Junkfood kan føre til tidlig pubertet

I England er gennemsnitsalderen for pubertetspiger faldet med fem år. Eksperter skyder skylden på overvægt og dårlig livsstil

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Tidlig pubertet er lig med tidlig risiko for at blive gravid.

Sådan advarer forskere efter, at nye undersøgelser viser, at både drenge og pigers pubertetsalder er faldet drastisk inden for de seneste år. Det skriver The Sun.

(Foto: Colourbox) Sundhed Flere unge får blodpropper i hjernen

6-årige får menstruation
Ifølge en amerikansk undersøgelse er gennemsnitsalderen for, hvornår piger går ind i puberteten faldet med over seks år fra år 1860 til 2010. I 1860 var gennemsnitsalderen nemlig 16,6 år, mens den i 1980 var 12,5 år, og i 2010 var den faldet til 10,5 år.

Der findes sågar eksempler på piger helt ned til 6-7 år, som får deres første menstruation, og også drengene kommer i puberteten et par år tidligere end hidtil.

Skyldes overvægt
Eksperterne skyder især skylden på børnenes usunde livsstil og den stigende tendens til overvægt. Ifølge Marcia Herman-Giddens fra universitetet i North Carolina viser forskning, at overvægt ændrer kroppens hormoner på en måde, så børn viser tidligere tegn på pubertet.

Talsmanden for den engelske børneorganisation Child Growth Foundation Tam Fry kalder situationen for en 'tikkende bombe', og både han og flere andre eksperter peger blandt andet på flere graviditeter blandt helt unge piger som én af risikofaktorerne.

Kronprinsesse Mary sammen med manden bag årets julemærke, Carl Quist Møller. (Polfoto: Liv Høybye) Danske kongelige Kronprinsessen sætter fokus på julemærker

0 kommentarer
Vis kommentarer