De nye kartofler må gerne fylde mest på middagstallerkenen, ikke af hensyn til diverse kostråd, men fordi de smager helt vildt godt!
Årets første kartofler er hellige og klarer sig fint med en god klat smør, lidt salt og friske hakkede urter. Det er også nu, kartoffelmaden kommer til sin ret, så du kan nyde de nye kartoflers sødme og nøddeagtige smag.
Kog de nye kartofler nænsomt, så de ikke falder fra hinanden. Hvis du giver kartoflerne samme opmærksomhed, som stegen plejer at få, kan de sagtens tage hovedrollen.
Når kartoflerne er kogt, kan du vende dem med en marinade, en creme, mosede ærter eller toppe dem med god olie og ristede nødder og kerner. Så kan birollen blive spillet af grøntsagerne, lidt kød eller et stykke grillet fisk.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
De nye kartoflers vej til bordet
Vask og skrub
Helt nye kartofler skal bare skylles, fordi skrællen er tyndere end silkepapir. Når skrællen bliver lidt tykkere, kan du gøre følgende:
Skyl kartoflerne for jord.
Kom kartoflerne i en gryde, hvor der er plads til at rode dem rundt med hånden.
Drys kartoflerne med en god håndfuld groft salt.
Rør og ’ælt’ kartoflerne, så de gnubber mod hinanden, og saltet kan slide jord og lidt af skrællen af.
Skyl kartoflerne grundigt for jord og kartoffelskræller.
Kog kartoflerne med det samme, for saltet vil begynde at trække væske ud af de rå kartofler og gøre dem bløde.
Sådan koges nye kartofler
De vaskede kartofler kommes i en gryde.
Dæk kartoflerne med koldt vand. Vandet skal helst stå 4-5 cm over kartoflerne.
Salt vandet, med to gode nip salt per liter vand.
Kom urtestilke i vandet. Brug stilke fra f.eks. løvstikke eller persille.
Kog vandet op uden låg.
Skru lidt ned og lad kartoflerne simre i 8 min., hvis kartoflerne omtrent har størrelse som en valnød.
Sluk for kartoflerne, sæt låg på og lad dem trække i ca. 8 min.
Stik en lille kniv i kartoflerne for at kontrollere, om de er færdige. Smag eventuelt en kartoffel for at vurdere, om de skal trække længere.
Hæld vandet fra og server kartoflerne straks.
Brug dine rabarber på en ny måde
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Rygeostcreme
Kom rygeosten i en skål sammen med salt.
Pres saften af en halv citron i rygeosten, og pisk ihærdigt.
Tilsæt creme fraichen, og rør det sammen.
Snit purløget, og rør det i cremen.
Smag til med salt, peber og evt. mere citronsaft.
Fordel cremen på et fad.
Kom de nykogte kartofler ovenpå.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Løvstikkeolie
Hak hasselnødderne groft, eller kvas dem med bunden af en gryde.
Kom nødderne på en pande med 4-5 spsk olivenolie.
Rist nødderne ganske let, tag panden af varmen og lad nødderne køle af.
Pluk løvstikken, så du kommer af med de største stilke. Gem stilkene til kartoflernes kogevand.
Blend bladene med olie.
Bruger du en stavblender, så kom bladene i en høj og slank beholder, f.eks. et litermål, så får blenderen bedre fat.
Tilsæt de afkølede nødder og olien, de er stegt i. Hvis olie og nødder er varme, risikerer du at løvstikken bliver armygrøn og kedelig i farven.
Blend videre, og smag til med salt og peber.
Kom nogle spsk olie i en skål med lune kartofler, og vend dem rundt.