Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Brandvarm guide: Sådan bliver du konge af grillen

Så man lige dig imponere vennerne med dine vanvittige grillskills?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Annonce:

- Ridser du ikke lige toppen? Ganske let selvfølgelig! Så bliver pølserne ekstra sprøde.

Er det dig, der står med dine venner og fyrer sådan noget visdom af? Denne sommer er det!

Vi har nemlig sammensat en A-Å grillguide med alle de bedste tips til at blive en konge af grillen.

Tips og tricks er udviklet med kødeksperten Bent Dahlgaard, uddannet slagter fra 1979 og produktudviklingschef hos Steff Houlberg.

Appetitvækkere
Du skal da lave lækre appetitvækkere på grillen. Prøv:

  • Skiver af aubergine krydret med salt og olie, steges let på grillen, top dem med lidt koldrøget laks, syltede løg og aioli
  • Svesker omrullet af bacon. Gril dem let og de er klar til at snacke
  • Lækre brødtyper som et godt flute eller fladbrød, krydret med eksempelvis hvidløg og timian eller som fantasi og smag tillader

Børnevenligt
Sommerens grillaftener skal også være en fest for de mindste. Prøv:

  • Grillet frugt som æble, ananas og vandmelon
  • Burger - du kan eksempelvis lade børnene skære løgringe, der grilles 
  • Desserter - udhulet pære med brun farin, smør, kanel, vanilje – bagt på grill med indirekte varme. Eller lav et snit i en banan, fyld grofthakket chokolade i og læg den på grillen. Mums!

Cajunkylling
Cajunmad er kendetegnet ved sin stærke krydrede smag, og det fungerer selvfølgelig også virkelig godt på grillen. Prøv eksempelvis en kyllingefilet med det legendariske cajunkrydderi, som er et blandingskrydderi bestående af paprika, cayennepeber, løgpulver, timian og masser af andet godt.

Dimser
Du kan købe en helt masse dimser, gadgets, udstyr m.m. til din grill, men helt ærligt, det behøver ikke være så kompliceret. Et termometer, grilltænger- og gafler og et smart forklæde. Når råvarerne er gode nok, har du ikke brug for andet.

Egnsretter
En række traditionelle danske retter er oplagte at grille. Prøv:

  • Sønderjyske ringriderpølser
  • Limfjordsmuslinger - direkte på grillen til de åbner sig, hertil lidt brød, citron, salt og hvidløgssmør
  • Fynsk brunsviger - er super lækkert på grill

Fransk hotdog
Denne sommer er det mere end nogensinde tid til at sige Vive La Fransk!

Frem med grillen, grib din favoritpølse og på med det legendariske hotdogbrød og skab din egen yndlingsversion af den franske klassiker!    

Grillpølse med ost
Nogle gange er livet heldigvis ikke sværere end at tage noget godt og blande det med noget andet godt.

Hvidløgsbrød
Et af de mest højtelskede tilbehør til en god grillaften. Køb et godt flute, skær det halvvejs over, ind med hjemmerørt hvidløgssmør, fem-ti minutter på grillen og modtag folkets hyldest.

Indirekte varme
Perfekt til eksempelvis mager fisk, hvidløgsbrødet, grøntsagerne eller pølserne, når du har god tid til at hygge om dem. Du opnår indirekte varme ved at placere kullene i hver sin side af grillen og maden midt på grillen. Således får kødet, brødet eller grøntsagerne strålevarme fra siderne.

Jordbær
Med fløde og sukker. Den perfekte afslutning på en stor grillaften.

Kul
En blanding af kul og træ skaber en fremragende grilloplevelse. Den røgede duft og smag går op i en højere enhed og giver dit kød et ekstra kick. Og så kan du lege med et stort udvalg af træsorter, som giver forskellige smage og dufte til dit kød: Frugtig, whiskey, stærkt krydret, sød røgsmag og mange andre. Nok til at eksperimentere hele sommeren!

Laks
Fede typer fisk som eksempelvis laks og hellefisk tåler høj, direkte varme rigtigt godt og er derfor oplagte at grille. Eventuelt i en bakke for nemmere rengøring bagefter.

Mørbrad
Lav den mest mundvandsfremkaldende mørbrad på grill:

Rens mørbraden for fedt og sener. Krydder den med salt, peber og lidt olivenolie. Læg den på den varme grill og brun den på alle sider på direkte varme. Når den er flot brunet, flytter du den til indirekte varme og tag mørbraden af varmen, når kødet rammer en temperatur på 68 grader. Pak den ind i folie og lad den ligge og trække i 10-15 min. Temperaturen stiger altid 2-3 grader, når den ligger og hviler. Skær mørbraden i 3-4 centimer tykke skiver.

Nakkekoteletter
Endnu en kæmpe grillklassiker. Koteletterne skal først grilles et minut på hver siden ved direkte varme. Bagefter skal kødet havet 15 minutters indirekte varme. Serveres gerne med en sprød grøn salat.

Olie
En lækker olie er guld værd, når du griller. Rør olien op med hvidløg eller krydderurter og brug den på kød og grøntsager inden stegning.

Pølser
Hvordan ser en grillpølse ud, når den er perfekt grillet og klar til at blive taget af?

Brun, sprød og med en lille mørkebrun kant. Den skal ikke være sprækket, da vi foretrækker en saftig pølse, hvor saft og kraft bliver inde i pølsen.

Quesadillas
Den populære mexicanske ret bestående af fyldte tortillapandekager bliver voldsomt lækker på grill. Læg et kyllingebryst på grillen, steg det godt igennem, skær det i tynde skiver og bland med cheddarost, tacosauce og majs. Fordel fyldet i dine tortillapandekager, fold pandekagerne og grill dem på indirekte varme over trækul.

Ridser
Her kommer et ekstra fif til at grille lækre, tykke pølser:

Rids ganske let i overfladen af pølserne med en skarp kniv, inden du lægger dem på direkte varme. De små ridser i overfladen åbner sig på grillen, og der kommer lidt fedt og væske ud på pølsens overflade, som sikrer en sprød og lækker stegeskorpe.

Pølserne skal vendes jævnligt, imens du griller dem. Måske den vigtigste regel i grillhåndbogen: Du må aldrig forlade grillen, imens du griller pølser. De skal vendes ofte og med kærlighed! Den lækreste sprøde stegeskorpe er din velfortjente belønning.

Spyd
Med pølsestykker, kylling, løg, peberfrugt, champignon og nærmest alt andet hjertet begærer. Jo flere spyd desto bedre!

Tilbehør
Alle typer af godt krydrede grøntsager til alle typer af kød. Gode saucer, kryddersmør, kartoffelsalat, pastasalat og godt brød.

USA
Er selve indbegrebet af BBQ.

Tre af favoritterne: American Smokey ribs, pulled pork (enten hjemmelavet eller i den færdige version som bare skal direkte på grillen) og BBQ-burger.

Du kan også prøve nogle af de lækre rubs og marinader: Texas, Kansas, Memphis og Kentucky. Bare slå dig løs!

Vandmelon
Den er god nok: Du kan faktisk grille vandmelon.

Du skal skære vandmelonen i forholdsvist tynde skiver på 1-2 centimer. Krydr dem med eksempelvis chiliflager eller et andet stærkt krydderi, som går godt sammen med den søde frugt. De skal have et par minutter på hver side og tages af lige efter, grillstriberne er blevet synlige.

Wings
Wiiiiiiiings. Snaskede og fedtede på den helt rigtige måde.

Varm din grill op til cirka 230-240 grader. Læg wings på indirekte varme og lad dem stege i cirka 50 minutter. Eventuelt med låg på. Hvert 10. minut pensler du lækkerbisknerne med en chilisauce, som passer til din smag.

Når skindet er sprødt, kan du kaste dig over vingerne. Husk vådservietter!

Xtra lækkert
Når det skal være ekstra lækkert, skal grillpølserne i svøb. Eller kyllingestykkerne skal i svøb. Eller aspargesene skal i svøb. Eller burgerbøfferne skal i svøb mmmmm…#altskalisvøb

Yndlingspølse
Traditionel grillpølse, grillpølse i svøb, frankfurter, grillpølse med ost, pølser med karrykrydderi (til den hjemmelavede curry wurst), krydderfrankfurter, Store Klaus, kæmpegriller, pølse med chili og, ja, vi kunne blive ved. Der er så mange gode pølser derude! Har du fundet din favorit?

Zucchini
Lækkert grønt tilbehør til dit kød. Skær zucchinien i skiver og pensl med olie og hvidløg. Tilberedes på direkte varme og skal vendes jævnligt.

Æg
Du skal da lige forkæle dine venner med et spejlæg til grillburgeren eller skipperlabskovsen med grillede pølser! 

Ørn i rede
Halv ørn i rede er….en halv grillkylling med fritter. Grillverdenen er fyldt med finurlige og kærlige kælenavne til alle favoritter. Få din grillslang i sommerform her!

Årvågen
Du må under ingen omstændigheder forlade grillen, når du griller pølser! Hemmeligheden bag de perfekte grillpølser er, at du vender dem jævnligt. Ellers flækker de.

Kom i svøb - mens du er på farten

Hvis trangen til en grillpølse allerede dukker op, mens du sidder på cyklen, er der heldigvis også råd for det.

Møder du op hos en Steff Houlberg-grill i cykeltøj, giver pølsevognen en pølse i svøb i stedet for en almindelig pølse til samme pris. Sprødt, ikke?

Tilbuddet gælder kun hos de pølsevogne og grillbarer, der skilter med det.

Læs mere her.

Kampagneperiode: 1/5/2022 – 31/8/2022

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: