Cheflægen på Humlegården er død

Finn Skøtt Andersen, der var cheflæge på det alternative behandlingssted Humlegaarden i Nordsjælland, døde søndag

Ekstra Bladet kulegravede i en række af artikler metoderne på behandlingscenteret Humlegården i Humlebæk. Søndag døde stedets ejer, læge Finn Skøtt Andersen. (Foto: Kristian Linnemann)
Ekstra Bladet kulegravede i en række af artikler metoderne på behandlingscenteret Humlegården i Humlebæk. Søndag døde stedets ejer, læge Finn Skøtt Andersen. (Foto: Kristian Linnemann)

Den 74-årige læge blev ramt af en blodprop og døde efterfølgende på Hillerød Sygehus, oplyser hans familie.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var cheflægen syg af mavekræft, og ud over at være indlagt på Hillerød Sygehus og på Rigshospitalet brugte han sine egne metoder for at blive helbredt i sin sygdomsperiode.

Den 74-årige cheflæge var kendt for sin kontroversielle behandling med blandt andet mistelten og gammeldags magnetfeltsbehandling af dødssyge kræftpatienter.

Cheflægens metoder blev i Ekstra Bladet stærkt kritiseret af en række ledende kræftlæger i efteråret, og Kræftens Bekæmpelse har taget afstand fra klinikken, da der ikke har været dokumentation på behandlingernes effekt.

Fremtiden uvis
Finn Skøtt Andersen fik så sent som i efteråret 2011 et påbud fra Sundhedsstyrelsen, der blandt andet omhandlede manglende information af og samtykke fra patienterne på Humlegaarden.

Ekstra Bladet har talt med pårørende til en tidligere, kvindelig, norsk patient, der betalte 233.000 kroner for en behandling, som blandt andet bestod af krydderurter og mælkebøtter.

Humlegaardens advokat Lissen Bengtsen skal nu til at finde ud af, hvad der skal ske med det alternative behandlingssted.

- Jeg har først fået sagen i dag, så jeg har endnu ikke overblik over, hvad der skal ske med Humlegaarden i fremtiden, sagde hun i går til Ekstra Bladet.