Pas på: Nu indtager skovflåter de danske haver

Maj er højsæson for flåter, og Danmarks farligste dyr er nu også rykket ind i de danske haver - læs, hvad du kan gøre for at bekæmpe dem

Skovflåter, der betegnes som Danmarks farligste dyr, sidder gerne højt oppe i græsset, hvor det er nemmere at komme frem til byttet. (Foto: Tommy Verting)
Skovflåter, der betegnes som Danmarks farligste dyr, sidder gerne højt oppe i græsset, hvor det er nemmere at komme frem til byttet. (Foto: Tommy Verting)

Lune temperaturer og høj fugtighed er kræs for Danmarks farligste dyr, skovflåter, som netop nu kribler frem i deres jagt på et godt måltid. Flåterne lever fortrinsvis i skov og krat, men de er blevet langt mere almindelige i haverne, særligt, hvis der er rådyr tæt på.

- Rådyrene har opdaget, at mennesker ikke er farlige i sommerhusområderne og tæt på byerne, hvor der ikke drives jagt. Det er ikke usædvanligt, at de kommer helt ind i haverne og spiser af tulipanerne. Det kan se idyllisk ud, men med sig har de altså også flåterne, siger Naturstyrelsens naturvejleder, Jes Aagaard.

Rådyr er flåternes livret, og derfor er mange rådyr som regel ensbetydende med mange flåter. Antallet af rådyr i Danmark er ifølge Naturstyrelsen femdoblet siden 1985, derfor er antallet af flåter formentlig steget tilsvarende.

LÆS OGSÅ: Kan skovflåter skade hunde og katte?

Skovflåter rykker ind i haven
Samtidig med at det samlede antal af flåter er steget, er flåterne også rykket tættere på.

- Når flåterne drysser af rådyrene i vores haver, så oplever vi det som om, der er blevet flere. Men det handler i lige så høj grad om, at de kommer tættere på de steder, hvor vi opholder os, siger Per Moestrup Jensen, lektor i planter og miljø ved Københavns Universitet.

Flåterne bliver aktive allerede ved 10-15 grader, nogenlunde samtidig med at vi mennesker begynder at opholde os mere udenfor.

Kan smitte med Borrelia
Skovflåter betegnes som Danmarks farligste dyr. Det skyldes, at de kan smitte med Borrelia, som i sjældne tilfælde kan føre til nervesmerter og lammelser.

Fjernes flåten indenfor 24 timer, efter den har bidt sig fast, er risikoen for Borrelia dog meget lille.

Sådan fjerner du bedst skovflåter

Glem alt om gamle husråd som at smøre flåten ind i fedt, tandpasta eller sprit for at få flåten til at slippe. Opdager du en skovflåt på din krop, skal den fjernes med det samme eller helst inden for 24 timer.

Sådan gør du:

• Brug neglene, en finspidset pincet eller en speciel flåttang (fås på apoteket) til at gribe fat om flåten.

• Anbring neglene/pincetten så tæt ved huden som muligt. Tag fat i flåten og drej langsomt pincetten rundt et antal gange, indtil flåten slipper taget. Hvis munddelen bliver siddende, fjernes det i næste omgang. Kan du ikke få munddelen ud, gør det ikke så meget, men det kan dog give risiko for kløe og infektion. Det er vigtigt at få fjernet selve flåten, så evt. bakterier forhindres i at vandre over i bidsåret.

• Vask bidstedet med vand og sæbe.

Kilde: Naturstyrelsen

 

Sådan undgår du flåter i haven
Vil du undgå skovflåter i haven, skal græsset holdes kort, da flåter typisk sidder øverst i langt græs eller krat for at vente på byttedyr. Flåterne elsker særligt områder under store træer eller andre steder med skygge og høj fugtighed.

Det er også en god idé at holde rådyrene ude af haven.

- Et hegn er det mest effektive til at holde rådyr ude. Men det skal være et solidt et af slagsen, som gerne når op i halvanden meters højde. Man skal være omhyggelig med at holde det ved lige, da rådyrene er gode til at finde huller, siger naturvejleder Jes Aagaard.

LÆS OGSÅ: Rådyr i haven

Styr uden om flåter i skoven
I skoven bør du holde dig på veje og stier, hvor flåterne kun sjældent opholder sig. Påklædningen kan også være med til at holde krybene væk.

- Put bukserne ned i strømperne som en morfar eller tysklærer. Så har flåterne sværere ved at komme ind, råder Jes Aagard.

LÆS OGSÅ: Er skovflåter med 6 ben farlige?