Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Spar penge: Forstå hvad der står på elregningen

Det er et almindeligt problem, at mange forbrugere ikke forstår, hvad der står på elregningen. Men lærer du at læse den rigtigt, kan der faktisk være penge at spare.

Få gode tips af Daniel Hoffe i denne video.
Annonce:

Med de stigende energipriser, er der mange som kigger elregningen efter i sømmene. Det er bare ikke alt på regningen, som nødvendigvis giver mening for den almindelige forbruger.

Det kender Tommy Sørensen godt til. Han er nemlig kundeservicechef i energiselskabet EWII, og får mange henvendelsere fra forvirrede borgere.

- Der er ingen tvivl om, at de stigende priser har fået rigtig mange til at bruge mere tid på elregningen. Det er jo pludselig blevet meget vigtigt, hvad der faktisk står, siger han.

Derfor bruger Tommy Sørensen og hans medarbejdere i kundeservice en del tid på at forklare indholdet for kunderne.

- Jeg ser det egentlig som noget positivt, at så mange er begyndt at interessere sig for, hvad der står på elregningen – og at de spørger, når der er noget, de ikke forstår, siger han.

De tre elementer i elregningen
Helt grundlæggende er der tre elementer på elregningen, man skal kende til. Gør man ikke det, bliver det svært at forstå, hvad elregningen egentlig dækker over.

Der er nemlig tre aktører, som sammen sørger for, der er strøm i dine stikkontakter og strømudtag:

  • Staten
  • Netselskabet
  • Elleverandøren

Ved at holde øje med, hvilken aktør der står for hvad på elregningen, bliver det nemmere at forstå den, fortæller Tommy Sørensen.

Staten pålægger alle en elafgift, som beregnes på baggrund af dit forbrug.

Netselskabet er den virksomhed, som ejer det netværk af ledninger, kabler og transformatorstationer, som transporterer strømmen hjem til dig.

Elleverandøren er det energiselskab, som du køber strømmen af.

Forholdet mellem netselskabet og elleverandøren er lidt, som noget du måske kender fra telefoni.

- Der er kun nogle få mobilnet i Danmark, så uanset hvilken udbyder, du har, bruger du ét af disse net. Måske har du et abonnement hos Telmore, men de har en aftale med TDC om at bruge deres mobilnet. I princippet gælder det samme på elmarkedet, siger Tommy Sørensen.

Derfor betaler du både for selve den mængde strøm, du bruger, og for at få den transporteret fra elproducenten til dit hjem. Det er elleverandøren, som opkræver for både Staten, netselskabet og for selve strømmen.

Netselskabet
Netselskabet skal have betaling dels for et abonnement og dels et gebyr for den mængde strøm, du har brugt. Abonnementet er fast, mens transportudgiften afhænger af dit forbrug.

- Det kan ligne, man betaler for sin strøm to gange, når både strømmen og transporten er regnet ud på baggrund af forbruget, men der er altså tale om to forskellige ting, forklarer Tommy Sørensen.

Dertil kommer, at transportudgiften varierer afhængig af, hvornår du bruger strømmen. Når mange danskere trækker på elnettet samtidig, skaber det en belastning på nettet, og denne spidsbelastning tager netselskabet en højere pris for. Dette uanset hvilken elleverandør og elaftale du har.

- Det betyder, at selvom du måske har en elaftale, hvor du betaler en fast pris for strømmen hos din elleverandør, så vil transportudgiften stadig give udsving på regningen, forklarer Tommy Sørensen.

Transportudgiften er ikke noget energiselskabet har indflydelse på, da det er en opkrævning fra netselskabet - energiselskabet blot sender videre til kunden.

Spidsbelastningperioden løber under normale omstændigheder fra oktober til marts, mellem kl. 17 og kl. 20, men nogle netselskaber har nu forlænget tidspunktet frem til kl. 21. Netselskabet Radius har også meldt ud, at der nu er tre forskellige spidsbelastningperioder, så det kan være en god idé at holde øje med.

Elleverandøren
Den del af regningen som handler om elleverandøren ser lidt forskellig ud, afhængig af, hvilken aftale du har. I modsætning til netselskabet, kan du frit vælge mellem de energiselskaber, der er og finde den elaftale, der passer til dine behov.

- Nogle elleverandører opkræver et acontobeløb, altså en forudbetaling, mens andre, eksempelvis EWII, kun opkræver betaling for kundens faktiske forbrug. Nogle opkræver et abonnement, andre gør ikke – og det er disse forskelle, som betyder, elregningen ser anderledes ud afhængig af, hvilken elleverandør du har valgt, siger Tommy Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: EWII
Foto: EWII
 

Samlet pris og pris pr. kWh
Din elregning viser din udgift til strøm både som et samlet beløb og som et samlet beløb fordelt på det antal kWh, du har brugt.

Du får altså udregnet en samlet kilowatttimepris, som indeholder både abonnementer til netselskab, den statslige elafgift og eventuelt elleverandør såvel som transportudgifter og prisen for selve forbruget.

Det kan imidlertid give et lidt skævt billede af virkeligheden, når kilowatttimeprisen på den måde indeholder både faste og variable udgifter, fortæller Tommy Sørensen.

- Det betyder, at nogle gange kan den samlede kilowatttimepris faktisk være højere, når du har et lavt forbrug, end hvis du har et højt forbrug. Og så ser det ud som om, der ikke er et incitament til at spare på strømmen, siger han.

De faste udgifter til abonnementer hos netselskabet og elleverandøren kan fylde relativt meget i det samlede regnskab, og det er det, som kan give en høj kilowatttimepris.

Et tænkt eksempel kunne være, at man betaler 500 kr. til netselskabet og 200 kr. til elleverandøren om året. Hvis du har et elforbrug på 700 kWh betaler du da 1 kr. pr. kWh i faste udgifter, hvorimod hvis du har et forbrug på 1.400 kWh, vil du kun skulle betale 50 øre pr. kWh.

- Så det er om at holde tungen lige i munden, for den samlede kilowatttimepris kan godt snyde lidt, hvis man sammenligner elregninger,«siger Tommy Sørensen.

Der er dog ikke så meget at rafle om, når man kigger tallene efter, slår Tommy Sørensen fast.

- Prisen pr. kWh kan godt være højere, når du bruger mindre strøm. Samlet set betaler du dog mindre, og dér ligger incitamentet til at have et lavt forbrug.

Elregningens tre elementer

Staten
Fast statslig elafgift, som beregnes med udgangspunkt i dit forbrug. Der kan være en reduceret afgift, hvis din bolig varmes op med el. Reduktionen gælder for den del af dit elforbrug, som ligger over 4.000 kWh/år.

Netselskab
Netselskabet ejer de ledninger og kabler, som transporterer strømmen hjem til dig. Du betaler både et fast abonnement og for transporten af dit forbrug af strøm.

Elleverandør
Dette er din elhandler, som du køber strømmen hos. Du betaler for selve forbruget af strøm til leverandøren og ofte også et fast abonnement.

Du kan læse mere meget mere om alt fra dit elforbrug til vedvarerende energi hos EWII.

 


Læs også:
Har du den rigtige elaftale?
Derfor kan acontobetaling af el koste dyrt i hverdagen

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: