1813 til Lone før hun døde: Snup en panodil

Lone Serwin ringede til akuttelefonen med smerter i lungerne – tag en panodil lød rådet. Næste morgen var hun død

Fremmødet af venner og familie ved Asminderød kirke var så stort, at der ikke var pladser til alle i kirken. (Foto: Rasmus Flindt Petersen)
Fremmødet af venner og familie ved Asminderød kirke var så stort, at der ikke var pladser til alle i kirken. (Foto: Rasmus Flindt Petersen)
Følg Sundhed

Har du oplevet problemer med akuttelefonen? Skriv til  journalisterne på aee@eb.dk eller peter@eb.dk/sms til 1224 (koster alm sms-takst).

- Der er mennesker, som er et lys, og de smitter os, så vi også selv kommer til at lyse. Sådan et menneske var Lone Serwin. Et nærværende og engageret menneske. Og selvom hun travlt optaget af livet, så stod hendes dør altid åben for venner og familie.

Sådan beskrev præsten 51-årige Lone Serwin, der lørdag den 28. februar blev stedt til hvile ved Asminderød kirke i Nordsjælland. Måske var det Lones livsenergi, der var årsagen til, at alle sæderne i kirken var fyldt til bristepunktet af mennesker, der med tårerne trillende ned ad kinderne tog den sidste afsked.

Her er Lones samtale med 1813

Lone døde kort efter hun den 16. februar lidt i ti om aftenen ringede til Region Hovedstadens udskældte akuttelefon 1813.

Siden en løbetur seks timer tidligere havde hun haft ondt i lungerne, når hun træk vejret. Lone var i god form. Hun er tidligere vicedanmarksmester i agility og spillede håndbold to gange om ugen, så smerterne gør hende nervøs.

- Jeg synes du skal tage nogle Panodiler og ipren. Og så må du ned til egen læge i morgen tidlig, fordi du kommer til at sidde i så lang ventetid på Hillerød (hospital, red.), lyder rådet fra akuttelefonens sygeplejerske.

- Et kvarter efter opkaldet gik vi i seng. Da jeg vågnede næste morgen, var Lone død, forklarer Lones mand Palle Madsen.

51-årige Lone Serwin var en aktiv kvinde der løb, spillede håndbold og en af Danmarks bedste til hunde agility. Hun ses her til et stævne med en af hendes mange hunde (Privatfoto).
51-årige Lone Serwin var en aktiv kvinde der løb, spillede håndbold og en af Danmarks bedste til hunde agility. Hun ses her til et stævne med en af hendes mange hunde (Privatfoto).
 

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i udskriften fra Lone Serwins små tre minutter lange samtale med 1813-sygeplejersken. Fem gange fortæller Lone, at hun har ondt i lungerne. Tre gange udtrykker hun nervøsitet omkring sit helbred.

- Jeg var ude og lave noget løbetræning omkring klokken fire, det har gjort ondt i lungerne siden, hver gang jeg trækker vejret og det synes jeg ikke det skal. Det skulle jo gerne gå væk, siger Lone Serwin.

Senere gentager hun, at det gør hende nervøs at have ondt.

- Hun forsøger jo at forklare, at hun har brug for hjælp, siger Lones yngste datter 24-årige Sabine Serwin, da Ekstra Bladet to dage før begravelsen læser samtalen op for familien.

Trods Lone Serwins bekymring bliver sygeplejersken ved med at gentage, at Lone bør tage nogle smertestillende piller, og at der er lang ventetid på akutafdelingen.

- Det kan da være lige meget, om der er lang ventetid, sygeplejersken burde i stedet spørge til mors symptomer, mener Sabine Serwin.

- Som sundhedsfaglig person burde man slet ikke gå op i, om der er ventetid på akutafdelingen. I stedet burde man kunne se, at her er en person, der har brug for hjælp nu, mener Lones søster Karen Petersen, der selv er sygeplejerske.

Kunne hun være reddet?

Sidst i samtalen konkluderer den sundhedsfaglige person i 1813-telefonen ’jeg tænker, at det ikke er noget, der er livstruende’. Så giver Lone efter og afslutter samtalen.

- Man bliver sur og harm, og man tænker, om noget kunne være gjort anderledes. Var hun kommet på hospitalet, var der måske en chance for, at hun havde overlevet, siger sønnen Dennis Serwin.

Næste morgen er Lone død. De symptomer som deres mor, hustru og søster ringede til 1813 med, kostede hende livet.

De ansvarlige: Vi har ikke lavet fejl

Hos Region Hovedstaden mener man ikke, at der er sket fejl i håndteringen af Lone Serwins opkald til 1813. Det fastslår Den Præhospitale Virksomhed i en redegørelse til regionspolitikerne.

- Sygeplejersken har fulgt den retningslinje, som ligger i vores visitationsguide. Vi er ved at undersøge, om den er god nok, siger Birgitte Degenkolv, vicedirektør for den Præhospitale Virksomhed.

- Men i den foreløbige redegørelse siger I, at der ikke at sket fejl. Fastholder I det?

- Det fastholder vi, indtil vi får lavet den videre analyse

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.