Drik løs: Kaffe er sundt

Ny forskning viser, at kaffe er sundt for helbredet og beskytter mod udvikling af Parkinson og diabetes

I årtier har eksperter diskuteret, om kaffe er sundt eller ej. Men nu kan du trygt slupre løs af den mørke mokkadrik.

En ny dansk rapport fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at tre til fire kopper kaffe om dagen beskytter mod udvikling af type 2-diabetes og Parkinsons sygdom med 25 procent eller mere.

- Helt overordnet kan man sige, at kaffe er uskadelig. Meget tyder ligefrem på, at det i nogle tilfælde er gavnligt for helbredet,' fastslår professor Kjeld Hermansen, der er hovedforfatter til rapporten.

LÆS OGSÅ:

Vil du leve længe: Drik kaffe

Kaffe mod blodpropper
Nyere studier tyder også på, at kaffe kan reducere risikoen for blodprop og blødning i hjernen med 10 %. Andre studier peger i retningen af, at et kaffeindtag sænker den samlede risiko for kræft og beskytter mod Alzheimers sygdom, selvmord, depression samt kræft i mundhule, svælg, lever, tyktarm, endetarm og livmoder - men her er der brug for mere forskning.

Danskere elsker kaffe
Danskerne er nogle af de mest kaffedrikkende nationer i verden. Hver indbygger drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe omdagen.

- Da danskerne drikker meget kaffe, er det oplagt at se på, hvad forskningen viser om kaffens betydning for sundhed og sygdom. Med denne rapport får vi ryddet op i nogle af de kaffemyter, der jævnligt dukker op i medierne, siger Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Nogle få grupper skal dog være varsomme med kaffeindtaget. Koffein kan have en angstfremkaldende virkning hos personer, der i forvejen har en angstlidelse. Gravide kan med sindsro have et koffein forbrug på hvad der svarer til ca. tre kopper kaffe om dagen, men det er usikkert om et større indtag kan være skadelig. Desuden er der en øget risiko for knoglebrud blandt personer med et lavt kalciumindtag. Men det er en lille gruppe, da langt de fleste danskere fårtilstrækkelig kalcium.