Annonce:
Annonce:

Ekspert: Dellen kan vende tilbage

Fedtkølingen dræber ganske rigtig fedtceller, men kroppen kan danne nye på samme sted

Annonce:
Følg Sundhed

Det lyder utroligt, at man skulle køle delerne væk, men den er god nok, siger overlæge Jens Bruun, der i en årrække har forsket i fedt og fedme.

- Deres princip er rigtig nok: Man slår nogle fedtceller ihjel med kulden og de forsvinder så med afføringen og urinen. Og det er ganske givet, at lige når det er sket, hvad enten det er fedtsugning eller ultralyd eller fedtfrysning, så vil depotet det sted blive mindre, siger Jens Bruun, der er overlæge på Randers Regionshospital.

Kan danne nye fedtceller
Han mener, at en fedtreduktion på 20-25 procent efter en behandling lyder realistisk nok - i hvert fald i en periode.

- Det, som er det helt store spørgsmål er, om det er noget, der virker på sigt, for der er ikke lavet undersøgelser af, hvordan det går tre, seks eller 12 måneder senere, siger Jens Bruun til ekstrabladet.dk.

Annonce:

Fedtvævet i kroppen har nemlig en evne til at regenerere sig og danne nye fedtceller, hvor de gamle faldt, forklarer han. Hvis man tager på igen, vil dellen på maven kunne vende tilbage igen.

Dellen vender måske tilbage
Fedtfrysningen bliver solgt som en måde, hvor ellers slanke mennesker kan mindske en delle på et bestemt sted på kroppen permanent. Hvis man tager på igen, vil fedtet fordele sig anderledes, hedder det.

Men om det er sandt er der dybest set ingen, der ved, siger forskeren.

- Kroppen fordeler sit fedt ud fra et eller andet rationale om, hvad der er bedst for den her specifikke krop. Hvis man så fjerner et stort antal fedtceller et bestemt sted fra en slank person, vil det så komme tilbage i samme omfang på samme sted? Man ved det ikke, for der er ikke rigtig lavet nogen undersøgelser af det, andet end nogle case-historier. Men det kunne være et interessant spørgsmål at undersøge, siger Jens Bruun til ekstrabladet.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: