Annoncørbetalt - Dansk Ø-ferie

Sådan laver du Danmarks mest blærede pomfrit

Stjernekok Mikkel Marschall viser, hvordan man laver kongerigets mest blærede fritter og mayo-dip

Mikkel Marschall er født og opvokset på Bornholm. Her laver han Danmarks mest blærede pomfrit. Du kan også få opskriften på et minut i videoen nederst i artiklen. (Video: Kenneth Staal)

Danmarks mest blærede pomfrit? Jo tak, den er god nok. Den smager himmelsk sammen med den vanvittigt lækre ramsløg-mayo, og så er det hele lavet på de bedste råvarer, der findes i landet.

- Pomfritter kan være noget af det lækreste, hvis man laver dem ordentligt, siger stjernekok Mikkel Marschall, der har en fortid på nogle af landets bedste restauranter, bl.a. som køkkenchef på Kadeau Bornholm, der for nylig fik en Michelinstjerne.

Han har lavet nedenstående opskrift, der ydmygt er døbt Danmarks mest blærede pomfrit, med udgangspunkt i råvarer fra de danske øer.

- For som med al anden mad drejer det sig om at bruge de bedste råvarer for at få det bedste resultat, forklarer kokken, der i dag ejer landets største kokke-konkurrence ’Sol over Gudhjem’, der har fokus på netop lokale råvarer.

Danmarks mest blærede pomfrit er drysset med sydesalt fra Læsø. Kartoflerne er af højeste kvalitet fra Samsø. (Foto: Ditte Olivia Kjær)
Danmarks mest blærede pomfrit er drysset med sydesalt fra Læsø. Kartoflerne er af højeste kvalitet fra Samsø. (Foto: Ditte Olivia Kjær)
  

Råvarerne gør pomfritten blæret
Kartoflerne, som Mikkel Marschall bruger, er af sorten Jelly, der dyrkes på Samsø - Danmarks kartoffel-ø nr. 1.

Her er fokus på kvalitet frem for kvantitet, forklarer Hans-Jørgen Buur, der er direktør for Samsø Grønt:

- Jeg vil mene, at Jelly er Danmarks bedste kartoffel til pomfritter. Den har vundet flere priser, og på Samsø går vi netop op i at dyrke særligt gode og specielle sorter. Modsat andre større kartofler dyrkes den ikke blot for sin størrelse, men på grund af sin gode smag, siger kartoffel-eksperten.

Salt og olie i særklasse
Til at salte Danmarks mest blærede pomfritter bruges Sydesalt fra Læsø, der smager helt særligt, fordi det er udvundet ved inddampning af salt grundvand og indeholder en række mineraler, som er med til at skabe den unikke smag.

Man har lavet sydesalt på Læsø i 800 år, og de gamle metoder holdes stadig i hævd og trækker tusindvis af turister til øen hvert år.

Saltsyderiet på Læsø har i dag to hytter med i alt tre pandeanlæg. Produktionen er på ca. 64 ton salt årlig. (Foto: Knud Nielsen)
Saltsyderiet på Læsø har i dag to hytter med i alt tre pandeanlæg. Produktionen er på ca. 64 ton salt årlig. (Foto: Knud Nielsen)
 

Ingen fritter uden en god mayo-dip, og til den bruger Mikkel Marschall koldpresset rapsolie fra Egeskov Slot.

Rapsen kommer fra de korngule marker på Fyn og udmærker sig ved at være filtreret i rapsfrøenes egne skaldele uden brug af kemikalier, så olien bevarer et højt indhold af Omega 3 og 6 samt antioxidanter og vitaminer.

Ingen fritter uden mayo. Og denne her smager helt forrygende. (Foto: Ditte Olivia Kjær)
Ingen fritter uden mayo. Og denne her smager helt forrygende. (Foto: Ditte Olivia Kjær)

Derudover skal der naturligvis æg, sennep og ramsløg (der er i sæson netop nu) i mayoen, men det kan du læse mere om i opskriften længere nede i artiklen.

Både fritter og mayo er hurtigt lavet, så prøv selv om du er enig i, at dette er Danmarks mest blærede pomfrit. Og husk, det er historien bag råvarerne fra de danske øer, der er med til at gøre pomfritten blæret.

Pomfritter og mayo på et minut - se hvor nemt det er i klippet herunder: