Dessert med masser af bær

Pavlova er bunde af marengs med flødeskum, men bærrene skal være i centrum

Pavlova er en nem og herlig dessert med marengsbund flødeskum og frugt eller bær alt efter sæson. Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Pavlova er en nem og herlig dessert med marengsbund flødeskum og frugt eller bær alt efter sæson. Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Følg Mad & drikke

Desserten Pavlova er efter sigende opkaldt efter en russisk balletdanser – hvor marengsbunden og den lette skum gør det ud for balletdanserens skørt.

Men der er andre lighedspunkter med den ædle dans, for ligesom i ballet handler desserter om balance.

Sukker er hovedingrediensen i marengs, så resten af desserten skal balancere dette meget søde element. Til gengæld er marengsen både sprød og klæbrig, så den skaber balance i teksturerne.

Flødeskum, i dette tilfælde blandet med lidt kagecreme, er fed og med til at dulme det søde, men bærrene vækker desserten til live. Spar ikke på bærrene. Gå eksempelvis i skoven, hvis nødvendigt, og sørg for, at pavlovaen bugner af friske bær.

Pavlova er en smuk og rustik dessert, når den står på fadet, og den smager fantastisk. Men efter det første stykke er serveret, ligner den en togulykke.

Daniel Duffau-Rasmussen


Foto: Jakob Boserup

  • Skribent og kokke-elev.
  • Tidligere elev på Le Petit Gourmet, Le Sommelier - arbejder nu på Italo Disco

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Indkøbslisten

Opskrift til ca. 6 personer

300-400 g friske bær, gerne blandet

Marengs
3 æggehvider

175 g flormelis

2 spsk citronsaft

1 nip salt

Creme
1/4 l mælk

1/4 l piskefløde

3 æggeblommer

75 g sukker

15 g majsstivelse

1/2 stang vanilje

Indkøb for ca. 120 kr.

Marengs


Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

Del æggene, og gem blommerne til cremen.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Vej sukkeret af.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Kom æg og salt i en skål.

Pisk æggehviderne i røremaskinen eller med en elpisker.

Når æggehviderne er blevet til en blød skum, tilsættes sukkeret ad tre omgange.

Pisk, til sukkeret er helt opløst, før du tilsætter det næste.

Når alt sukkeret er tilsat, piskes der videre, til marengsen er sej og stiv.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Du kan næsten ikke piske for længe, og det tager gerne 5 min.

Til sidst røres citronsaften i.

Tegn en cirkel på ca. 20 cm på et stykke bagepapir.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Vend bagepapiret med stregen nedad, så den ikke smitter af på marengsen.

Læg bagepapiret på en bageplade, og fordel marengsen på cirklen.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Brug en dejskraber, eller en sprøjtepose, hvis det skal være mere sirligt.

Lav en fordybning i midten af marengsen til at holde på creme og frugt.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Sæt marengsen i ovnen, og skru ned til 120 grader.

Bag marengsen i ca. 75 minutter.

Marengsen skal være fast udenpå og blød indeni.

Sluk ovnen, og lad marengsen køle af i ovnen.

Pak den stuetempererede marengsbund i en lufttæt beholder, hvis du ikke bruger den inden for de næste par timer.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Cremen

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Del vaniljestangen, og skrab kornene ud.

Mos kornene med halvdelen af sukkeret.

Kog mælken op med vaniljesukkeret.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Bland æggeblommer med majsstivelse og resten af sukkeret.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Hæld den kogende mælk i blommerne, mens du pisker.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Kom det hele tilbage i gryden.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Kog cremen igennem i 2 min under konstant omrøring, Kogningen fjerner smagen af majsstivelse.

Sigt cremen over i et lille fad.

Dæk cremen med husholdningsfilm, så filmen rører cremen, og sæt cremen på køl.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Når cremen er kold, piskes fløden til en blød flødeskum. Pisk, til fløden har konsistens som yoghurt, hellere for tynd end for tyk.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Pisk cremen lind, og vend den sammen med flødeskummet.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Sæt cremen på køl, til den skal bruges.

Tips

Brug fingrene: Den hurtigste måde at dele æg på er at slå æggene ud i en skål og ’samle’ æggeblommerne op med hånden. Vær lidt forsigtig, når du slår æggene ud, så blommen forbliver intakt.


Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Billigere end vanilje: Der er billigere alternativer til at krydre dine desserter. Parfumér i stedet desserter med citronskal, appelsinskal, rom eller andre former for alkohol og likør.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Bærrene

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Skyl bærrene, og lad dem dryppe af.

Smag på bærrene.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Hvis bærrene er søde, skal de største bær skæres ud. Resten forbliver hele.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Mangler bærrene lidt smag, så blend cirka en fjerdedel af dem med nogle spsk sukker.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Kog de blendede bær op i nogle minutter, og lad dem køle af.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Kom resten af bærrene i en skål. Del de største bær hvis nødvendigt.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Saml pavlovaen lige før servering.

Vend de rå og de blendede bær.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Stil marengsbunden på et serveringsfad.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Fyld fordybningen med creme.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Dæk cremen med bær, og server pavlovaen med det samme.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+