Annonce:
Annonce:

Læger ville droppe kemoen og nyde livet

Ledende læger bryder kæmpe tabu: - Hvis vi fik dårlige chancer for at overleve kræft, ville vi droppe kemoterapien

Kemoterapi kan giver meget hårde bivirkninger. Derfor ville fremtrædende danske læger droppe behandlingen, hvis det kun var små chancer for at den ville hjælpe dem. (Foto: Rob Kints)
Kemoterapi kan giver meget hårde bivirkninger. Derfor ville fremtrædende danske læger droppe behandlingen, hvis det kun var små chancer for at den ville hjælpe dem. (Foto: Rob Kints)
Annonce:
Følg Sundhed

Hvor meget skal det koste at redde et menneskeliv? Hvad er prisen på en månedes ekstra levetid?

Debatten omkring meget dyre kræftmidler, som forlænger patienters liv med få måneder, kører i øjeblikket på højtryk.

Nu bryder nogle af landets mest fremtrædende læger et stort tabu og fortæller til Ekstra Bladet, hvordan de ville reagere, hvis de fik diagnosticeret en alvorlig kræftsygdom, som kun ville give dem ringe chancer for at overleve.

- Hvis jeg ikke havde en væsentlig bedre mulighed for at overleve, så ville jeg foretrække ikke at få kemoterapi, siger Torben Mogensen, læge og vicedirektør på Hvidovre Hospital, til Ekstra Bladet.

Annonce:

Han har selv arbejdet med kræftsmertebehandling i mange år, dengang han var almindelig læge. Så han har oplevet, hvor dårligt patienterne får det i den sidste del af deres liv, når de får kemobehandling.

En tur i vinkælderen
Formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, bakker op om hans holdning. Han forventer heller ikke, at han ville modtage kemobehandling, hvis han stod over for det svære valg.

- Hvis jeg fik at vide, at der er en til to patienter ud af hundrede, der langtidsoverlever på grund af kemoen, imens der er rigtigt mange, der bare får et mere elendigt liv på grund af den, så tror jeg, at jeg ville svare nej til kemo, siger han.

Henrik Dibbern forestiller sig, hvordan han ville bruge den sidste tid af sit liv, hvis det skulle ske.

- Så ville jeg koncentrere mig om at nyde den sidste tid med min familie og måske forsøge at få de oplevelser sammen med familien man nu kunne nå, og så ville jeg gå ind i min vinkælder og se hvilke flasker, det var vigtigst at få drukket.

Annonce:

Kræftlæge er uenig
Lisa Sengeløv, overlæge på Onkologisk Afdeling på Herlev Hospital, står dog i den modsatte grøft.

- Det kommer jo an på, hvor gammel man er, hvor i livet man er, hvad det var for en sygdom, og hvad det var for en behandling. Men jeg tror ikke jeg ville være anderledes end andre mennesker, og jeg tror jeg ville tage de muligheder, der er.

– Det ville jo være mærkeligt, hvis jeg sad og gav en behandling til nogle mennesker, som jeg selv ville synes var helt forfærdelig, siger hun.

Læs mere i Ekstra Bladet:

  • 32-årig kræftpatient: - Jeg skal aldrig mere have kemo
  • Hospitalsdirektør: - Kemo kan forkorte livet
  • Heftig debat blandt lægerne
  • Så meget kan vi spare
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: