Sådan gør du: Spar en formue på dit boliglån

Du kan spare hundredetusindevis af kroner i renter ved at forkorte løbetiden på dit lån - se regnestykket her

Den nuværende renteudvikling betyder, at du sparer mere end tidligere på at betale dit boliglån hurtigt tilbage. (Arkivfoto)
Den nuværende renteudvikling betyder, at du sparer mere end tidligere på at betale dit boliglån hurtigt tilbage. (Arkivfoto)

Det er dyrt at låne penge, og jo længere løbetid dit lån har, jo mere betaler du.

Så har du råd til at omlægge dit realkreditlån til et lån med kortere løbetid og afdrage mere hver måned, kan du spare hundredtusindvis af kroner og altså være færdig med at betale lånet af langt hurtigere.

På et almindeligt 30-årigt realkreditlån kan du, ved at betale 1000 kr. mere om måneden, nøjes med et 20-årigt lån.

Det viser en beregning, som privatøkonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg, Kim Valentin, har lavet. Og har du råd til at betale 5.000 kr. ekstra om måneden, kan du betale lånet af på blot 10 år.

LÆS OGSÅ: Omlægning af dit realkreditlån

Spar mere end tidligere
Den nuværende renteudvikling betyder, at du sparer mere end tidligere på at betale dit boliglån hurtigt tilbage. Det skyldes, at renteudviklingen har skabt en stor forskel på den korte og lange rente kombineret med rentes rente-effekten.

- Den korte rente er historisk set voldsom lav, så de besparelser, man får med den lave rente på et 10-årigt lån, kan man bruge til at afdrage endnu mere på lånet, siger Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg.

LÆS OGSÅ: Realkreditlån

Renters rente koster kassen
Fidusen ligger i at bruge formlen for renters rente, fordi en gæld vokser hver måned, når der tilskrives renter. Det kan få en gæld på en million kroner til at vokse over 30 år, så du i sidste ende både har betalt den ene million kroner tilbage samt en ekstra halv million kroner i renter.

De långivere, der finansierer realkreditinstitutterne, tager sig ekstra betalt for at give lange lån. Så renten øges, når lånets løbetid er længere. For eksempel er renten på et 30-årigt lån 2,5-3,5 procent, mens renten blot er 0,5 procent på et 10-årigt lån.

LÆS OGSÅ: Så meget kan du tabe på et forkert boliglån

Færre udgifter til rente
- Har man penge til at afdrage, kan man få betalt sit lån ned med et minimum af renteudgifter, siger Kim Valentin

Om du vil betale større afdrag på dit boliglån afhænger af, om du vil bruge penge til det, der er vigtigt nu, eller du vil vente med dit forbrug til dine seniorår.

Kan økonomien bære det?
Kim Valentin forklarer, at mange familier kan finde pengene til de ekstra afdrag, hvis de ser på, hvad de har sparet på de lave benzinpriser eller ved kritisk at gennemgå deres daglige forbrug og faste udgifter.

- Det er også rigtigt, at man skal bruge pengene, når man er ung, men man skal også tænke nøje over sit forbrug og faste udgifter, mener Kim Valentin.

Har du råd til at betale ekstra afdrag på dit boliglån?

Du skal have en god privatøkonomi med luft til den forøgede udgift for at klare større afdrag på dit boliglån – til gengæld kan du spare hundredetusindevis af kroner. Kan du svare ja til disse 7 spørgsmål, har du sandsynligvis råd til at betale ekstra afdrag på dit lån.

1. Kan du beholde dit job?

2. Har du en fast indkomst?

3. Betaler du dine regninger til tiden?

4. Er din bankkonto altid i plus?

5. Har du nettoformue?

6. Har du et stort rådighedsbeløb?

7. Har du lav risiko i din økonomi?

Kilde: Finanshus.dk

Flere ældre boligejere har råd
Der er stor forskel på, hvor svært danskerne oplever, at de har råd til deres forbrug og faste udgifter.

Ifølge Danmark Statistik har hver tredje dansker under 50 år svært ved at få pengene til at slå til, mens det kun er hver fjerde i 50'erne, der har svært med at klare deres privatøkonomi. For ældre mennesker er tallet endnu mindre.

Privatøkonomisk rådgiver i Kolding, Lene Okholm, er enig med Kim Valentin i, at de fleste danskere, kan betale 1000 kr. mere på deres boliglån. For nogle er det dog svært. Hun rådgiver bl.a. førstegangskøbere på boligmarkedet, der har købt et alt for dyrt hus, som de ikke har råd til.

- Det er ikke alle danskere, der kan trække flere penge ud af budgettet til ekstra afdrag på et boliglån. Er man en ung familie med to små børn, gælder det om at skabe luft i økonomien, for man er spændt mere op økonomisk med dyre daginstitutioner, og som nyuddannet får man en lavere løn end ansatte med mere erfaring, siger Lene Okholm.

LÆS OGSÅ: Spar penge: Få revurderet din bolig

De långivere, der finansierer realkreditinstitutterne, tager sig ekstra betalt for at give lange lån. Så renten øges, når lånet løbetid er længere. (Arkivfoto)
De långivere, der finansierer realkreditinstitutterne, tager sig ekstra betalt for at give lange lån. Så renten øges, når lånet løbetid er længere. (Arkivfoto)