Nedskæringer har ramt gravide rygere

Ingen rygestophjælp til gravide og patienter: Danske sygehuse og jordemodercentre har lukket fire af fem rygestopklinikker

Lungepatienter, hjertepatienter, gravide og andre med særlig stor grund til at kvitte tobakken må kigge langt efter hjælp på danske hospitaler. Siden kommunalreformen i 2007 har landets sygehuse nemlig nedlagt 80 procent af sine rygestopklinikker.

Det viser tal fra rygestopbasen, som professor og overlæge på Bispebjerg Hospital, Hanne Tønnesen, netop har offentliggjort i tidsskriftet Clinical Health Promotion.

– Taberne er patienterne og de gravide, altså de rygere der allermest akut har brug for at stoppe med at ryge, vurderer forskeren.

Hendes tal viser, at landets hospitaler i 2006 havde 24 rygestopklinikker. I dag er der kun fem klinikker tilbage.

Færre får kursus

Klinikkerne tilbød nogle af verdens mest effektive rygestopkurser. Men i dag må de fleste patienter og gravide henvende sig på apoteker og kommuner for at få dette tilbud. Men det er langt fra alle, der gør det.

Hanne Tønnesens undersøgelse viser nemlig, at 6.119 danskere i 2010 kom igennem et kursus, det er over 1.200 færre end i 2006. Forskeren vurderer, at lukningen af rygestopklinikkerne bærer ansvaret for faldet.

Professor og overlæge på lungemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, Jørgen Vestbo, er enig. Han tvivler nemlig på, at lungepatienter har overskuddet til at opsøge kommunernes rygestoptilbud.

– Kommunerne er godt nok lige så dygtige til at lave rygestopkurser. Men på hospitalerne fanger man folk, imens de er syge, så der er de tit mere motiverede for at der skal ske noget. Det er her, man skal gribe dem, mener Jørgen Vestbo.

Regionerne indrømmer

– Med mine øjne har man måske lagt snittet forkert i forhold til at fastholde motivationen på så vigtigt et område som rygestop, indrømmer formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman.

– Antallet af danskere, der gennemgår et rygestopkursus, er faldet med over 16 procent fra 2006 til 2010. Er du ikke bange for, at det skyldes, at man ikke længere kan sende patienterne på rygestopklinikker, imens de er indlagt og mest motiverede?

– Der kan selvfølgelig godt være nogen, der ikke længere synes, at et rygestop er relevant, når de kommer hjem fra sygehuset. Derfor er det meget vigtigt, at vi sørger for, at patienterne kommer over i de kommunale tilbud, når de bliver udskrevetLæs mere i Ekstra Bladet

  • Mogens er lungekræftpatient, men ryger stadig
  • Patientforeninger vil have klinikker tilbage
  • Så mange lungepatienter og gravide ryger
  • Disse rygestopklinikker er lukket

Hvad mener du - stem længere nede på sitet.

0 kommentarer
Vis kommentarer