Stabil som en klippe og 'mudderfast': Helt ude i skoven med GoPro

Ekstra Bladet tog styrthjelm på og kastede sig i mudderet for at teste det nyeste actioncam fra GoPro

Skærmen bliver nemt 'splattet til', når det går vildt for sig. Men du kan vaske kameraet under hanen, ligesom det fortsat er muligt at købe et beskyttende etui til Hero5 Black. Videoreportage: Heine Jørgensen

GoPro Hero5 Black: Actioncam, skyder op til 4K-billeder, plads til 128 GB hukommelseskort, vandtæt ned til 10 meter, indbygget touchdisplay, GPS og trådløs overførsel. Set til ca 3300 kroner.

Se godt på billedet herunder – det snyder!

For selv om der både er styrthjelm og attitude, er Ekstra Bladets techredaktør inde bag hjelmen mere potteplante end actionhelt.

Men kræves der fart og mudder for at gennemføre en test, ja – så lad mudderet komme. Forleden var det nødvendigt for at kunne teste, om løfterne fra GoPro om et mere solidt og smartere actioncam, Hero5 Black, holder.

en racerbane i en skov tæt på Stockholm stod den først på ræs med folkeræsende stockcar og senere firhjulede dirt bikes. En ganske  udfordrende sted, hvis man samtidig vil have brugbart videomateriale i kassen.

'Potteplanten' fra Ekstra Bladet fik i den grad luft, da Hero 5 Black blev testet på en mudderbane i Sverige. Foto: Heine Jørgensen
'Potteplanten' fra Ekstra Bladet fik i den grad luft, da Hero 5 Black blev testet på en mudderbane i Sverige. Foto: Heine Jørgensen

GoPro-drone er nødlandet: Trækker hele serien tilbage

Mange manuelle muligheder
Kendere af GoPro’s actioncams ved, at man tidligere skulle klipse LCD-skærmen på kameraet. Den tid er forbi – nu er det hele integreret, og der er tilføjet en række avancerede funktioner.

Du kan manuelt indstille blænde, skarphed og som noget nyt stemmestyre GoPro. Endnu er der ikke dansk sprog, men kan du engelsk, vil du med korte stemmekommandoer kunne begynde eller afslutte en videooptagelse. Eller få kameraet til at tage billeder, mens du drøner ned ad skibakken.

Det virker mest som en funktion, der netop skal bruges, når du ikke manuelt kan få fat i knapperne og betjene kameraet. Resten af tiden har jeg svært ved at se mig selv råbe til kameraet, når det kan klares med et tryk.

Så længe skal du vente på GoPro-dronen

OPDATERET: Nu er dronen trukket tilbage

Flere læsere spurgte inden vores tur til Stockholm, om GoPro-dronen Karma snart kommer til Danmark. Desværre er der ikke meget karma over svaret.

GoPro kan ikke sætte dato på en europæisk og dermed dansk lancering, der ellers var lovet til at være i gang allerede nu.

Der er intet, der lige nu tyder på, at dronen kommer i handlen i år på vores breddegrader, men du kan købe den i USA, hvis du får muligheden.

OPDATERET: Nu er dronen trukket tilbage

Stabil som en klippe
Under testen i Sverige imponerede en anden funktion: billedstabilisering og evnen til at optage lyd, der ikke er overdøvet af vindens susen.

Som du kan se i tv-klippet her i artiklen, bliver billedet nemlig klippestabilt, når du har billedstabilisering slået til. Og lyden er absolut godkendt. Hvis vi havde justeret lidt på blænden, ville optagelsen også have været perfekt og ikke præget af det tiltagende mørke sidst på dagen.

Vi fik et godt indtryk af betjeningen af Hero5 Black. Den er logisk opbygget og nemt at lære. Derimod skal vi bruge lidt tid til at vænne os til den gratis software, som GoPro tilbyder til at redigere optagelserne med.

Norske ski nørder skød dokumentar på GoPro

Ikke en, men nu to gange har en gruppe af norske skinørder lavet en dokumentar om deres passion: at erobre de mest vanvittige bjerge og andre steder, man kan ski eller snowboarde hen over.

Supervention 1 og nu 2 hedder filmene. Ekstra Bladet så den seneste, Supervention 2, under premieren i Sverige. Og det er en virkelig imponerende bedrift, nørderne har lavet.

En mindre del af optagelserne er lavet med netop GoPro - mest virkeligt bliver det på toppen af et stort bjerg i Alaska, hvor skiløberne sættes af med en helikopter. Og publikum er med hele vejen ned.

Supervention 2 får ikke danske biografpremiere, men kan snart ses på Netflix og iTunes.

Redigeringsprogram kræver tilvænning
Til mobilen er der to programmer: Capture, som du kan overføre indhold trådløst med. Og redigeringsprogrammet Quik, der også findes til PC/Mac.

Capture fungerer, som det skal. Og hvis du tilslutter kameraet til din computer, kan du ligeledes nemt overføre optagelserne.

Lidt mere bøvlet bliver det med Quik, der skal gøre det enkelt for uerfarne videotalenter at omsætte deres actionoptagelser til brugbar film. Hvis man allerede kan videoredigere, vil man nok foretrække fx Final Cut Pro. Der er langt flere muligheder i sådan et program end i Quik.

I Quik skal du leve med, at programmet begrænser, hvor langt et underklip må være: fx 15 sekunder eller 30 sekunder. Det kan også være tungt at klippe eller overføre en længere optagelse trådløst.

Undervisning i brug af GoPro Hero5 Black, inden turen gik helt ud i skoven. Foto: Heine Jørgensen
Undervisning i brug af GoPro Hero5 Black, inden turen gik helt ud i skoven. Foto: Heine Jørgensen
 

Ikke billig hyldevare
Dermed ikke sagt, at Quik er dårligt. Vi er bare (endnu) ikke ubetinget begejstrede for programmet, som GoPro’s folk er.

Samlet har GoPro ikke noget at skamme sig over med sin nye serie, der også indeholder den lille GoPro Session 5 i forbedret udgave.

Actionkameraet er dog ikke en billig hyldevare afslører et tjek af priserne for den enorme mængde af udstyr, du kan bruge til at styre kameraet eller spænde det på fx en dirtbike med en stor klemme, som vi gjorde. Selve kameraet, Hero5 Black, koster lige over 3300 kroner.

Ekstra Bladet var inviteret i svensk mudderbad af GoPro Nordic.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+