Annoncørbetalt indhold European Tech Group Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Stjæl stilen: 5 håndværkertrends, der har skabt mode

Det er ikke al mode, der er skabt af store italienske designere og båret af supermodeller. Vi ser nærmere på håndværkernes bidrag til modehistorien med fem ting, der trender igen og igen.

Tøj, der tidligere kun blev set hos håndværkere, kan du nu se alle steder i din hverdag. Foto: Shutterstock
Tøj, der tidligere kun blev set hos håndværkere, kan du nu se alle steder i din hverdag. Foto: Shutterstock
Annonce:

Der er døgnfluer på catwalken, og så er der de ting, der aldrig går af mode. Du kender helt sikkert skovmandsskjorten, men vidste du, at der også er gået mode i værktøjsbælter og sikkerhedssko? Læs med og få historien.

Skovmandsskjorten hitter igen og igen og igen
Musikere, hipsters, baristaer, skolelærere og bankfolk efter fyraften – alle elsker skovmandsskjorten! Lumberjack-looket har været i spil ad flere omgange, og mens mange tænker 90’er-grunge, melankoli og tilhørende Dr. Martens, stammer looket faktisk fra Skotland. I 1889 gjorde Hamilton Carhartt stilen amerikansk, og der gik ikke længe, før det ternede stof flyttede ind i garderoben hos kulminearbejdere, håndværkere og skovhuggere og blev synonym med den amerikanske arbejderklasse.

I tiden fra industrialiseringen og op gennem de to verdenskrige var skovmandsskjorten først og fremmest et praktisk onde, der både blev brugt af arbejdere og soldater, men så bankede 90’erne på, og skovmandsskjorten var tilbage. Den sås mest på rock- og grungestjernerne, men stilen blev hurtigt allemandseje kombineret med slidte jeans og de moderigtige sikkerhedssko. Efter et årtis pause, kom skjorten tilbage, da hipsterne indtog gadebilledet. Denne gang i selskab med smarte briller, sneaks, hat og en kop kaffe.

Sikkerhedssko med stil
Før i tiden var sikkerhedsskoene bogstaveligt talt klodser om fødderne, hvis kald i livet var at sikre tæerne mod tunge genstande og skarpe objekter. I flere hundrede år var træskoen indbegrebet af en sikkerhedssko, og siden blev disse udviklet til noget, der i højere grad mindede om en sko, men det var faktisk først i 80’erne, at man kunne tale om sikkerhedssko, der passede til fødder.

De seneste år har sikkerhedsskoen taget en skarp drejning, og de moderne sikkerhedssko fra Airtox ligner mest af alt et par smarte sneakers – og så er de mindst ligeså behagelige og lette som almindelige sneakers. Det ændrer naturligvis ikke på sikkerheden, hvor tåbeskyttelsen af stål er erstattet af en kappe i et lettere materiale som fx polycarbonat eller aluminium. Airtox har forfinet designet i sådan en grad, så du kan gå på date, på bar eller ud at shoppe i dine sikkerhedssko, uden nogen ville opdage det.

Artiklen fortsætter under billedet...

I dag ligner sikkerhedssko mere sneakers end en arbejdssko. Eksempelvis denne model fra danske Airtox. Foto: Airtox
I dag ligner sikkerhedssko mere sneakers end en arbejdssko. Eksempelvis denne model fra danske Airtox. Foto: Airtox
 

Værktøjsbæltet til hverdagens værktøjer
Er du håndværker – eller har du set 90’er-serien Home Improvement – kender du alt til værktøjsbæltet. Hvor værktøjsbæltet traditionelt set har haft den funktion, at du har hammer, skruetrækker og en masse andre remedier lige ved hånden, når du arbejder, har værktøjsbæltet fået en hel ny funktion, og her er det særligt kvinder, der har taget den nye trend til sig.

I stedet for at rende rundt med svensknøgler og tommestok, har flere store designere skabt et lignende bælte med plads til telefon, nøgler, handsker, solbriller. En udvidet bæltetaske, om man vil, med mulighed for at vise dametaskens indhold frem til åbent skue.

Overalls
Siden 1700-tallet har amerikanske landmænd, fabriksarbejdere og bonderøve gået i overalls, men da kvinder begyndte at arbejde i industrien under 2. Verdenskrig, gik der så småt mode i den praktiske arbejdsuniform. Vi skal dog helt frem til 70’erne, før smækbukserne for alvor blev et modefænomen særligt forbundet med hippiekulturen. Hvor bukserne førhen havde været neutrale og praktiske, blev de farverige og mønstrede, og sådan fortsatte det op gennem 80’erne og frem til 90’erne, hvor de blev en fast del af hiphop-kulturens garderobe. Overalls har det med at dukke op i modebilledet fra tid til anden – og der går nok ikke længe, før vi ser det næste bud på en smart smækbuks.

Da t-shirten blev sexet
I filmen A Streetcar Named Desire fra 1951 kunne datidens biografgængere nyde synet af en ung mekaniker, spillet af Marlon Brando, iført en stram hvid t-shirt. Og så gik der ellers ikke længe, før salget af t-shirts eksploderede. Den hvide t-shirt havde tidligere fungeret som praktisk undertøj for amerikanske soldater under 1. og 2. Verdenskrig, men det var måske Brando, der gav det simple stykke tøj en plads i modehistorien.

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med European Tech Group

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: