Det har ikke været nogle fredelige sommer-uger i Luciano Pizza i Aarhus Vest, hvor ejerens opførsel har gjort, at Fødevarekontrollen ikke turde besøge pizzeriaet efter, der blev slået rotte-alarm.
Spektaklet begyndte den 4. juli, da nogen ringede til Fødevarekontrollen med oplysninger om, at de sygdomsbærende gnavere havde fundet vej til spisestedet, som praler med at lave byens bedste mad.
Noget mad, som Fødevarestyrelsen vurderer, kunne være farligt for kunderne.
Rottelort ved pizzaovn
Rotte-anmeldelsen førte samme dag til et kontrolbesøg, hvor den tilsynsførende afslørede, at der var rottelort ved pizzaovnen og gnavemærker flere steder.
På det tidspunkt havde ejeren ifølge myndighederne i fem dage vidst, at der var rotter, men alligevel havde han hverken lukket stedet for at gøre rent - eller kontaktet Fødevarekontrollen, som man ellers skal, hvis man har skadedyr.
Farlige fødevarer
’Virksomheden er vidende om eller burde have vidst, at der er sket markedsføring af farlige fødevarer, fordi de selv har konstateret rotter i virksomheden’, skriver Fødevarestyrelsen, som tvangslukkede pizzeriaet og stak ejeren Mohamad Wael El-Daoud en rasende smiley og en bøde på 30.000 kr. – straffen for ikke at underrette myndighederne.
Men det gik ikke fredeligt for sig under kontrollen. Faktisk turde medarbejderne i Fødevarestyrelsens ordinære tilsyn ikke komme på den opfølgende kontrol onsdag i sidste uge.
Ejerens opførsel
- Der var nogle forhold omkring ejerens opførsel, som gjorde, at den tilsynsførende ikke ønskede at besøge pizzeriaet igen, fortæller Marianne Rasmussen fra Fødevarestyrelsens Rejsehold.
Afsløring: Her kribler og krabler kakerlakker hos Schulstad
Rejseholdet er den specialiserede enhed i Fødevarestyrelsen, som ofte mandsopdækket af politifolk tager på de kontroller og razziaer, hvor man frygter ballade med restauratører, slik-importører, kioskejere og andre i fødevarebranchen.
Hun deltog sidste onsdag sammen med politiet i den opfølgende kontrol, hvor Mohamad Wael El-Daoud stadig ikke havde fået gjort ordentligt rent efter de rotter, som spreder farlige bakterier over alt, hvor de færdes.
Gjorde ikke rent
Eksempelvis var der ikke gjort rent på ovnen, hvor der havde ligget rottelort, så myndighederne opretholdt forbuddet mod at åbne.
Men dagen efter – torsdag i sidste uge - fik Mohamad Wael El-Daoud uden at rage uklar med myndighederne - lov til at genåbne sit pizzeria, for nu var der rent og stedet havde ifølge en autoriseret skadedyrsbekæmper været uden rotter i mindst tre dage.