Annonce:
Annonce:

Madskandale i Grøften: Bøde til kendt tv-kok

Den over 140 år gamle restaurant i Tivoli er blevet afsløret i farligt fødevare-griseri

Store smil, men en sur smiley. Tusinder af gæster lægger vejen forbi Grøften i Tivoli hvert år. Men køkkenet kan svigte. FOTO: PHILIP DAVALI
Store smil, men en sur smiley. Tusinder af gæster lægger vejen forbi Grøften i Tivoli hvert år. Men køkkenet kan svigte. FOTO: PHILIP DAVALI
Annonce:

Har du kastet op efter at have spist i den ikoniske Restaurant Grøften i København, skyldes det muligvis en madforgiftning på grund af farlig håndtering af julemad - snarere end den sædvanlige selvforskyldte julebrandert.

Ekstra Bladet kan i dag fortælle, at Danmarks bedst besøgte a la carte-restaurant i Tivoli i den ekstra travle julemåned udsatte en del af sine 34.000 gæster for fare.

Sundhedsfare
Fødevarekontrollen skred allerede om eftermiddagen 5. december ind med sanktion mod den 140 år gamle restaurant - med besked om at stedet ikke måtte udsætte gæsterne for ' sundhedsfare'.

Det skete, da kontrollørerne opdagede, at andelår produceret om morgenen 4. december var 14,2 grader varme og dermed på vej i fordærv.

FAKTA OM GRØFTEN

  • Slog dørene op i 1874.
  • Langer et ton rejer over disken hvert år.
  • Serverer årligt 30 tons skipperlabskovs.
  • Omsætter årligt for cirka 80 mio. kr.
  • I årtier leveringsdygtig i kendis-branderter til pressen.
  • Mogens Glistrup nedskrev Fremskridtspartiets vedtægter på en papirserviet i Grøften.

 

Annonce:


Usynlig kontrolrapport
'Det indskærpes, at fødevarer skal nedkøles snarest muligt efter varmebehandling eller endelig tilberedning, og at de nedkøles til en temperatur, som ikke indebærer nogen sundhedsfare', skrev fødevarekontrollen i en kontrolrapport, som Grøften meget belejligt og i strid med reglerne undlod at hænge op, så gæsterne kunne nå at vende om på en tallerken.

Nu skulle man så håbe, at Grøftens nye restauratør, den forhenværende ' Go' morgen Danmark'-kok Jacob Elkjær, efter dette første kontrolbesøg sørgede for at få styr på sikkerheden - ligesom han lovede at forbedre kvaliteten, efter avis-madanmeldere i fjor skarpt kritiserede måltiderne.

Men nej, tværtimod.

Forværrede forhold
Da fødevarekontrollen dukkede uanmeldt op ti dage senere, 15. december, registrerede man forværrede forhold, som ryster hygiejneeksperter.

Det var svigt, som udløste en bøde på 20.000 kroner plus en bidende sur smiley, som nu vil klæbe til stedet i den kommende sæson.

Annonce:

En stor portion af stedets meget populære skipperlabskovs produceret dagen forinden stod nemlig i et overfyldt kølerum og var hele 20,7 grader varm - ligesom en lang række øvrige daggamle levnedsmidler, blandt andet tilberedte kartofler, sovse og risalamande, var langt over de højst tilladte fem grader.

Ulovlig optøning
Og Grøftens køkkenledelse indrømmede over for den tilsynsførende, at man på grund af travlhed og manglende plads i kølerummet optøede eksempelvis lam, sovs og kødsovs uden for kølerummet om natten.

Det er en praksis, som strider lodret mod både fødevareloven og almenkendte vestlige hygiejnestandarder.

For om morgenen var kødet optøet og for varmt, og dermed på vej til at blive risikabelt, viste målinger.

I øvrigt var den eneste håndvask i køkkenet fyldt med krydderurter, ligesom den tidligere har været fyldt med uvedkommende ting.

Læs kontrolrapporten her.

Stod skoleret hos Tivolis direktør

Tivolis direktør, Lars Liebst, var ikke tilfreds. FOTO: PHILIP DAVALI
Tivolis direktør, Lars Liebst, var ikke tilfreds. FOTO: PHILIP DAVALI
 

- Jeg fik onsdag sidst på dagen meddelelsen om, at dette var sket, og torsdag morgen kl. ni sad Grøftens restauratør (Jacob Elkjær, red.) på mit kontor. Han blev orienteret om, at det ikke er acceptabelt, siger Tivolis direktør, Lars Liebst.

Annonce:

- Du har personligt udvalgt netop denne restauratør og offentligt rost ham. Er der anledning til at nuancere din karakteristik af ham?
- Han blev valgt ud fra det, han havde lavet på det tidspunkt. Jeg tror, han er klar over, at lovgivningen skal overholdes her i København som på Fyn, hvor vi begge kommer fra.

Tidligere ejer: Et overstået kapitel

Den fhv. Grøften-restauratør Poul Eriksen havde i 20 år ikke nævneværdige problemer med Fødevarestyrelsen. FOTO: OLE BUNTZEN
Den fhv. Grøften-restauratør Poul Eriksen havde i 20 år ikke nævneværdige problemer med Fødevarestyrelsen. FOTO: OLE BUNTZEN

Den blandt gæsterne meget kendte og afholdte Grøftenrestauratør gennem 20 år Poul Eriksen ønsker ikke at udtale sig om den nye ejers problemer.

Poul Eriksen trådte op af Grøften for et år siden efter at være blevet opsagt af Tivolis øverste ledelse.

Poul Eriksen siger her et år efter:

- Jeg har etableret en ny frokostrestaurant, Esplana-den 48, som allerede går forrygende. Grøften er for mig et overstået kapitel, og derfor ville det blive modtag et forkert, hvis jeg udtalte mig om denne sag. Det er alt, hvad jeg ønsker at sige.

Konfrontation: Det er så forfærdeligt

Jacob Elkjær har været chef på Svinkløv Badehotel, privatkok på en yacht i Caribien samt fast tv-kok på ' Go' morgen Danmark' på TV2. PR-FOTO
Jacob Elkjær har været chef på Svinkløv Badehotel, privatkok på en yacht i Caribien samt fast tv-kok på ' Go' morgen Danmark' på TV2. PR-FOTO

- Jacob Elkjær, restauratør i Grøften, vil du indlede?
- Jeg har været i restauratør i knap 20 år uden at få en sur smiley, og sagen rammer mig og de 100 ansatte hårdt. Fejl kan ske, men det her måtte ikke ske. Det er så forfærdeligt - den værst tænkelige sag for os.

Annonce:

- Tak, det var en del om, hvordan du har det. Men hvad med gæsterne?
- Det har ikke påvirket gæsterne, for alle de varer, der var problemer med, blev kasseret, inden de nåede så langt.

- Så det var sjovt nok udelukkende under Fødevarestyrelsens to stikprøve-tilsyn, at varernes temperaturer var for høje?
- Ja.

- Synes du, det lyder troværdigt, at det tilfældigvis kun var på de to tidspunkter, den var gal med temperaturerne?
- Ja, for jeg kan se på vore egne temperaturmålinger, at der ikke var problemer på andre tidspunkter.

- Hvor mange er blevet syge i julen af mad, de har spist hos dig? - Vi har ikke sygdomstilfælde, som bevisligt stammer fra os, men to har henvendt sig med en melding om sygdom. Det skal ses i lyset at, at vi har haft 34.000 gæ-ster i december.

- Hvorfor løste I ikke problemerne efter kontrolbesøget 5. december?
- Det var to vidt forskellige problemstillinger. Ved første hændelse havde man ved en fejl overhældt andelår med fedt, der isolerede varmen og forhindrede nedkøling.

Annonce:

- Hvordan kan det gå til, at man finder en 20,2 grader lunken skipperlabskovs?
- Det går heller ikke. Den var lige til at kassere. Der var et køleproblem. Der var knald på i julen.

- Hvordan kunne I finde på at optø frostvarer uden for kølerummet om natten?
- Det går selvfølgelig heller ikke, hvilket jeg klart har indskærpet, men ansvaret er mit, og det vil heller ikke gentage sig. Der er begået en dumhed. Det var unødvendigt. Det burde have været optøet i kølerummet.

- Men det lader til, at medarbejderne ikke har haft andre muligheder på grund af pladsmangel: Fødevarestyrelsen skriver om begrænset kapacitet i kølerummet.
- Der er plads i det kølerum. Nu som før har Grøften kunnet håndtere rigtig mange kuverter, for vi får friske varer dagligt.

- Men hvorfor nedfrøs og optøede man så lam, sovs og kødsovs, når I får friske varer dagligt?
- Det var der heller ingen grund til.

Annonce:

- Men det lader til, at kapaciteten har været for lille med risiko for kundernes helbred?
- Nej, der er tale om enkeltstående menneskelige fejl. Vi udvider med 30 procent større kølefaciliteter og nyt køkken. Vi skal aldrig igen mangle kølefaciliteter.

- Vasker personalet hænder?
- Ja, selvfølgelig.

- Hvorfor skjulte I den første kritiske kontrolrapport for de mange tusind julefrokostgæster?
- På grund af en tåbelig fejl. Vi ønskede ikke at skjule den, men vi laminerede den, og i farten tog min makker imod gæster, netop som han skulle hænge den op, så den kom aldrig så langt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU
Annonce:
Annonce: