Så lidt betalte Jytte og Bent for villaen i Thailand

Jytte og Bent Boriths nyder deres otium i et thailandsk ferieresidens. Men der er også ulemper ved livet i Østen

HUA HIN, THAILAND (Ekstra Bladet)

Da det pensionerede ægtepar Jytte og Bent Boriths besøgte Thailand på en ferie, var de ikke i tvivl.

- Her ville vi bo. Resten af vore dage. Vi flyttede bare – for fire år siden. For hvilket skønt land. Og hvilke søde mennesker, der modtog os med kyshånd, siger den 68-årige forhenværende kontorassistent Jytte Boriths, der gik på efterløn som 63-årig.

140 kvadratmeter

Parret brugte 700.000 kroner af pensionsopsparingen på en fuldt møbleret 140 kvadratmeter toplans-villa i det danskejede resort Oriental Beach Pearl nær feriebyen Hua Hin, få timers kørsel fra Bangkok, hvorfra der dagligt afgår fly mod Danmark.

- Hver dag efter morgenmaden svømmer vi en lang tur, inden vi går ture på stranden og bagefter video-telefonerer med dem i Danmark. Og så griller vi på tagterrassen eller går ud og spiser om aftenen.

Rengøring og tøjvask klarer andre

- Egentlig kunne vi sagtens spise ude tre gange om dagen, men vi gider ikke, ler Jytte Boriths, som stort set ikke har vasket tøj eller gjort rent, siden de flyttede. Det ordner resortets personale for ganske få hundrede kroner månedligt.

Kæmpe guide: Få villa, sol og luksus for din folkepension

Økonomi er ikke længere noget problem for parret, der har 16-17.000 kroner udbetalt månedligt – nemlig folkepensionens grundbeløb, ATP og 4000 kroner fra Bents ti-årige ratepension, der gælder endnu syv år.

Penge rakte ikke langt

- De penge rakte ikke langt i Danmark, hvor vi betalte 7500 kroner alene for en seniorbolig. Dertil kom de høje udgifter til næsten alt. Så der var ikke meget at rutte med. Fornøjelserne var få.

- Her lever vi godt, siger den 74-årige forhenværende lagerarbejder Bent Boriths, mens han betragter resortets talrige gartnere, som plejer vegetationen og de mange hundrede meter swimmingpools, der løber som kanaler mellem villaerne.

- Ja. Vi bliver her for altid. Her har vi hjemme. Vi har ikke noget i Danmark længere. Jo, selvfølgelig vores datter. Hende savner vi, og hun savner os, siger Jytte Boriths, som er i gang med at pakke en kuffert for to ugers ferie i Danmark.

Sådan forsøgte thai-kvinde at ruinere Matthias

Det er to år siden, parret benyttede flyafgangen fra Bangkok.

- Burde I ikke lære thai, ligesom vi i Danmark forventer eller kræver, at indvandrere lærer dansk?

- Vi kender nogle gængse høflighedsgloser, men vi taler ikke thai. Det har vi opgivet. Vi lever vores otium her og lægger på ingen måde det thailandske samfundet til last. Vi må betale ved kasse ét, hvis vi bliver syge.

- Vi betaler selv for alt, og og vi har et dejligt forhold til thaierne. Selv om vi lige skulle vænne os til, at de støjer mere, end man er vant til i Danmark, så elsker vi dem. De ekstremt imødekommende på en ægte måde, siger Jytte Boriths.

Både Jytte og Bent døjer som mange jævnaldrende med skavanker, så de glæder sig over, at medicinpriserne er lave i landet, hvor der er mindst 25 grader hele året.

- Varmen lindrer mine gigtsmerter helt fantastisk, og det er så nemt lige at hoppe i poolen, hvor jeg svømmer et par timer hver morgen, forklarer Jytte Boriths.

Den thailandske stat kræver, at udenlandske pensionister hver har godt 150.000 kroner stående på en bankkonto, så man selv kan finansiere en behandling på et sygehus. For det er så godt som umuligt for pensionister, der ikke er ekstremt velhavende, at tegne en sygeforsikring i Thailand.

- Men hvad gør I den dag, I skulle gå hen og blive alvorligt syge?

- Så rækker 150.000 kroner utroligt langt – selv på privathospitalet inde i Bangkok, hvor standarderne er mindst lige så høje som i Danmark, siger Bent Boriths.

- Men der er ikke fri behandling på danske sygehuse, når I er udflyttet til et ikke EU-land. Så hvad gør I, hvis beløbet ikke rækker til behandling?

Det må vi ses på. Der er jo mulighed for at få flytte til Danmark og på sigt igen opnå retten til at blive behandlet på danske sygehuse, svarer Jytte Boriths.

Brian har bygget en speciel kørestol i Thailand. Mød ham her. 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+