Netto politianmeldt i sag om glasskår i brød

Velbekomme! Der er søm, metalsplinter, plastikstykker, glasskår, plastik, listeria og salmonella, mug og fordærv i din mad

Netto undlod ifølge myndighederne at fjerne 'Gamle Mølle' toastbrød indeholdende glasskår fra butikkerne. Det er nu blevet til en politi-sag. Foto: Linda Johansen.
Netto undlod ifølge myndighederne at fjerne 'Gamle Mølle' toastbrød indeholdende glasskår fra butikkerne. Det er nu blevet til en politi-sag. Foto: Linda Johansen.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, hvordan bevidst risiko-villighed eller ligegyldighed og slendrian i fødevareerhvervet fører til, at mange af de farlige eller ulækre fødevarer alligevel ender med at blive solgt til forbrugerne.

I 2016 og 2017 er madvarer 313 gange trukket tilbage fra handlen, viser Ekstra Bladets optælling: Eksempelvis er der 38 gange fundet metalsplinter, glasskår og plastik i maden.

Men i mindst 24 tilfælde er maden ikke trukket tilbage. Læs i det store tema om farlige fødevarer om, hvordan risikabel julemarcipan og småkager til børn alligvel nåede butikkerne.

I et eksempel kunne det have fået blodige konsekvenser for sagesløse forbrugere, at et lysstofrør i loftet hos brød-producenten Kohberg gik i stykker, så glasskår faldt ned i et kar med dej til toastbrød.

Netto svigtede grelt
For Netto, som under dicount-varemærket Gamle Mølle solgte brødene, svigtede ifølge myndighederne grelt.

Disse 'glasskår kan give skader i mundhule, svælg og tarmsystem', advarede Fødevarestyrelsen, men Netto fortsatte ifølge styrelsen alligevel med at sælge brødene.

Det blev opdaget ved at Fødevarekontrollen i dagene efter, der var slået alarm, tog ud i butikkerne på stikprøvekontrol. I to butikker – en i Stenløse, en anden i Taastrup - fandt Fødevarestyrelsen præcis det risikable brød, der tre dage forinden var blevet advaret mod.

'Betydelig risiko'
- Det er tale om en ganske grov overtrædelse med en betydelig sikkerhedsmæssig risiko, så vi ser på sagen med stor alvor. Det er helt uacceptabelt, at Netto bliver gjort opmærksom på, at der er en sundhedsrisiko, men alligevel undlader at trække brødet tilbage, sagde Fødevarestyrelsens sektionsleder Martin Birk Hansen.

Netto-butikkerne fik hver en bøde. Den i Taastrup en på 60.000 kroner foruden en smiley så sur, at den snart sagt blødte ud af munden.

Politianmeldt af Fødevarestyrelsen
Men Ekstra Bladet kan i dag fortælle, at Netto efterfølgende nægtede at betale bøderne, fordi man ikke mente at have gjort noget galt, så derfor politianmeldte Fødevarestyrelsen discountkæden til to forskellige politikredse.

Politianmeldelser er vanlig praksis, når fødevarevirksomheder ikke vælger at vedtage en bøde og dermed anerkende at have brudt fødevareloven.

'Vi har haft en god dialog med Københavns Vestegns Politi og bøden er betalt,' skriver Nettos kommunikationskonsulent Kasper Reggelsen i en kommentar til sagen fra Slagelse. Dermed har Netto formelt anerkendt det lovbrud.

'Sagen fra Stenløse ligger lige nu ved Nordsjællands Politi, hvor vi afventer det videre forløb fra dem, skriver Reggelsen.

Fødevarestyrelsen slår over for Ekstra Bladet fast, at man fastholder, at Netto udbød brødene til salg. Netto har tidligere hævdet, at de farlige produkter aldrig nåede up på brødhylderne.

Brød-giganten Kohberg har de seneste par år haft tre sager med fremmedlegemer i brødvarerne, og det gør ingen brød-giganten efter.

44 kommentarer
Vis kommentarer