NØRREBRO JULEPORTER 2008
Porter - 6,2 procent Nørrebro Bryghus www.norrebrobryghus.dk

Første årgangsjulebryg fra Nørrebro Bryghus er en blendet version af bryghusets Skärgaardsporter og Nørrebros almindelige Julebryg, som er lagret på bourbonfade. Resultatet er indsmigrende og fløjlsblødt, hvor der fornemmes vanilje, træ og tobak, som suppleres af toner af kaffe og tørret frugt.

Pris: 60 cl, 59 kroner i specialforretninger

ROSKILDE ØL JULEPORTER
Porter - 7,7% procent Roskilde Øl/Det Lille Bryggeri www.detlillebryggeri.dk

Olieret kulsort porter, der emmer af jul. Udsøgt krydret med kanel, kardemomme, ingefær, peber og nelliker, som naturligvis leder tankerne hen på bedstemors julebagværk. Sammen med den varmende alkohol går det hele op i en familiær og velgørende symbiose, som man kun kan komme i godt julehumør af. Skal nydes foran pejsen i buttede glas.

Pris: 50cl, 37,50 kroner i specialforretninger

MIKKELLER FRA TIL
Porter - 8 procent Mikkeller - www.mikkeller.dk

Julegaveide til ham eller hende, der har alt. Etiketten er designet som et 'Fra - til'-kort. Udfyld etiketten og gaven er klar. På den anden side fortjener den at blive nydt allerede nu, og i flasken er der nok til to. En forførende smagsoplevelse, hvor diskrete julekrydderier ligger i ske med ristede noter fra de mørke malte.

Pris: 75 cl, 69 kroner i specialforretninger