Annonce:
Annonce:

Mors influenza kan udløse autisme

Et forskerhold fra Aarhus har opdaget en sammenhæng mellem influenza i graviditeten og autisme hos barnet.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Forskere fra Aarhus Universitet er kommet et skridt nærmere forklaringen på autisme hos børn.

Et studie med 100.000 børn født i Danmark fra 1997 til 2003 viser, at influenza og feber i graviditeten måske øger risikoen.

Vaccine gav børn hjernesygdomInfluenzavacciner kan være spild af penge

Bag undersøgelsen, som er den hidtil største i verden, står læge Hjördis Ósk Atladóttir. Hun siger til Ritzau, at resultaterne bekræfter flere dyreforsøg og desuden en nylig offentliggjort undersøgelse fra USA.

Den viste også en sammenhæng mellem influenza i graviditeten og autisme.

- I flere år har forskere diskuteret, om infektioner i graviditeten kan påvirke fostret. Vores undersøgelse giver sammen med den amerikanske et praj om, at det kan være i den retning, vi skal kigge i fremtiden, siger Hjördis Ósk Atladóttir.

Annonce:

Blandt de 100.000 børn fandt forskerholdet 976 med autisme. Herefter er oplysninger om infektioner og feber i graviditeten fra undersøgelsen "Bedre sundhed for mor og barn", som omfatter børnenes mødre, trukket frem.

Fordobling af risiko
Sammenlagt tegner der sig en sammenhæng. Mere præcist fordobles barnets risiko for autisme, hvis moderen har haft influenza, mens den tredobles ved længere tids feber. Alligevel råder forskerne gravide til at tage det roligt, hvis de bliver syge.

Hjördis Ósk Atladóttir peger således på, at der blandt de 800 kvinder i undersøgelsen, som fik feber, kun var syv som siden fødte et barn med autisme.

- Det svarer til, at 99 procent af influenzamødrene ikke får et barn med autisme. Derfor bør gravide ikke bekymre sig. Det ville jeg ikke selv gøre, siger Hjördis Ósk Atladóttir.

De seneste årtier har der været en voldsom vækst i antallet af børn med autisme. Ingen ved, om det skyldes en reel vækst i forekomsten, eller om lægerne blot er blevet bedre til at stille diagnosen.

Annonce:

Hidtil har forskerne primært forklaret sygdommen med arvelighed, mødres stigende alder og rygning.

Gravides alkohol skader op i teenageåreneFertilitetshjælp øger misdannelses-risiko

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: