Razzia afslører: Shawarma i munden kan sende dig på kummen

Stor fødevarekontrol afslørede sundhedsfarlige svigt hvert tredje sted

Fødevarestyrelsen offentliggør konstant kontrolrapporter med krads kritik af shawarma-steder. I artiklen herunder er nogle af de seneste eksempler.
Fødevarestyrelsen offentliggør konstant kontrolrapporter med krads kritik af shawarma-steder. I artiklen herunder er nogle af de seneste eksempler.

Selv om myndighederne i en årrække har forsøgt at oplære ejerne af landets mange hundrede shawarmabarer i forsvarlig fødevarehygiejne, gambler de stadig med din tarmflora.

Fødevarestyrelsen har fremlagt resultatet af sin seneste shawarma-kampagne, hvor 125 shawarma-steder i en stikprøve fik uanmeldt besøg.

Kødet lugtede surt

På et nordvestjysk shawarma-sted lugtede kødet, som var fire dage for gammelt, surt. Det blev opbevaret ved 8,5 grader, skrev Fødevarekontrollen for halvanden måned siden.

Mange sharwarma-mænd blev nærmest både spiddet og stegt af kontrollørerne, som blev lovet bod og bedring.

De anede ikke, at kontrollørerne allerede en dag eller to efter kom på et opfølgende besøg for at tjekke, om man levede op til løfterne. Det gjorde langtfra alle.

Hundeæde? En sulten hund fandt i juni 160 kg frossent shawarma-kød i en møgbeskidt kælder-skakt til et pizzeria, hvorefter personalet alligevel lagde det ind i fryseren.
Hundeæde? En sulten hund fandt i juni 160 kg frossent shawarma-kød i en møgbeskidt kælder-skakt til et pizzeria, hvorefter personalet alligevel lagde det ind i fryseren.

’Kun knap syv ud af ti virksomheder klarede sig gennem begge besøg uden anmærkninger, hvilket ligger under gennemsnittet for fødevarebranchen’, konkluderer Fødevarestyrelsen.

Temperatur-sjusk

’Kampagnen viste, at shawarmabarerne typisk har problemer med at varmebehandle maden tilstrækkeligt eller at nedkøle mad ordentligt, oplyser mad-myndigheden.

Beskidte penge – ingen sæbe

Ved håndvasken, hvor der produceres pizza og kebab – og tages mod penge, er der ingen sæbe, opdagede Fødevarekontrollen i et andet tilfælde.

Tidligere års kampagner har vist præcis det samme.

Og Fødevarestyrelsen pointerer, at det fortsatte temperatur-sjusk blev særlig relevant viden tidligere i år, da det kom frem, at syv ellers raske unge i Aarhus og København blev meget syge efter at have spist shawarma med en meget giftig e-colibakterie. En ordentlig opvarmning af kødet ville have uskadeliggjort bakterien.

Stuetemperatur

Ifølge reglerne må man ikke lade en sharwarma-blok stå natten over, heller ikke i køleskabet, som ikke kan bringe centrum-temperaturen langt nok ned.

Sejlede i kødsaft

Fødevarekontrollen opdagede tidligere i år at et shawarma-steds baglokaler var smurt ind i kødsaft, indtørrede spildte væsker, madrester og skidt.

Men det gør sharwarma-stederne alligevel i stor stil, viser stikprøverne, ligesom de lader kødblokkene stå ved stuetemperatur, fordi det kan være dyrt at grille dem ustandseligt, fordi det giver madspild og en høj gasregning.

Temperatur-sløseriet skaber formidable betingelser for fordærvelses-bakterier – og for de endnu mere frygtede sygdomsfremkaldende bakterier som e-coli, der findes i afføring.

Monterer daggammelt spyd

En shawarma-bar havde ’monteret et kebabspyd fra gårsdagens produktion, uden at kødet har været nedskåret fra spyd og gennemgået en tilstrækkelig nedkøling’.