Nu forbydes oliefyr i mange hjem

Fra 1. juli bliver det forbudt at få nyt oliefyr, hvis du bor i et område med fjernvarme og naturgas

Mange steder i Danmark vil det fra 1. juli ikke længere være tilladt at opvarme sit hjem med et oliefyr som det på billedet ovenfor. (Foto: Arkivfoto)
Mange steder i Danmark vil det fra 1. juli ikke længere være tilladt at opvarme sit hjem med et oliefyr som det på billedet ovenfor. (Foto: Arkivfoto)

Hvis du foretrækker at opvarme din bolig med olie frem for fjernvarme og naturgas, så kan det være, at du skal skynde dig at købe og installere et nyt, hvis dit nuværende er ved at falde fra hinanden.

For på grund af en ændring i bygningsreglementet bliver det fra 1. juli forbudt at få et nyt oliefyr, hvis du bor i et område med fjernvarme og naturgas.

Bor du omvendt i et område uden for det kollektive net med fjernvarme eller naturgas, kan du fortsat anskaffe dig et nyt oliefyr, efter at forbuddet træder i kraft.

Nyt oliefyr kan spare dig mange penge
Hvis du bor i et område med kollektiv opvarmning, kan der være økonomiske fordele ved at skifte det gamle oliefyr ud med et nyt og energieffektivt oliefyr.

LÆS OGSÅ: Opvarmning med fjernvarme

Det vurderer Energi- og olieforum, som er en brancheorganisation, der rummer de fleste olieselskaber. Ifølge Energi- og olieforum kan et nyt oliefyr spare boligejeren op til 30 procent på varmeregningen.

Den vurdering møder dog kun til dels enighed fra Ole Vedsted-Jakobsen, der er arkitekt og ekspert i byggerådgivning.

- Det er sandt, at det på grund af de historisk lave oliepriser godt kan betale sig at have et oliefyr. Lige nu. På sigt må man dog forvente, at oliepriserne vil stige, og så vil det efterfølgende være billigere at have fjernvarme. Men det er ikke til at sige, hvor lang tid der vil gå, forklarer Ole Vedsted-Jakobsen.

LÆS OGSÅ: Udskiftning af oliefyr - men til hvad?

Teknik- og miljøchef hos Energi- og olieforum, Michael Mücke Jensen, giver imidlertid ikke meget for, at man på den måde kan spå om priserne.

- For bare fem år siden var der jo ingen, der havde troet, at oliepriserne ville være så lave, som de er i dag. Men der er mange steder, hvor det i dag er dyrere at varme huset op med fjernvarme end med fyringsolie. Og skulle det på sigt blive billigere at bruge fjernvarme, kan du altid skifte igen, siger Michael Mücke Jensen.

Forbud er sund fornuft
Udover en lavere varmeregning kan Ole Vedsted-Jakobsen også se fordele i at beholde oliefyret, fordi det er så nemt at bruge.

Han forklarer, at et nyt oliefyr typisk er fuldautomatisk. Det har for eksempel en oliemåler, der selv giver besked til olieleverandøren, når tanken skal fyldes.

LÆS OGSÅ: Fra oliefyr til naturgas

En installation af f.eks. en luft til vand-varmepumpe eller en jord til vand-varmepumpe er også fuldautomatisk, men det er meget dyrere at købe og installere en varmepumpe end et oliefyr.

Så selvom varmepumpen koster mindre i drift, bliver besparelsen i et vist omfang ædt op af de store anskaffelsesomkostninger. Og heller ikke træpillefyret er så simpelt at bruge som oliefyret, påpeger Ole Vedsted-Jakobsen.

- Træpillefyret skal fyldes op med træpiller og renses relativt ofte for at undgå faldende energieffektivitet, forklarer han.

Ole Vedsted-Jakobsen mener dog, at forbuddet mod oliefyr er sund fornuft for miljøet, fordi olie forurener mere end fjernvarme og naturgas.

LÆS OGSÅ: Spar penge med et pillefyr

62 kommentarer
Vis kommentarer