Undersøgelse: Raske børn stemples som syge

De yngste børn i en klasse får flere ADHD-diagnoser end de ældste. Ofte er de bare umodne, viser studie

En del af de børn, der får diagnosen ADHD og behandles med medicin, lider slet ikke af sygdommen. De er bare mindre modne end deres klassekammerater.

Det skriver Politiken tirsdag på baggrund af en ny canadisk undersøgelse, som omfatter 940.000 skolebørn mellem 6 og 12 år. Studiet er et af de eneste og mest omfattende af sin slags i verden.

De yngste drenge i en klasse har 30 procent større risiko for at få diagnosen end de kammerater, der er 11 måneder ældre. Især drenge får ADHD-stemplet.

Ifølge flere danske eksperter vil vi med al sandsynlighed se samme tendens i Danmark, hvis en lignende undersøgelse blev lavet. Og den nye undersøgelse gør indtryk på førende danske forskere.

- Det, der gør, at man får en diagnose i begge lande, er, at forældre, lærere og skolepsykologer slår alarm ud fra en sammenligning med de andre børn i klassen, siger Marianne Simonsen, der forsker i ADHD og er lektor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, til Politiken.

- Men man glemmer at tage højde for, at barnet er yngre, og at det kan forklare, hvorfor barnet er lidt vildt.

Susan Tetler, professor i specialpædagogik ved Aarhus Universitet, DPU, er enig i, at der bliver fokuseret for lidt på børnenes alder og modenhed.

- Problemet er, at mange af symptomerne på ADHD til forveksling kan ligne den adfærd, som drenge har, når de ikke er modne til at leve op til skolens krav, som motorisk uro og impulsivitet, siger hun til Politiken og fortsætter:

- Spørgsmålet er, i hvor høj grad vi kan stole på de ADHD-diagnoser, der bliver langet ud.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) siger til Politiken, at hun, for at løse problemet, vil se på, hvordan skolen bliver bedre til at fange drengene ved at fokusere på motorisk udfoldelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer