Annonce:
Annonce:

Alarm: 460.000 danskere på lykkepiller

Lægeformand slår alarm: - Det er en samfundskatastrofe, hvis danskerne virkelig er i så dårlig psykisk stand

Dobbelt så mange så mange danskere tager i dag antidepressiver som for 20 år siden. (Foto: Polfoto)
Dobbelt så mange så mange danskere tager i dag antidepressiver som for 20 år siden. (Foto: Polfoto)
Annonce:
Følg Sundhed

Ved du noget ? Tip os på sms/mms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

De praktiserende lægernes formand, Henrik Dibbern, er nu så bekymret over det massive forbrug af lykkepiller blandt danskere, at han retter en skarp kritik mod sin egen lægestand.

- Ligegyldigt hvad er det jo et uhyggeligt højt tal. Jeg synes, at hovedproblemet er, at vi har været for dygtige som læger til at overbevise folk om, at ting skal forklares ved diagnoser, siger formanden, der selv er praktiserende læge.

Læs også:

Gravide tvinges på lykkepiller

Siden 1999 er antallet på lykkepiller næsten fordoblet fra 238.000 til 460.000 i 2011. Det svarer til, at ca. hver 12. dansker er på lykkepiller.

Annonce:

- Hvis folk virkelig opfylder de faglige betingelser for at skulle have så mange piller, så har vi enten fagligt fået lavet behandlingsgrænserne alt for brede, eller også så har vi da en samfundskatastrofe, hvor omkring en tiendedel af befolkningen er i så dårlig psykisk stand, at de skal have medicin, fortsætter Dibbern.

Han mener dog, at de allermest syge selvfølgelig skal behandles med alle de midler man kan, fordi de risikerer at dø, hvis man ikke gør det.

Læs også: Gravide proppet med livsfarlige lykkepiller Gravide proppet med livsfarlige lykkepiller

Alvorlig fejltagelse
Men når man prøver at holde op med lykkepiller, risikerer man at få abstinenser, der –.selv om de er mildere –.minder meget om de symptomer, man får, når man er på dybt afhængighedsskabende sove- og nervemedicin (benzodiazepiner red.)

- Folk har meget svært ved at holde op med lykkepiller og det plager dem virkelig. Symptomerne svarer ganske til dem, man får, når man har misbrugt benzodiazepiner.

Annonce:

Det fortæller en af landets førende eksperter Peter C. Gøtzsche, som er direktør og professor på Cochrane Centret på Rigshospitalet. Han har undersøgt og offentliggjort videnskabelige artikler om problemet i samarbejde med en kollega.

- Og mange læger tror desværre, at lykkepillernes bivirkninger er et udtryk for, at depressionen er vendt tilbage, og så skal man nærmest i årelang behandling. Det er en meget stor og alvorlig fejltagelse, lyder det fra Peter Gøtzsche.

ER DU BLEVET AFHÆNGIG AF LYKKEPILLER?

Har du svært ved, eller har du haft svært ved at stoppe med at tage lykkepiller? Har du oplevet ubehagelige bivirkninger ved at tage antidepressiv medicin? Og blev du advaret om bivirkningerne hos din læge eller psykiater, da du fik recepten og sagde vedkommende, at du kunne risikere at blive afhængig af dem? Føler du evt., at pillerne ikke har hjulpet dig?

Så skriv til os på sms/mms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: