Afsløring: Sushi kan give ulækre allergiske reaktioner

Det gør ingen forskel, om fisken har været frosset – har du først en gang været i kontakt med den såkaldte sildeorm, kan de døde orm i din sushi give dig allergi

Arkivfoto: Jan Dagø
Arkivfoto: Jan Dagø
Følg Sundhed

Hører du også til én af dem, hvis tænder svømmer i vand, så snart snakken falder på sushi, torsketatar eller koldrøgede makrelmadder? Så bør du nok genoverveje menuen.

Har du først været i kontakt med den såkaldte sildeorm, Anisakis, der lever inden i maverne på blandt andet torsk og sej, kan retterne nemlig fremkalde allergiske reaktioner. Også selvom fisken har været nedfrosset ved 20 minus grader i mindst 24 timer, som det påkræves af EU.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvilke fisk du skal tage dig særligt i agt for:

Resultaterne stammer fra et stort EU-forskningsprojekt, som skal undersøge sildeormens betydning for forbrugernes sundhed og sikkerhed.

- Spanske undersøgelser viser, at har man været inficeret med en levende orm før og spiser et stykke råt fiskekød, der indeholder sildeorm, kan man udvikle overfølsomhedsreaktioner. Også selvom fisken har været nedfrosset, og ormene er døde, siger professor ved Københavns Universitet Kurt Buchmann.

Læs også hos Videnskab.dk: Er det sundt at spise fisk fra dåse?

I de danske farvande er det særligt hvide fisk som torsk, sej og fladfisk, der indeholder sildeormen, viser forskningen. Sammen med et forskerhold fra Københavns Universitet har Kurt Buchmann fundet frem til, hvor udbredt sildeormen er i den danske fiskebestand:

- Fiskene bliver opløst i saltsyre og pepcin. Pepsin er et enzym, som nedbryder proteiner. Blandingen svarer til den syre, der er i menneskers mavesæk. Mens fisken automatisk opløses i væsken, bliver eventuelle sildeorm tilbage.

Der er dog stadig to fisketyper, som du med god ro i sindet kan fiske op fra køledisken:

Læs også hos Videnskab.dk: Din guide til sex i naturen

- Man kan føle sig næsten sikker, hvis man spiser burlaks fra Norge eller regnbueørreder fra Danmark, fordi de er opdrættet under forhold, hvor de hele livet igennem er blevet fodret med varmebehandlet tørfoder, og derfor ikke indgår i den naturlige cyklus, som sildeormene er en del af. Vi har lavet stikprøver af dem, og vi ser ikke ormene hos disse fisk, forsikrer Kurt Buchmann.

Er uheldet ude, vil symptomerne typisk være nældefeber, rødmen og blæredannelse i huden. Andre oplever luftvejsproblemer og endelig kan en allergisk reaktion afføde smerter og utilpashed i mave- og tarmregionerne. I ekstremt sjældne tilfælde kan kroppen gå i chok.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Levende sushi: Gør det ikke ondt at blive spist?

Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.