Sådan bliver du snydt når du spiser ude

Gæsterne kan langtfra altid stole på de flotte løfter på restauranternes menukort

Det lyder lækkert, men er det langtfra altid.

Når du går på restaurant eller café, risikerer du at blive snydt til at betale overpris for standardiserede eller tarvelige discount-råvarer, som restauratøren eksempelvis påstår er ædle økologiske specialiteter fra Italien.

Hjemmelavet burger-fup

Et pizzeria i Frederikshavn havde fin succes med at sælge burgere lavet af friskhakket oksekød i hjemmelavede boller. Men faktisk var bollerne fra fabrik og kødet slet ikke friskhakket.

Fødevarekontrollen har gennemført en kontrol af, om 286 danske spisesteders menukort holder, hvad de lover – om det eksempelvis var sandt, at der bliver anvendt økologisk oksekød som hævdet.

Frisk norsk laks – fra fryseren

En sønderjysk restaurant bildte kunderne ind, at laksen var frisk og fra Norge. Det var stedets laks på en måde også – i hvert fald engang. Køkkenchefen havde nemlig indfrosset det, da fisken var frisk. Så kunderne fik optøet frostlaks, der rigtignok engang havde været frisk.

12 virksomheder fik som led i kontrolkampagnen decideret kritik for at snyde - eksempelvis med, at halvgammel mad var dagfrisk - eller med at sandwicherne indeholdt krabbekød, som faktisk viste sig at være det omdiskuterede falske krabbekød, som nogen har navngivet surimi.

En virksomhed har skilt sig uheldigt ud inden for få måneder, nemlig XO Burgers/Café Emma, der har filialer på både Frederiksberg og på Axeltorv, København.

Restaurantejer får fængselsdom for vold mod to kvinder

Stederne er ejet af den københavnske stor-restauratør Bahram Sari Beliverdi, som også blandt andet ejer Café Sommersko

Bahram Sari Beliverdi. Foto: Finn Frandsen
Bahram Sari Beliverdi. Foto: Finn Frandsen

Dømt caféejer får økonomisk øretæve

Københavnsk caféejer dømt for ulovlig arbejdskraft

Delikat skinkesalat – uden skinke

En sted i Ringkøbing blev knaldet i at sælge skinkesalat, hvori ’skinken’ bestod af noget, der betegnes ’pizzatopping 60 %’. De 40 procent i det produkt er billige fyldstoffer som vand og kartoffelstivelse foruden skummetmælkspulver, soja-protein, mælkeprotein og kemi.

Første gang var i marts, hvor kontrollørerne opdagede, at begge restauranter på menukortene skrev, at ’burgere serveres med øko-hakkebøf – men der var ikke noget økologisk hakket kød i køkkenet’.

Det kostede en indskærpelse.

Blot et par måneder efter var den gal igen. Her afslørede Fødevarekontrollen, at restauranterne skrev på deres menukort, at ’alle deres amerikanske steaks er fra Omaha Nebraska (certificeret hormonfrit kød)’.

Men flere slags kød viste sig slet ikke at være fra USA, men eksempelvis fra Uruguay. Det kostede endnu en indskærpelse.

Dansk hakkebøf fra Polen

En restauration på Frederiksberg pralede med at sælge danske hakkebøffer, men fødevarekontrollen opdagede, at de var dybfrosne og fra en fabrik i Polen. Og bøfferne i de såkaldt hjemmelavede burgere var fra dybfrossent industri-fabrikata.