Sådan narrer industrien piller i dig

Gør banale ting til sygdomme: Nævn hvilken som helst tilstand. Medicinalindustrien har med garanti en pille, der kan hjælpe dig

Følg Sundhed

Tisser du hyppigere end andre, har du svært ved at holde din ben i ro eller er du begyndt at miste håret?

Du mener måske, at der er tale om helt naturlige tilstande, men medicinalindustrien er uenig. Internettet bugner nemlig med hjemmesider, hvor industrien fortæller om alverdens lidelser, som de naturligvis har piller imod.

– Det er ikke i orden. For seks år siden anmeldte vi flere af de her hjemmesider til lægemiddelstyrelsen, fordi vi mente, at de burde sætte en stopper for det. Det valgte de ikke at gøre, men det kan godt være, at vi skal forsøge igen, siger Sine Jensen, der er sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Læs også:

Astrid Krag: Læger må ikke investere i egen branche

I Danmark er det forbudt at reklamere for receptpligtige lægemidler. Men det er ikke forbudt at informere om de sygdomme, som pillerne behandler. Og det gør lægemiddelproducenterne i stor stil.

Fænomenet kaldes ’disease mongering’, og er nu så udbredt, at EU’s komite for folkesundhed netop har fået udarbejdet en rapport om problemet. Her er konklusionen klar:

’... det (disease mongering red.) giver grund til bekymring og politikere bør være opmærksom på dets farer og konsekvenser.’

Du kan stifte bekendtskab med disease mongering på nattetisseri.dk, restlesslegs.com og blæren.dk. Det er blot nogle få af de hjemmesider, hvor pille-producenterne promoverer mere eller mindre normale tilstande som noget, du kan få piller for.

– Symptomerne på flere af de her tilstande, som industrien markedsfører, er som regel vage og uspecifikke, og det kan let betyde, at man kommer til at give medicin til personer, der ikke skal have det. Vores bekymring er derfor, at folk får bivirkninger af piller, de i virkeligheden ikke har brug for, siger Søren Brostrøm, der er læge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Læs også:

Du kan alligevel ikke være sexsyg

Hos Lægemiddelindustriforeningen afviser vicedirektør Henrik Vestergaard dog, at hans medlemmers reklamemetoder skulle føre til medicinsk behandling af personer, der ikke har brug for piller.

- Nu er det sådan, at man skal op til en autoriseret læge for at man kan få udskrevet medicin og jeg er sikker på, at lægerne er deres ansvar bevidst, siger han til Ekstra Bladet.

Læs hele konfrontationen med Henrik Vestergaard i Ekstra Bladet, hvor du også kan læse meget mere om medicinalindustriens reklamemetode

  • Her er industriens reklame-hjemmesider
  • Så mange piller sælger de imod tissetrang og urolige ben
  • Industrien lægger stort pres på lægerne
  • Psykiater svømmer i invitationer fra pille-producenter
  • EU-politiker: - Industrien skaber behov for medicin

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby