Dansk rekordforbrug af anti-psykotisk medicin

Forbruget af antipsykotisk medicin er steget med 13 procent på fem år

Følg Sundhed

Forbruget af antipsykotisk medicin til alvorlige lidelser som skizofreni og manio-depressivitet er fra 2006 til 2011 steget med 13 procent i Danmark opgjort på antallet af indløste recepter på offentlige apoteker.

Og i en international sammenligning mellem ti europæiske og fire ikke-europæiske lande bliver Danmarks forbrug kun overgået af USA. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det viser en undersøgelse lavet af KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Det øgede forbrug skyldes ikke, at hver enkelt patient får mere medicin, men en stigning i antallet af medicinerede patienter, forklarer en af forskerne bag undersøgelsen, Marie Kruse, senior projektleder og ph.d. i sundhedsøkonomi:

- Der kommer flere og flere mennesker i behandling. Det kan godt være, at der har været et underforbrug, men vi har omvendt svært ved at forestille os, at så mange flere danskere skulle være blevet syge i løbet af de seks år.

Hvert år påbegynder omkring 16.000 danskere et behandlingsforløb med antipsykotisk medicin. Og medicinen har ofte mange bivirkninger, påpeger Thorstein Theilgaard, generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri. Han er bekymret:

- Det er jo ikke vitaminpiller, men ret heftige midler, vi har med at gøre, så man skal være ekstra opmærksom på, om det er nødvendigt at få medicin, og om man skal blive ved med at tage det. Medicinen kan være nødvendig, men vi frygter, at den alt for ofte står alene. Det er jo ikke helbredende, men symptom-dæmpende medicin, og alt for ofte sætter man ikke ind med alternativer som eksempelvis samtaleterapi, mener Thorstein Theilgaard, der også påpeger, at mange på antipsykotisk medicin ifølge undersøgelsen ikke er i kontakt med det psykiatriske sygehusvæsen.

Formand for Psykiatrifonden og centerchef ved Psykiatrisk Center København Anne Lindhardts bud på stigningen er, at den skyldes en strategi, hvor langt flere patienter i dag håndteres og medicineres uden for hospitalerne:

- I gamle dage tog vi vare på patienterne i årevis. I dag tager vi langt flere patienter ind i hospitalsregi, men da der ikke er kommet den store ressourcetildeling, forkorter vi patientforløbene og rykker dem hurtigere ud til de praktiserende læger.

Undersøgelsen afdækker alene forbruget uden for sygehussektoren - det vil sige medicin udskrevet af praktiserende læger og speciallæger. Det er her, størstedelen af medicinen udskrives, nemlig omkring 90 procent. Men forsker Marie Kruse tror ikke, at strukturelle ændringer, hvor flere patienter flyttes ud af hospitalerne, forklarer stigningen:

- Udviklingen er ikke sket alene de seks år, rapporten dækker. Typisk bliver en patient udskrevet fra psykiatrisk afdeling med recept på antipsykotisk medicin, og når den skal fornys, sker det hos den praktiserende læge eller en psykiater. Og vi har en mistanke om, at der her er sket et skred i udskrivningsmønstret, så medicinen sidder lidt løsere hos lægerne.

Danske Regioner mener, at lægerne skal være meget sikre på hånden, når de udskriver stærk antipsykotisk medicin.

- Det er baggrunden for, at vi i regionerne har bedt om klare faglige retningslinjer på området. Den positive side af medaljen er, at tallene jo også viser, at vi i psykiatrien udreder og behandler flere og flere. Det er afgørende, at meget psykisk syge ikke går ubehandlede rundt, lyder det i en mail til Kristeligt Dagblad fra Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.