Sagde nej til ADHD-medicin - og blev indberettet

Lars og Janni sagde nej til at medicinere deres søn med Ritalin og blev meldt til de sociale myndigheder

Janni og Lars Mortensen har været skilt siden Mikkel var et år. De har nu på eget initiativ flyttet Mikkel til en friskole, hvor der blot er seks elever i hans klasse. Han har aldrig haft det bedre og får stadig ikke Ritalin. (Foto: Rumle Skafte)
Janni og Lars Mortensen har været skilt siden Mikkel var et år. De har nu på eget initiativ flyttet Mikkel til en friskole, hvor der blot er seks elever i hans klasse. Han har aldrig haft det bedre og får stadig ikke Ritalin. (Foto: Rumle Skafte)

TIP OS: Har du oplevet, at myndighederne tvinger dig eller dine pårørende til at tage medicin? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

- Jeg fik et chok. Jeg råbte: "Det er løgn, det er simpelthen løgn".

Lars Mortensen lod temperamentet få frit løb, da han for få uger siden fandt ud af, at Kalundborg Kommune havde iværksat en paragraf 50-undersøgelse af ham og hans ekskone Janni Mortensen.

LÆS OGSÅ: Gambler med børns helbred

Undersøgelsen, som i værste fald kan fjerne deres 9-årige søn Mikkel fra hjemmet, kom efter Børnepsykiatrisk Klinik i Holbæk havde indberettet Lars og Janni til de sociale myndigheder.

Deres forbrydelse: De havde trodset en børnepsykiater og sagt nej til at give deres søn Ritalin.

- Det føles som om, de vil presse os til at medicinere vores søn, siger Lars Mortensen.

Tiltag før medicin
I januar afsluttede Børnepsykiatrisk Klinik i Holbæk en udredning af Mikkel, som i længere tid havde skabt uro i sin klasse og været involveret i flere voldelige episoder.

- Vi det fint med, at han skulle undersøges. Hvis der er noget galt med ham, vil vi gerne vide det, så vi kan gøre noget ved det, siger Janni Mortensen.

LÆS OGSÅ: Nu skal Novartis forklare sig om Ritalin

Psykiatrien konkluderer, at Mikkel, som en af flere diagnoser, har ADHD. Han skal derfor i behandling med Ritalin, samtidig med at der skal gøres pædagogiske tiltag for at hjælpe ham.

- På det tidspunkt har man overhovedet ikke forsøgt nogen pædagogiske tiltag, så vi siger, at vi gerne vil se, om disse tiltag virker, inden vi vil gå med til at give Ritalin, fortæller Lars Mortensen.

Den udmelding får psykiatrien til at melde sagen til de sociale myndigheder i Kalundborg Kommune. De kommer på besøg hos forældrene i slutningen af maj.

Medicin er nødvendigt
Kalundborg Kommune forklarer, at de skal igangsætte en undersøgelse, når de for en indberetning.

Ledende overlæge for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Sjælland, Jesper Pedersen, forklarer at det ikke er forældrenes nej til Ritalin, men det at man mener, at Mikkel kræver støtte og behandling fra både kommune og psykiatri på samme tid, der er årsagen til indberetningen.

- Det er sjældent, vi vil insisterer på medicinsk behandling. Men her er vi ret overbeviste om, at medicin bør afprøves af hensyn til barnets tarv.

Læs mere i Ekstra Bladet i dag:

  • Sundhedsstyrelsen: - Det er bekymrende
  • Børnepsykiater bakker forældrene op
  • Har retningslinjerne på deres side
  • - De vil tvinge os til at medicinere
  • Kommunen: - Vi forstår forældrene

På nationen! har Charlotte Bjørn oprettet sagen ' Related contentSTOP det store ADHD bedrag!' - foreløbig har mere end 6000 nationen!-medlemmer støttet hende. Klik her, hvis du også vil støtte hendes sag. Læs desuden også Fuld belysning af skadevirkning af psykofarmaka'