Ny grotesk afsløring om Burger Shack

Der er ikke 33 procent dyrt Wagyu-kød i bøfferne. Heller ikke 7-15 procent eller 1 procent, men ned til 0 procent

Burger Shack har fået en bøde for at antyde, at der er 33 procent dyrt kød i de risikable bøffer. Reelt kan indholdet være 0,00 procent. Foto: Christian Kloster
Burger Shack har fået en bøde for at antyde, at der er 33 procent dyrt kød i de risikable bøffer. Reelt kan indholdet være 0,00 procent. Foto: Christian Kloster
Følg Forbrug

Forleden kunne Ekstra Bladet afsløre, hvordan gourmet-fastfoodkæden Burger Shack havde spillet hasard med kundernes helbred og tillid ved at byde dem en menu af gammelt kød, markedsføringsfup dertil dårlig hygiejne.

Razzia i dansk burgerkæde: Omfattende fup og farligt kød

En vigtig ingrediens i opskriften på succes i Danmarks hurtigst voksende burgerkæde har været at markedsføre sig med, at der er eksklusivt dansk Wagyu-oksekød i bøfferne

33 procent
Direktøren havde i en reklamevideo givet det indtryk, at andelen af Wagyu udgjorde hele 33 procent. Noget, der kostede en bøde for fup.

Over for Fødevarekontrollen reducerede man så andelen 7-15 procent, men myndighederne fastslog, at kødet til mange hundrede kr. pr. kg udgjorde sølle 1 procent.

0,0 procent
Men Ekstra Bladet kan i dag referere til en ny kontrolrapport fra Burger Shacks leverandør, slagteriet Cater Food, som afslører, at Wagyu-procentdelen i nogle tilfælde er 0,0 procent.

- Vi fandt eksempler på, at, at der slet ikke indgik Wagyu-kød i blandingen, hvilket selvfølgelig er vildledende, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Bøde for fup
Så nu har også slagteriet, som pure nægter at besvare spørgsmål fra denne avis, fået en bøde - på 20.000 kr. - for fup.

Og ikke nok med det det.

Der er ikke kun dansk kød i bøfferne, som Burger Shack og slagteriet praler med.

Hollandsk halalkød
Fødevarerejseholdets razzia på slagteriet afslører, at der også kan være iblandet halaloksekød fra Holland, der er kendt for at forsyne Europa med endog meget billigt oksekød fra udtjent malkekvæg.

Og når der så endelig anvendes meget små mængder Wagyu-kød (cirka 1 procent) i de såkaldte 'friske bøffer', er der tale om dybfrostkød, som optøs, hvorefter det nær udløbsdatoen genindfryses ude i burgerbarerne.

Det afslører kontrolrapporten, som endnu en gang sår tvivl om sikkerheden ved at spise burgere fra Burger Shack.

Cater Food har nemlig ifølge Fødevarekontrollen slet ikke at kunnet fremvise den lovpligtige analyse, der beviser, hvornår og ved hvilke temperaturer kødet bliver dårligt. Også det fik slagteriet en sanktion for.

Burger-bossens forsvar: Frossent kød skyldes bæredygtighed

De 'danske' bøffer kan indeholde hollandsk halal-oksekød og slet ikke noget af de dyre danske Wagyu-kød. Foto: Fra kontrolrapport
De 'danske' bøffer kan indeholde hollandsk halal-oksekød og slet ikke noget af de dyre danske Wagyu-kød. Foto: Fra kontrolrapport

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Bukkede under for pres

Under den landsdækkende razzia i Burger Shack-filialerne tidligere på måneden kontaktede burgerkædens ledelse slagteriet Cater Food med appel om at lempe kravene om, at oksekødet skulle opbevares ved højst to grader - og gennemsteges.

For Fødevarekontrollen var af hensyn til kundernes sikkerhed på nakken af Burger Shack, der ofte opbevarede kødet ved for høje temperaturer, hvorefter man undlod af gennemstege det som krævet.

Kontrolrapporten viser, at Cater Food uden at foretage de fornødne analyser bare ændrede kravet om gennemstegning til en 'anbefaling' - og uden videre bl.a. forhøjede opbevaringstemperaturen til fem grader.

- På ingen måder i orden
- Det er på ingen måder i orden, at Cater Food ændrer på holdbarheden og gennemstegningskravet, blot fordi en kunde beder om det, fastslår Michael Rosenmark, Fødevarerejseholdet, som fratog Cater Food sin elitesmiley.

- Det skal baseres på viden; altså dokumentation i form af eksempelvis bakteriologiske tests, hvor man konkret analyserer kødets kimtal over flere dage ved eksempelvis en opbevaringstemperatur på to grader, siger Rosenmark.

- På et tidspunkt vokser bakterieforekomsten til et uacceptabelt niveau, et såkaldt kritisk niveau. Nu kender man kødet og kan derfor deklarere produktet så kimtallet ved udløb af holdbarhed ikke overstiger det uacceptable niveau.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Burgerboss: Kunderne er blevet svigtet

'Vi kan naturligvis ikke have tillid til en leverandør, der ikke overholder vores aftale,' siger Christoffer No Kjærholm, direktør i Burger Shack. Foto: Ditte Kaas Christensen / Burger Shack
'Vi kan naturligvis ikke have tillid til en leverandør, der ikke overholder vores aftale,' siger Christoffer No Kjærholm, direktør i Burger Shack. Foto: Ditte Kaas Christensen / Burger Shack

Burger Shack oplyser gennem et krisehåndterings-pr-bureau at være overrasket over, at kødet ikke er i orden.

Burger Shack oplyser, at de har købt og betalt for Wagyu-kød og udelukkende oksekød fra tre danske producenter og henviser dermed til Cater Food, som ikke svarer Ekstra Bladet.

'Vi kan naturligvis ikke have tillid til en leverandør, der ikke overholder vores aftale,' siger Christoffer No Kjærholm, direktør i Burger Shack.

Så han vil undersøge sagen for at 'komme til bunds i, hvor mange gange de og kunderne er blevet svigtet af leverandøren'.

Dokumentation: Her er de 30 sanktioner

 1. Indskærpelse: Kædekontoret var ikke registreret hos Fødevarestyrelsen. Læs kontrolrapporten her
   

 2. Bøde: Kædekontoret begik vildledende markedsføring. Læs kontrolrapporten her.
   

 3. Bøde: I filialen i Odense C kunne medarbejderne ikke vaske hænder i en vask beregnet til formålet. Læs kontrolrapporten her.
   

 4. Bøde: 115 kg hakkebøffer blev beslaglagt i Odense C, fordi de var for vame. Læs kontrolrapporten her
   

 5. Indskærpelse: Filialen ved havnen i Odense opbevarede bøffer ved for høje temperaturer. Læs kontrolrapporten her.
   

 6. Indskærpelse: Filialen ved havnen i Odense kunne ikke dokumentere, hvorfra kød kom fra. Læs kontrolrapporten her.
   

 7. Bøde: Filialen på Trøjborg i Aarhus lod kød stå i en parkeringskælder. Læs kontrolrapporten her.
   

 8. Indskærpelse: Burger Shack i Herning undlod at gennemstege kødet. Læs kontrolrapporten her.
   

 9. Indskærpelse: Burger Shack i Herning var beskidt. Læs kontrolrapporten her.
   

 10. Indskærpelse: Filialen i Jægergårdsgade, Aarhus opbevarede kødet ved for høje temperaturer og gennemstegte det ikke. Læs kontrolrapporten her.
   

 11. Bøde: Filialen i Kolding fik en bøde, fordi der var beskidt med madvarer på gulvet. Læs kontrolrapporten her
   

 12. Bøde: Filialen i Kolding gennemstegte ikke kødet, som var blevet opbevaret for lunt. Der blev fundet konventionelle grøntsager, bl.a. 36 salathoveder. Læs kontrolrapporten her.
   

 13. Bøde: Burger Shack i Horsens opbevarede 52 kilo oksekød og 10 kg. kylling ved alt for høje temperaturer. Det var 10,6 grader varmt. Der var stor mystik om holdbarheden på en masse kylling.
   

 14. Indskærpelse: Burger Shack i Horsens undlod at kassere kød og kylling, der var blevet alt for varmt - vel vidende, at det var for varmt. Og man tjekkede heller ikke køleskabet for fejl.
   

 15. Indskærpelse: Burger Shack i Randers bruge konventionelle grøntsager, men har dog senere overbevist Fødevarestyrelsen om, at man skiltede med, at grøntsagerne ikke var øko. Læs kontrolrapporten her.
   

 16. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skal gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 17. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Der var ikke adgang til varmt vand ved håndvask, altså til at vaske hænder i. Læs kontrolrapporten her.
   

 18. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Nede i marinaden til bøfferne og i osteblanding lå gamle beskidte papkopper, som personalet brugte til at øse indholdet op på maden med, men ingen anede, hvornår kopperne var blevet skiftet. De ansatte kunne ikke oplyse hvornår sidst var blevet rengjort. Læs kontrolrapporten her.
   

 19. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Lageret og opvaskeområdet var møgbeskidt og dårligt vedligeholdt, så det slet ikke kunne rengøres. Læs kontrolrapporten her.
   

 20. Indskærpelse: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Der var direkte adgang fra lokum til fødevarelokale. Læs kontrolrapporten her.
   

 21. Bøde på 10.000 kr.: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Solgte farlig kød til kunderne. Modtog den 26. juni et stort parti burgerbøffer. Den 27. juni brød kølerummet sammen. Alligevel brugte filialen bøfferne, der havde været opbevaret ved for høje temperaturer. Først da Fødevarekontrollen slog til, blev bøfferne smidt ud. Læs kontrolrapporten her.
   

 22. Indskærpelse: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 23. Indskærpelse: Burger Shack Exxit59, Vejle: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her
   

 24. Indskærpelse: Burger Shack, Aarhus, Frederiksgade: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 25. Indskærpelse: Burger Shack Aalborg: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 26. Indskærpelse: Burger Shack, Carlsberg Byen: Lokumsdøren stod åben med direkte adgang for, at bakterier kunne få adgang til fødevarelokalerne. Læs kontrolrapporten her.
   

 27. Indskærpelse: Burger Shack, Carlsberg Byen: Store mængder kød blev opbevaret ved for høje temperaturer og pommes fritter, der skulle opbevares på frost, var opbevaret ved stuetemperatur på gulvet, hvor det havde stået i dagevis. Personalet indrømmede, at de havde brugt kød, der havde overskredet den ultimative sidste anvendelsesdato. Der blev også fundet konventionelle grøntsager. Læs kontrolrapporten her.
   

 28. Bøde: Burger Shack, Carlsberg Byen: Solgte farlige pommes fritter, der havde stået ved stuetemperatur i en uge - trods en indskærpelse dagen forinden. Man havde ikke kasseret temperaturbelastede burgerbøffer. Læs kontrolrapporten her.
   

 29. Bøde: Burger Shack, Carlsberg Byen: Denne bøde blev givet fordi, der fortsat blev opbevaret pommes frites ved stuetemperatur. De blev nu for en sikkerhed skyld overhældt med blå destruktionsvæske, så Burger Shack ville få svært ved at sælge dem. Læs kontrolrapporten her.
   

 30. Indskærpelse: Burger Shack, Silkeborg: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?