Annonce:
Annonce:

Stort dansk fupnummer: Te mod coronavirus

Det fornemme gamle te-firma Østerlandsk forsøgte at bilde folk ind, at de havde udviklet en te, der måske kunne helbrede coronavirus

'Vi håber og beder til at vores Helse Te kan være med til at helbrede Corona virus og andre sygdomme og vinterlidelser,' skrev Østerlandsk i sin markedsføring. PR-foto
'Vi håber og beder til at vores Helse Te kan være med til at helbrede Corona virus og andre sygdomme og vinterlidelser,' skrev Østerlandsk i sin markedsføring. PR-foto
Annonce:

En af Danmarks ældste og mest velrenommerede fødevarevirksomheder er blevet afsløret i et fupnummer, der i grovhed kan måle sig med plattenslageren Jeanne Adelsten Truelsens påstand om, at en tibetansk hvidløgskur virkede mod coronavirus.

Bøde til nordjyde: Solgte hvidløgskur mod coronavirus

Det 131 år gamle familieforetagende Østerlandsk 1889 Copenhagen med en række eksklusive butikker i København har også forsøgt at tjene penge på forbrugernes frygt for corona.

Det er sket med totalt udokumenterede antydninger af, at man havde udviklet en særlig urtete med mirakuløse egenskaber.

'Vi håber og beder til at vores Helse Te kan være med til at helbrede Corona virus og andre sygdomme og vinterlidelser,' skrev Østerlandsk i sin markedsføring.

Annonce:

’Helse Te har vi udviklet specielt med henblik på at tilfredsstille folks ønsker om en lindrende te som er god når man har influenza, snue, forkølelser, Corona og andre typer virus,' fortsatte Østerlandsk.

Torsdag i sidste uge forsøgte kontrollanter i Fødevarestyrelsens Rejsehold med en bøde på 7500 kr. og en sur smiley at sætte en stopper for fupnummeret.

Læs kontrolrapporten her.

Mod vejrtrækningsproblemer

Men påstandene, som kan give naive og coronaangste forbrugere falske forhåbninger, fortsatte ufortrødent.

Indtil Ekstra Bladet denne torsdag kontaktede ejeren, Torben Jørgen Svendsen, påstod Østerlandsk, at den såkaldte 'helbreds-urtete' med ingefær, chili, kamilleblomst og citrongræs var 'fantastisk' og indeholdt ingredienser, der kunne øge blodcirkulationen i lungerne, virke slimløsende og afhjælpe hoste og vejrtrækningsproblemer.

'Vi vil igen nævne, at uanset om det er forkølelse, covid19, covid-19, corona eller andre typer virus er den ('Helse Te', red.) også god (…),' fastholdt Østerlandsk 1889 Copenhagen.

Annonce:

Fødevaremyndighederne i især EU forsøger febrilsk at stoppe mange snedige forretningsfolk, der, siden corona brød ud, har forsøgt at tjene penge på folks frygt.

Deres påstande om, at netop deres uduelige 'mirakelmiddel' kan forebygge eller helbrede den dødelige virus, vurderes som særdeles grove, fordi frygtsomme og i nogle tilfælde syge forbrugere risikerer at spilde formuer på fødevarer uden effekt.

Nogle risikerer også at fravælge godkendte lægemidler med dokumenteret effekt til fordel for alverdens ubrugelige urteteer, tarmskyl, detoxkure, hvidløgskure, syre-base-kure, fastekure, saft- og vandkure, frygter myndighederne.

Ekstra Bladet har i denne artikel beskrevet, hvordan andre danske plattenslagere forsøgte at sælge simple fødevarer og kosttilskud som mirakelmidler mod coronavirus.

Østerlandsk-chef: Jeg ryster

- Jeg er ansvarlig for teksterne og skal med det samme dybt beklage og slå fast: Vi har ikke på noget tidspunkt haft intentioner om at markedsføre vores produkter med, at de kan helbrede coronavirus, for det kan vi ikke, siger Jakob Holst, salgschef i Østerlandsk 1889 Copenhagen.

- Det er en kæmpe fejl, som vi tager meget, meget alvorligt. Vi er i fuld gang med at rydde op. Vi lægger os fladt ned og beklager. Vi er i dialog med fødevaremyndighederne.

Han fortsætter:

- Vi er en 131 år gammel virksomhed, og vi vil også gerne have lov til at eksistere om 131 år. Vi står over for en international lancering, og en sag som denne kan betyde liv eller død for en virksomhed som vores. Vi lykkes ikke med noget, hvis vi påstår, at vi kan helbrede coronavirus. Jeg har allerede fjernet udsagnene, som fik lov til at stå der for længe, og vi gennemgår nu alle tekster, hvilket er en stor opgave, siger han.

- Men hvorfor skrev I påstandene?

- Vi har hen over sommeren haft eksempelvis ansatte i løntilskud, som har arbejdet med tekster, men jeg tager selvfølgelig det fulde ansvar og beklager. Præcist hvordan fejlene er opstået, ved jeg ikke, men vi har mange hundrede produkter og tekster. Jeg håber, alle forstår, at vi tager det meget seriøst. Jeg står faktisk her og ryster, siger Jakob Holst.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: