Ti gange flere får kønsvorter

Kondom beskytter ikke tilstrækkeligt, advarer eksperter

Flere - både mænd og kvinder - bliver ramt af kønsvorter (Foto: Colourbox)
Flere - både mænd og kvinder - bliver ramt af kønsvorter (Foto: Colourbox)
Følg Sundhed

Kønsvorter rammer hvert år 17.000 danskere, og antallet er stigende. I løbet af de sidste 30 år er forekomsten mere end tidoblet, vurderer eksperter på landets seksualklinikker.

På landets største klinik for kønssygdomme, Venereaklinikken på Bispebjerg Hospital, mærker man en konstant strøm af patienter med kønsvorter eller kondylomer. Kønssygdommen rammer både mænd og kvinder og kan i værste fald kan føre til livmoderhalskræft, analkræft eller mandelkræft.

Se kort: Her rammer kønssygdommene

Ellevedoblet
- I Danmark er der ingen anmeldelsespligt, når det gælder kondylomer, men erfaringer fra England viser, at antallet af kvinder med kønssygdommen er ellevedoblet, mens forekomsten blandt mænd er ottedoblet. Der er ingen grund til at tro, at det skulle være anderledes herhjemme, forklarer afdelingslæge Helle Kiellberg Larsen.

Samme vurdering har man hos foreningen Sex & Samfund, hvis offentlige telefonlinje ofte bliver brugt til spørgsmål om den tabubelagte kønssygdom.

- Der kan være flere mulige forklaringer på kønsvortestigningen. For eksempel kan yngre generationer måske have en lavere modstandskraft mod HPV-virus, der fører til kønsvorter. Desuden er opmærksomheden omkring sexsygdommen steget, så flere får kønsvorter konstateret og behandlet ved lægen, uddyber projektleder Jeppe Hald hos Sex & Samfund.

Kondom er ikke nok
Kønssygdommen, der er kendetegnet ved små blomkålslignende knopper, sætter sig omkring skeden, anus eller på penis. Behandlingen kan være både langvarig og smertefuld og består af pensling, ætsning eller i værste fald skal kønsvorterne brændes eller klippes af. Ifølge en ny undersøgelse fra Netdoktor får en stor del af patienterne psykiske problemer som følge af kønsvorterne.

Læs mere her:

'Mit sexliv blev ødelagt'

Selv om man beskytter sig med kondom, er det ikke altid nok - kønsvorterne kan sprede sig til det område, der ikke er dækket af kondomet, advarer Helle Kiellberg Larsen.

Udvid HPV-vaccinen
- For at komme problemet til livs er vi nødt til at udvide HPV-vaccinen, så den også omfatter drenge og mænd. I øjeblikket er unge kvinder og jævnaldrende mænd tildels beskyttet gennem vaccination, men homoseksuelle mænd er helt overset, tilføjer afdelingslægen.

Hun henviser til erfaringer fra Australien, som viser, at antallet af kondylom-tilfælde blandt både kvinder og mænd er faldet markant, efter at man indførte HPV-vaccinen i 2007. Men forekomsten blandt homoseksuelle mænd er stadig høj, og det samme er antallet af analcancer-tilfælde.

I øjeblikket bliver HPV-vaccinen tilbudt piger op til 18 år, men senere i år udvides vaccinationsprogrammet til at omfatte kvinder op til 26 år. Alle andre må selv betale for vaccinen, som kan koste flere tusinde kroner.

Billigere HPV-vaccine til unge kvinder

Om kønsvorter

Kønsvorter eller kondylomer, som de også kaldes, skyldes en infektion med den såkaldte HPV-virus. Virusen smitter gennem fysisk berøring og rammer stort set alle seksuelt aktive kvinder i løbet af livet. Det er dog langt fra alle, der får et egentligt udbrud af vorterne.

Det er især unge under 30 år, som bliver ramt af kønsvorter, og flere kvinder end mænd er sandsynligvis udsatte. Årsagen til den kvindelige overrepræsentation i statistikken kan dog også være, at kvinderne i højere grad henvender sig til lægen.

Risikoen for at få kønsvorter øges, jo flere sexpartnere man har, og hvis man dyrker ubeskyttet sex. Men for at være på den sikre side kan man lade sig vaccinere med en HPV-vaccine. Den er gratis for alle piger op til 12 år, og senere i år bliver den også tilbudt kvinder op til 26 år. Når programmet træder i kraft bliver hele årgang 1985 tilbudt vaccinen uanset, om de er 26 eller 27 år.

For alle andre koster det penge at blive vaccineret. Den ene HPV-vaccine Gardasil dækker fire typer HPV-virus - både kræft og kønsvorter - og koster ca. 3500 kr eksklusiv evt. vaccinationsgebyr hos lægen. Den anden type Cervarix koster (dækker to typer HPV-virus) koster cirka 780 kroner for en dosis.

Kilde: Sex & Samfund, Statens Serum Institut og medicinpriser.dk

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.