Razzia i dansk burgerkæde: Omfattende fup og farligt kød

Fødevarekontrollen har under en stor razzia i 15 Burger Shack-filialer afsløret omfattende fup, skidt og farlig håndtering af oksekød

Det er her i burgerkædens hjemby, Aarhus, at nogle at de farligste og groveste overtrædelser af loven er begået. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Det er her i burgerkædens hjemby, Aarhus, at nogle at de farligste og groveste overtrædelser af loven er begået. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Følg Forbrug

Ekstra Bladet kan i dag fortælle, at myndighederne har gennemført en omfattende razzia i den succesfulde, landsdækkende fastfoodkæde Burger Shacks 15 filialer samt på hovedkontoret i Aarhus.

Der blev under aktionen afsløret 30 grelle lovbrud omfattende alt fra markedsførings-løgne til farligt, gammelt kød og dårlig hygiejne.

Snyder med friskhed
Eksempelvis har Burger Shack i sin markedsføring påstået, at ’slagtere hver nat hakker kød til burgerbøffer, så de modtages friske hver dag i restauranterne.’

- Men det er ikke sandt, fortæller Michael Rosenmark fra Fødevarekontrollens rejsehold, som kvitterede med en bøde på 10.000 kr. for fup.

- Vi så både frosne bøffer og bøffer, der på lå i seks dage, ofte ved for høje temperaturer for så i nogle tilfælde at blive solgt på absolut sidste anvendelsesdag.

Der er eksempelvis fundet kød, der blev frosset, lige inden det blev for gammelt i september 2019.

Bruger gammelt kød
Værre er det, at Burger Shack, der også sælger kyllingeburgere, også i en række tilfælde har brugt fersk oksekød eller kylling, der skulle være smidt ud, fordi det var for gammelt, eller fordi det havde stået længe ved stuetemperatur.

Eksempelvis havde fersk kylling i kølerummet hos Burger Shack i Odense absolut sidste anvendelsesdato 18. juni.

- Alligevel indfrøs Burger Shack det først en uge senere, 25. juni. De lå altså syv dage for længe på køl. De tog dem så ud fra frost 30. juni for at sælge dem, fortæller Rosenmark:

- Nu var der tale om sundhedsskadelige fødevarer. Det var langt, langt over, hvad det kunne klare, hvilket afspejles i bødens størrelse på 20.000 kr. Den største bøde vi har til rådighed.

Kølerum brød sammen
På samme måde solgte filialen i Skolegade i Aarhus burgere med kød, der var farligt, fordi det en hel uge forinden havde stået ved høje temperaturer i et kølerum, der var brændt sammen. Det kostede en bøde på 10.000 kr. plus endnu en sur smiley.

Kødet er ikke friskt, som påstået. Det kan være gammelt og farligt. Frisk er burgerbollen i øvrigt heller ikke nødvendigvis. Og grøntsagerne er ikke lokale, sådan som burgerkæden lyver om. De er i øvrigt heller ikke altid økologiske. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Kødet er ikke friskt, som påstået. Det kan være gammelt og farligt. Frisk er burgerbollen i øvrigt heller ikke nødvendigvis. Og grøntsagerne er ikke lokale, sådan som burgerkæden lyver om. De er i øvrigt heller ikke altid økologiske. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
 

I Trøjborg-filialen i samme by blev koldt kød efterladt i en lun parkeringskælder, og eksempelvis fik en kasse med 115 kg hakkebøffer lov til at stå ude i en gård ved filialen i Odense i fire timer ved 21,5 grader. Selve bøfferne var op til 16 grader varme. De måtte højst være to grader kolde.

Beslaglagde kød
’Vi vil komme dem i fryseren og anvende dem en anden dag,’ sagde personalet til Fødevarekontrollen, som af hensyn til folk sundhed greb ind, beslaglagde kødet og skrev en bøde på 10.000 kr.

Men i nogle tilfælde har Burger Shack undladt at destruere farlige fødevarer. I filialen i Carlsberg Byen i København havde man den 27. juni modtaget et kvart ton frosne pommes frittes.

En uge ved stuetemperatur

Men der var ikke plads i fryseren, så det blev i lodret strid med loven efterladt på et kældergulv ved stuetemperatur. Seks dage senere, 2. juli, dukkede Fødevarekontrollen op.

Fritterne blev beordret kasseret.

- Men da vi kom tilbage dagen efter, havde de solgt af dem, hvilket udløste en bøde. For det er helt uacceptabelt, siger Rosenmark om fritterne, der havde stået ved stuetemperatur i en uge.

I filialen indrømmede personalet også, at de havde brugt hakkekød, der havde overskredet sidste anvendelsedato.

Lyver om dyrt kød

Burger Shack har i en reklamevideo ifølge Fødevarekontrollen markedsført sig med, at en tredjedel af burgerbøffens indhold er af det dyre, eksklusive Wagyu-kød.

- Det er klart vildledende, når direktøren og en kok i en video står og blander en tredjedel af det dyre waguy-oksekød i kød til burgerbøffer, for faktum er, at der kun er en procent waguy i, siger Rosenmark, Fødevarerejseholdet.

- Direktøren har i anden anledning oplyst os om, at indholdet af waguy er 7-15 procent, hvilket heller ikke er sandt.


Bakteriebomber

I samtlige filialer har man stik mod producentens krav haft en fast praksis om ikke at gennemstege bøfferne, som ifølge myndighederne derfor er farlige, især fordi Burger Shack typisk forinden har sjusket ved at opbevare dem ved alt for høje temperaturer.


Lyver om lokale råvarer

- Virksomheden markedsfører sig med at bruge lokale producenter af grøntsager, men det så vi ikke noget af. Det var ofte danske råvarer, men ikke lokale - og vi så grøntsager fra udlandet, siger Michael Rosenmark.

Eksempelvis var tomater fra Holland eller Spanien.


Lyver om økologi

I flere tilfælde er Fødevarekontrollen stødt på konventionelle grøntsager, selv om Burger Shack påstår, at alle grøntsager er økologiske.


Farlige lokumsbakterier

I flere tilfælde har Burger Shack sjoflet madsikkerheden ved ikke med døre at skærme køkkener for farlige bakterier fra lokummer.


Møgbeskidte

Nogle filialer har været alt for beskidte og dårligt vedligeholdte. I Kolding udløste det en bøde, for det flød det med gamle madrester. Andre steder har der manglet faciliteter til at vaske hænder. Det stik mod de skærpede hygiejnekrav.

 


Dokumentation: Her er de 30 sanktioner

 1. Indskærpelse: Kædekontoret var ikke registreret hos Fødevarestyrelsen. Læs kontrolrapporten her
   

 2. Bøde: Kædekontoret begik vildledende markedsføring. Læs kontrolrapporten her.
   

 3. Bøde: I filialen i Odense C kunne medarbejderne ikke vaske hænder i en vask beregnet til formålet. Læs kontrolrapporten her.
   

 4. Bøde: 115 kg hakkebøffer blev beslaglagt i Odense C, fordi de var for vame. Læs kontrolrapporten her
   

 5. Indskærpelse: Filialen ved havnen i Odense opbevarede bøffer ved for høje temperaturer. Læs kontrolrapporten her.
   

 6. Indskærpelse: Filialen ved havnen i Odense kunne ikke dokumentere, hvorfra kød kom fra. Læs kontrolrapporten her.
   

 7. Bøde: Filialen på Trøjborg i Aarhus lod kød stå i en parkeringskælder. Læs kontrolrapporten her.
   

 8. Indskærpelse: Burger Shack i Herning undlod at gennemstege kødet. Læs kontrolrapporten her.
   

 9. Indskærpelse: Burger Shack i Herning var beskidt. Læs kontrolrapporten her.
   

 10. Indskærpelse: Filialen i Jægergårdsgade, Aarhus opbevarede kødet ved for høje temperaturer og gennemstegte det ikke. Læs kontrolrapporten her.
   

 11. Bøde: Filialen i Kolding fik en bøde, fordi der var beskidt med madvarer på gulvet. Læs kontrolrapporten her
   

 12. Bøde: Filialen i Kolding gennemstegte ikke kødet, som var blevet opbevaret for lunt. Der blev fundet konventionelle grøntsager, bl.a. 36 salathoveder. Læs kontrolrapporten her.
   

 13. Bøde: Burger Shack i Horsens opbevarede 52 kilo oksekød og 10 kg. kylling ved alt for høje temperaturer. Det var 10,6 grader varmt. Der var stor mystik om holdbarheden på en masse kylling.
   

 14. Indskærpelse: Burger Shack i Horsens undlod at kassere kød og kylling, der var blevet alt for varmt - vel vidende, at det var for varmt. Og man tjekkede heller ikke køleskabet for fejl.
   

 15. Indskærpelse: Burger Shack i Randers bruge konventionelle grøntsager, men har dog senere overbevist Fødevarestyrelsen om, at man skiltede med, at grøntsagerne ikke var øko. Læs kontrolrapporten her.
   

 16. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skal gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 17. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Der var ikke adgang til varmt vand ved håndvask, altså til at vaske hænder i. Læs kontrolrapporten her.
   

 18. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Nede i marinaden til bøfferne og i osteblanding lå gamle beskidte papkopper, som personalet brugte til at øse indholdet op på maden med, men ingen anede, hvornår kopperne var blevet skiftet. De ansatte kunne ikke oplyse hvornår sidst var blevet rengjort. Læs kontrolrapporten her.
   

 19. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Lageret og opvaskeområdet var møgbeskidt og dårligt vedligeholdt, så det slet ikke kunne rengøres. Læs kontrolrapporten her.
   

 20. Indskærpelse: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Der var direkte adgang fra lokum til fødevarelokale. Læs kontrolrapporten her.
   

 21. Bøde på 10.000 kr.: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Solgte farlig kød til kunderne. Modtog den 26. juni et stort parti burgerbøffer. Den 27. juni brød kølerummet sammen. Alligevel brugte filialen bøfferne, der havde været opbevaret ved for høje temperaturer. Først da Fødevarekontrollen slog til, blev bøfferne smidt ud. Læs kontrolrapporten her.
   

 22. Indskærpelse: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 23. Indskærpelse: Burger Shack Exxit59, Vejle: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her
   

 24. Indskærpelse: Burger Shack, Aarhus, Frederiksgade: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 25. Indskærpelse: Burger Shack Aalborg: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 26. Indskærpelse: Burger Shack, Carlsberg Byen: Lokumsdøren stod åben med direkte adgang for, at bakterier kunne få adgang til fødevarelokalerne. Læs kontrolrapporten her.
   

 27. Indskærpelse: Burger Shack, Carlsberg Byen: Store mængder kød blev opbevaret ved for høje temperaturer og pommes fritter, der skulle opbevares på frost, var opbevaret ved stuetemperatur på gulvet, hvor det havde stået i dagevis. Personalet indrømmede, at de havde brugt kød, der havde overskredet den ultimative sidste anvendelsesdato. Der blev også fundet konventionelle grøntsager. Læs kontrolrapporten her.
   

 28. Bøde: Burger Shack, Carlsberg Byen: Solgte farlige pommes fritter, der havde stået ved stuetemperatur i en uge - trods en indskærpelse dagen forinden. Man havde ikke kasseret temperaturbelastede burgerbøffer. Læs kontrolrapporten her.
   

 29. Bøde: Burger Shack, Carlsberg Byen: Denne bøde blev givet fordi, der fortsat blev opbevaret pommes frites ved stuetemperatur. De blev nu for en sikkerhed skyld overhældt med blå destruktionsvæske, så Burger Shack ville få svært ved at sælge dem. Læs kontrolrapporten her.
   

 30. Indskærpelse: Burger Shack, Silkeborg: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.

Burgerboss svarer ikke

Christoffer No vil ikke deltage i et interview og heller ikke svare på, hvorfor han snyder kunderne. I stedet påstår han i en kortfattet mail, at han stiller høje krav til fødevaresikkerheden. Foto: Ditte Kaas Christensen / Burger Shack
Christoffer No vil ikke deltage i et interview og heller ikke svare på, hvorfor han snyder kunderne. I stedet påstår han i en kortfattet mail, at han stiller høje krav til fødevaresikkerheden. Foto: Ditte Kaas Christensen / Burger Shack

Ekstra Bladet har opfordret Burger Shacks direktør, Christoffer No, til at stille op til et interview, men det vil han ikke. Han beder om skriftlige spørgsmål, så vi sender ham 15 spørgsmål, som heller ikke besvares, eksempelvis:

- Hvorfor insisterede I på at bruge kød, når det var stærkt uforsvarligt?

- Hvad vil du sige til de læsere, der kan få det indryk, at det kniber med moralen i kæden, herunder respekten for kundernes helbred?

- Hvorfor snyder I kunderne?

Men han svarer ikke.

I stedet hævder han i en mail:

'Vi stiller høje krav til fødevaresikkerheden på alle vores restauranter. Vi er glade for, at fødevarekontrollen kiggede forbi. Der er begået fejl - og vi har efterfølgende gennemgået de interne arbejdsgange og foretaget justering for hver enkelt fejl, så de ikke gentager sig.'

Har ikke lyst til at komme igen

Selvom den sure smiley byder velkommen fra sin plads i vinduet, havde ingen af de kunder, som Ekstra Bladet mødte udenfor Burger Shacks filial i Aarhus-bydelen Trøjborg, bemærket de nedadvendte mundvige.

 - Jeg har ikke lyst til at komme igen, siger Jonas Tved. Interview: Elise Rasmussen. Foto: Andets Brohus
- Jeg har ikke lyst til at komme igen, siger Jonas Tved. Interview: Elise Rasmussen. Foto: Andets Brohus

Jonas Tved, 18 år
- Det vidste jeg slet ikke. Det er da ikke så lækkert. Jeg har ikke lyst til at komme igen. Det er for dårligt, at de siger kødet er friskt, hvis det i virkeligheden er gammelt.

- Virkelig dårlig stil, siger Sofie Stæhr. Interview: Elise Rasmussen. Foto: Anders Brohus
- Virkelig dårlig stil, siger Sofie Stæhr. Interview: Elise Rasmussen. Foto: Anders Brohus

Sofie Stæhr, 18 år
- Det havde jeg ikke lige troet, for jeg spiser der en gang i mellem, når man lige har lyst til noget fedtet mad. Det gør mig lidt skeptisk, men er det farligt?

- Ifølge fødevaremyndighederne kan kødet være farligt.

- Ej, det er sgu lidt klamt. Det er virkelig dårlig stil.

Sur, sur, sur ...

De 15 burgerbarer og hovedkontoret har fået 30 sanktioner, heraf en del bøder ledsaget af sure smileys. Foto: Findsmiley.dk
De 15 burgerbarer og hovedkontoret har fået 30 sanktioner, heraf en del bøder ledsaget af sure smileys. Foto: Findsmiley.dk

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.