Sensation: Yusef sikrede Danmark VM-guld

Mens Yussuf Poulsen scorede i Danmarks første VM-kamp mod Peru, sikrede Yusef Houji Danmark VM-guld i Sverige

Her fortæller Yusef om sin falafel, der sikrede ham VM-guld.

Yussuf og Yusef har det tilfælles, at de kan trylle med bolde, så folk hviner af begejstring. Og sjovt nok tryllede de forrige lørdag aften stort set samtidigt.

Mens landsholdsangriber Yussuf Poulsen i Rusland bankede bolden i mål mod Peru, begejstrede Østerbro-restauratøren Yusef Houji i al ubemærkethed et VM-dommerpanel i Sverige med sine kuglerunde, gylden-dybstegte kikærte-frikadeller med persille og hvidløg - såkaldt falafel.

Helt surrealistisk
- Jeg er enormt stolt. Det er helt vidunderligt og surrealistisk, siger den nyslåede verdensmester i fra sin velbesøgte biks, Nordisk Falafel, i Nordre Frihavnsgade i København-bydelen Østerbro.

- Der er meget fokus på at spise grøntsager. Og her er kikærter i form af falafel noget af det sjoveste, man kan spise. Foto: Jonas Olufson.
- Der er meget fokus på at spise grøntsager. Og her er kikærter i form af falafel noget af det sjoveste, man kan spise. Foto: Jonas Olufson.

Området kaldes spelt-bæltet og siges at være beboet af surdejs-segmentet, som forsager kød, gluten og Knorr-halvfabrikata, som for længst er udskiftet med etisk korrekt plantebaseret fars og alverdens andre samvittighedsfulde og klimavenlige veganer-retter.

Således serverer naboen til venstre - en grødbar - glutenfri havre,- quinoa og chiagrød, dertil økologisk surdejsbrød, mens naboen til højre udbyder 'giftfrit legetøj', 'økologisk børnetøj' og bæredygtige fair-trade-gaver i Co2-venligt bambus.

Hemmelig opskrift
- Mine falafler er også lavet på økologiske kikærter, det samme er de øvrige grøntsager – hvis de er tilgængelige - for generelt er folk ganske bevidste om, hvad de kommer i munden, forklarer den danskfødte gourmet Yusef Houji.

Hans bedstefar indvandrede fra Palæstina med den den hemmelige og nu forgyldte falafel-opskrift, som er blevet overleveret i generationer.

Yusef Houji vandt både hovedprisen 'Bedste Falafel' og udmærkelsen ' Bedste komposition'. Foto: Jonas Olufson.
Yusef Houji vandt både hovedprisen 'Bedste Falafel' og udmærkelsen ' Bedste komposition'. Foto: Jonas Olufson.

- Jeg afslører ikke den særlige blanding af krydderier, griner Yusef Houji, da Ekstra Bladet forsøger at få oplyst samtlige ingredienser.

Træt og stolt bedstefar
Han forklarer, at hans bedstefar, en træt, ældre herre, ledsagede ham under Falafel-verdensmesterskaberne i Malmø.

- Det var en mange timer lang konkurrence, så vi var trætte, men sikke han livede op og blev meget, meget stolt, da vi vandt, siger en noget rørt Yusef Houji.

Nu var det ikke hvem som helst, som deltog i konkurrencen i Malmø.

Udvalgt til at deltage
Gastronomer, herunder velberejste Michelin-kokke, havde opfordret velrenommerede falafel-kokke fra hele verden til at ansøge om at deltage.

Men blot 15 falafel-kokke fra syv lande var med forrige lørdag.

- Det var dygtige kollegaer fra eksempelvis Japan og Holland, men også mange fra Danmark og Sverige, så jeg er ydmyg stolt over at være udvalgt - og oven i købet vinde.

Malmø er falafel-hovedstad
Det var heller ikke tilfældigt, at VM fandt sted i det multietniske Malmø, forklarer Yusef Houji.

- Falafel er Malmøs nationalret, siger man. Malmø er Falafel-hovedstad i Skandinavien. I Malmø findes der omkring 40 falafel-steder, siger Yusef Houji.

Men selv om Falafel også er nationalret i mange mellemøstlige lande, herunder Israel, deltog ingen herfra.

De gyldne kugler er lavet på kikærtemos, persille og hvidløg, men den særlige krydderi-blanding forbliver hemmelig. Foto: Jonas Olufson.
De gyldne kugler er lavet på kikærtemos, persille og hvidløg, men den særlige krydderi-blanding forbliver hemmelig. Foto: Jonas Olufson.

Afbud på grund af ramadan
- Vi havde ansøgninger fra hele verden, men da det kom til stykket, var det kun 15, som kunne komme. Nogle havde små falafel-restauranter, som de ikke kunne lukke for at rejse hertil, og andre var forhindret på grund af ramadan, har medarrangøren Pierre Orsander sagt til Sveriges pendant til DR, Svt.

Arrangørerne håber, at Malmø Kommune vil støtte et nyt Falafel-VM i '19.

- Det stiller de sig positivt over for, siger Pierre Orsander.

- De er okay mod tømmermand

Den forelskede medicin-studerende  tømmermands-ramte 25-årige Anders Springborg, Østerbro, nægter at indrømme, at han savner en stor fed burger med ost, bacon dertil pommes frites, som sejler i mayonnaise. Foto: Jonas Olufson.
Den forelskede medicin-studerende tømmermands-ramte 25-årige Anders Springborg, Østerbro, nægter at indrømme, at han savner en stor fed burger med ost, bacon dertil pommes frites, som sejler i mayonnaise. Foto: Jonas Olufson.

Anders Springborg, 25 år, medicinstuderende, Østerbro

Anders Springborg, indrøm nu bare, at du med solide VM-tømmermænd savner en stor fed burger med ost, bacon dertil pommes frites, som sejler i mayonnaise?

Ha ha, ej - det her fungerer faktisk okay mod tømmermænd, for falaflerne er jo friturestegte, og der mangler ikke dressing. Jeg har spist falafel mange steder, men her topper de, så VM-førstepladsen er velfortjent - seks stjerner, synes Anders Springborg, som lørdag nat var til en gedigen fodbold-privatfest.

- Jeg skal nusses, fodres og luftes

Victoria Holten indrømmer, at hun i bagværk brugte konventionel mel. Foto: Jonas Olufson.
Victoria Holten indrømmer, at hun i bagværk brugte konventionel mel. Foto: Jonas Olufson.

Victoria Holten, 23 år, medicinstuderende, Østerbro

Anders Springborgs kæreste, den 23-årige medicinstuderende Victoria Holten, deltog i fodboldfesten natten til søndag, men hun var alligevel frisk nok til, at hun - da Ekstra Bladet møder hende - havde lavet amerikanske pandekager til dem begge, inden hun skulle luftes og bespises med Falafel i pitabrød.

- Jeg er ikke så kræsen. Jeg er som en hund. Jeg skal bare nusses, fodres og luftes, griner hun, mens hun ser på sin kæreste.

- Han har ret. De her falafler er suveræne. Jeg bedømmer dem med seks stjerner. Saftige, velsmagende og i friskbagt groft brød med masser af salat. Falaflerne er sprøde udenpå og svampede indeni. De smager ikke blot at friture. Seks stjerner.

Pandekagerne er hun frisk nok til at indrømme, blev lavet på konventionelt mel indkøbt på SU-budget.

- Selv om vi bor her i café-latte-spelt-bæltet, spiser vi ikke udelukkende økologisk. Men æggene i pandekagerne var økologiske. Og når jeg bager surdejsbrød, bruger jeg økologisk kvalitetsmel, forsikrer hun.