Slagelse Sygehus undersøger 719 for smitterisiko

Fejl ved en vaskemaskine kan betyde, at smitte med HIV eller leverbetændelse har spredt sig fra patient til patient

Det er her på Slagelse Sygehus, at hundredvis af patienter er blevet udsat for smittefare på grund af en defekt vaskemaskine. (Foto: Per Rasmussen)
Det er her på Slagelse Sygehus, at hundredvis af patienter er blevet udsat for smittefare på grund af en defekt vaskemaskine. (Foto: Per Rasmussen)

En fejl i en speciel-vaskemaskine på Slagelse Sygehus kan i værste fald føre til, at over 700 patienter kan være smittet med HIV-virus eller leverbetændelse.

Det bekræfter sygehuset over for Ekstrabladet.dk.

Produktfejl
Fejlen har betydet, at de kikkerter, der lå i vaskemaskinen, og som bruges ved mave-tarm undersøgelser, ikke er blevet spulet ordentligt. Derved kan den have viderført smitte fra patient til patient i de ni måneder frem til marts måned, hvor spulefunktionen i vaskemaskinen har været i stykker.

Læs også: Embedslæge: Det må ikke ske

- Det drejer sig om en fejl på den studs, der sørger for at spule vand ud og skylle kikkerterne. Kikkerterne, der bliver brugt til undersøgelser på tarmkirurgisk afdeling, bliver først vasket manuelt med et enzymvaskemiddel, men en sygeplejerske opdagede, at der efter en tur i vaskemaskine sad en rest vaskemiddel på én af kikkerterne. De var ikke blevet spulet ordenligt, forklarer ledende overlæge på mikrobiologisk afdeling Henrik Friis.

Lille risiko
Sygehuset har derfor iværksat en undersøgelse af de 719 patienter, der siden vaskemaskinen blev taget i brug i juli måned sidste år, har været i kontakt med kikkerterne. Patienterne bliver undersøgt for potentielt livsfarlige sygdomme, der smitter via blodet - det drejer sig om blodforgiftninger, leverbetændelse og HIV. Smitterisikoen er dog meget lille, understreger Henrik Friis.

- Da kikkerterne er vasket manuelt og desuden varmebehandlet i vaskemaskinen er risikoen meget lille. Men vi kan ikke sige, at den er lig nul. Derfor har vi givet patienterne besked. Der er tale om meget lumske sygdomme uden synlige symptomer, så derfor er vi nødt til at undersøge hver enkelt patient, tilføjer overlægen.

Kvinder kan få kønssygdomme hos lægen

Der er fortrinsvist tale om patienter over 50 år, som er blevet undersøgt på kirurgisk afdeling for mavesår eller svulster i maven. Hvis det skulle vise sig, at nogle af patienterne er smittet, kan de forvente både behandling og erstatning på vaskemaskineproducentens regning.

Erkender ansvar
Henrik Friis tilføjer, at vaskemaskinen bliver tjekket ugentligt for bakterier, og indtil videre er der ikke registreret nogen. Der er altså ikke tale om en fejl fra sygehusets side, mener overlægen.

- Der er tale om en fejl på maskinen, og det erkender firmaet, som har undersøgt samtlige studser i hele verden uden at finde samme fejl. Der vil naturligvis blive tale om både behandling og en mulig erstatningssag til eventuelt smittede patienter, forklarer Henrik Friis.

Den fejlbehæftede studs er nu blevet skiftet ud på Slagelse Sygehus.

Er du blevet opereret på Slagelse Sygehus i løbet af de sidste ni måneder, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller mail 1224@eb.dk.