Spilder millioner på sundhedstjek

Mere skade end gavn: Eksperter advarer imod forebyggende helbredstjek, men det er de ligeglade med i landets kommuner

22 af 98 kommuner tilbyder helbredstjek, som er uden effekt og i værste fald kan føre til skadelig overbehandling. (Colourbox)
22 af 98 kommuner tilbyder helbredstjek, som er uden effekt og i værste fald kan føre til skadelig overbehandling. (Colourbox)
Følg Sundhed

Det er helt uden effekt og i værste fald skadeligt at tilbyde forebyggende helbredstjek til den generelle befolkning. Sådan lød konklusionen i den meta-analyse, som Nordisk Cochrane Center udgav i oktober.

Analysen fik i november sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at skrinlægge et forslag om at indføre helbredstjek til den brede befolkning.

Alligevel bruger mindst 22 kommuner stadig millioner på helbredstjek til alle. Det viser en gennemgang af kommunernes hjemmeside, som Ekstra Bladet har lavet.

- Det er helt usandsynligt, at kommunernes helbredstjek er gavnlige. Når man henvender sig til raske borgere med tilbud om screening, skal man desuden være sikker på, at det er mere gavnligt end skadeligt, og det er ikke tilfældet her, siger Lasse Krogsbøll, der er læge og hobedforfatter på meta-analysen.

Han er overrasket over, at kommunerne bruger skattekroner på de ubrugelige sundhedstjek. Det samme er sundhedsøkonom og professor Jes Søgaard.

Læs også:

Du kan blive impotent af helbreds-tjek

- De penge kunne man bruge bedre. Man bør målrette disse tjek til den femtedel af befolkningen, der har størst risiko for at have livsstilssygdomme, siger Jes Søgaard, sundhedsøkonom og ekstern professor på Aalborg Universitet.

- Når man tilbyder disse undersøgelser til raske mennesker, kan det føre til overbehandling og overforbrug af sundhedsydelser. For eksempel kan du få bivirkninger af den medicin, som du faktisk slet ikke burde have, forklarer Jes Søgaard.

Hos Kommunernes Landsforening er der ingen opbakning til de 22 kommuner, som tilbyder forebyggende helbredstjek til den brede befolkning.

– Det er som regel kostbart at lave disse helbredstjek, og med den viden vi har, så er det ikke helbredstjek, der kan ændre folkesundheden. Så det er ikke noget, vi anbefaler, at kommunerne gør, siger Nina Gath, der er konsulent hos Social og Sundhed under Kommunernes Landsforening.Læs mere i Ekstra Bladet:

  • Thomas er træner dagligt: Vil gerne have tjek
  • Ove tror, han har KOL: Får ikke taget et tjek
  • Ekspert: Det er forfærdeligt
  • Kommune mener det er lægernes ansvar
  • KL: Man frelser de frelste
  • Så meget koster en sundhedsbus

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.