Ældre fejlmedicineret: Nu skal 800 tjekkes

Der er fundet alvorlige fejl i medicinhåndteringen på Bornholm - forrige år døde 80-årig på øen efter at have fået for meget gigtmedicin

Følg Sundhed

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

En borger var i større risiko for at få en blodprop på grund af for lidt blodfortyndende medicin. Det skete på grund af fejl i kommunens medicinhåndtering i forhold til ældre på Bornholm, har to uanmeldte stikprøver vist.

Kontrollen blev foretaget af Styrelsen for Patientsikkerhed 2. oktober, og den anden ikke videre definerede prøve viste også alvorlige fejl, rapporterer P4 Bornholm.

Det har fået Bornholms Regionskommune til at gå samtlige ældre borgeres medicinering igennem - hjem for hjem.

- Det er naturligvis helt uacceptabelt, og vi er straks gået i gang med en omfattende intern kvalitetskontrol af medicinhåndteringen. Det drejer sig om cirka 800 borgere i alt, siger ældrechef Birgit Mortensen, til P4 Bornholm.

Fire hjemmeplejere frifundet i sag om fejlmedicinering

Retter fejl undervejs
Gennemgangen af borgernes medicin har været i gang i tre uger og bliver færdig onsdag.

- Vi gennemgår alle borgere, der får medicin af kommunen enten på plejecentrene eller i hjemmeplejen for, om det bliver gjort rigtigt, siger ældrechefen, som uddyber, at man ringer på hos borgerne og spørger, om man må kigge på deres medicineringsforhold.

- Så sammenligner vi med det, vi kan se i vores system – hvad er der ordineret - og så ser vi på, om det passer sammen. Hvis ikke der er dokumenteret rigtigt, og hvis ikke der ligger det, der skal ligge i hæfterne, så retter vi op på det med det samme. Så når vi går ud ad døren igen, så er tingene på plads. Og vi finder fejl, fortsætter ældrechefen til radiostationen.

Ifølge hende er der tale om 'få alvorlige fejl', men 'en hel del fejl i forbindelse med dokumentation', ligesom der i flere tilfælde ikke er navn eller cpr.nr. på de ældres medicinæsker.

- Der er nogen, der ligger i den forkerte rækkefølge, og noget medicin, der ikke er skilt ad rigtigt.

Kvinde døde efter syvdobbelt dosis
I februar 2016 var fejlmedicinering på Bornholm mistænkt for at have været medvirkende til, at den 80-årige Birthe Gerdes døde. Hun fik efter alt at dømme en syvdobbelt dosis af gigtpræparatet Methotexat. I stedet for fire piller én gang om ugen, fik hun gennem en periode fire piller om dagen. Tre hjemmehjælpere og en sygeplejerske i Bornholms Regionskommune blev tiltalt for brud på autorisationsloven og frifundet.

Tiltalte hjemmehjælpere mærket af medicin-dødsfald på Bornholm

Ældrechefen, som Ekstra Bladet gentagne gange har forsøgt at træffe for et interview, forholder sig over for P4 Bornholm ikke til, hvordan der ovenpå så alvorlig en hændelse kan være problemer med medicinering af ældre på Bornholm.

Hun afviser samtidig, at de ældre eller deres familier skal være bekymrede.

Sektionsleder og overlæge Bente Møller fra Styrelsen for Patientsikkerhed udtaler i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet, at man ikke udtaler sig om verserende sager, men:

'Generelt kan vi udtale, at medicinhåndtering er et vigtigt fokus for vores planlagte tilsyn på plejecentre og hjemmepleje. Som udgangspunkt skal der være sikre arbejdsgange, så patienten får den rigtige medicin og på det rigtige tidspunkt'.

Overvejer mere undervisning
Hun er glad for, at Bornholms Regionskommune nu går fra hjem til hjem for at få styr på medicineringen af de ældre:

'Tilsynet har fokus på læring, og vi ser det som meget positivt, hvis behandlingsstederne følger op på vores tilsyn ved at tage fat i eventuelle fund, vi har haft på tilsynet'.

Til P4 Bornholm understreger ældrechefen, at man vil kigge på arbejdsgangen og eventuelt mere undervisning og kontrol i den fremtidige medicinering på øen.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby