Butterdej er lag på lag af smør og dej. Fedtet i smørret holder lagene af dej adskilt og gør dem sprøde under bagning. Vandet i smørret udvider sig og bliver til damp, som får dejen til at puffe op.
Her er cowboyversionen af en butterdej, som bygger på samme teknik, men med meget mindre præcision. I stedet for at have veldefineret lag af dej og smør sørger man for at have store klumper smør i dejen. Når dejen så foldes, skabes der lommer af smør, som får dejen til at puffe.
Denne dej er rigtig god til alle slags tærter – båd salte og søde – fra Quiche Lorraine til sommerens bær-tærter.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Tærtedejen
Skær koldt smør i tern ca. på størrelse med spilleterninger. Smørret skal være koldt, så det forbliver i store klumper.
Bland vand og salt, så saltet bliver opløst.
Kom smør og mel i en skål. Vend smørret med løs hånd, så alle stykkerne er dækket med mel.
Hæld vandet i dejen. Rør rundt med løs hånd, til melet har suget alt vandet.
Når mel og vand har samlet sig om smørklumperne, kan du vende den ud på et meldrysset bord.
Form dejen til en firkant med hænderne.
Drys lidt mel på dejen, så den ikke hænger i kagerullen.
Rul dejen ud til en lang bane, så den kan blive foldet i tre lag.
Fold den ene tredjedel af dejen ind over den midterste tredjedel.
Læg så den sidste tredjedel hen over.
Drej dejen en kvart omgang, og gentag.
Fire gange skal dejen rulles ud og lægges sammen i tre lag.
Fjerde gang, dejen lægges sammen, skal den pakkes ind i husholdnings-film og lægges på køl.
Lad dejen hvile på køl i 30-40 min.
Så undgår du, at den trækker sig sammen, når den skal rulles ud, og smørret bliver fast, så det bliver i dejen.
Smør en springform.
Tag dejen ud af køleskabet.
Rul den ud til en cirkel på et meldrysset bord.
Kom dejen i formen, og skær kanterne til.
Sæt formen i køleskabet, til den skal fyldes med creme.
Brug dine rabarber på en ny måde
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Lav cremen og bag kagen
Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud.
Mos vaniljekornene ud i lidt af sukkeret. Det skiller kornene ad, så de fordeler sig flot i hele cremen.
Kom vaniljesukker, vaniljestang, mælk og fløde i en gryde.
Kom halvdelen af sukkeret i mælkeblandingen.
Bring mælken i kog, rør af og til.
Imens piskes æg, majsstivelse, salt og resten af sukkeret.
Når mælken koger, hældes den over æggene, mens du pisker.
Hæld det hele tilbage i gryden og kog det op under konstant omrøring.
Når du ser den første boble, fjernes gryden fra varmen, og vaniljestangen fiskes op.
Hæld den varme creme i springformen, og stil den i ovnen.
Bag tærten i fem min. ved 220, og skru så ned på 180 grader varmluft og bag videre i 20-25 min. Tærten er færdig, når cremen er blevet brun og bobler op, og dejen har fået farve i kanten.
Tag tærten ud af ovnen, og lad den køle i en times tid, før du skærer den.
Server tærten lun eller stuetempereret, eventuelt med friske bær.