Offentlig appel: Bliv vaccineret imod mæslinger

Er du eller dit barn ikke vaccineret, så bliv det, opfordrer Seruminstituttet efter stort udbrud sidste år

Er man ikke vaccineret, så bør man blive det, for at hjælpe med at udrydde sygdommen på verdensplan og selv undgå risikoen for alvorlige komplikationer, hvis man bliver syg, lyder den offentlige appel. (Foto: Colourbox)
Er man ikke vaccineret, så bør man blive det, for at hjælpe med at udrydde sygdommen på verdensplan og selv undgå risikoen for alvorlige komplikationer, hvis man bliver syg, lyder den offentlige appel. (Foto: Colourbox)

Fra den 1. april og året ud vil alle personer, der er født mellem 1974 og 1994, kunne blive vaccineret gratis mod den meget smitsomme og farlige børnesygdom mæslinger. Det oplyser Statens Serum Institut.

Det sker efter, at der sidste år var det største antal smittetilfælde med mæslinger i 14 år i Danmark og ramte hårdt blandt især unge voksne, der udgjorde en tredjedel af de smittede, oplyser TV 2.

Udbruddet sidste år skyldtes, at der de senere år har været mindre tilslutning til MFR-vaccinen, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

LÆS:

Mæslingesmitten bliver spredt, fordi for mange børn ikke har fået MFR-vaccinen. (Foto: Colourbox) Sundhed Mæslinge-epidemi sender danskere på hospitalet

LÆS:

Sundhed Mæslingerne hærger i Europa

Ifølge Statens Serum Institut bliver cirka 10 procent af hver årgang ikke vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

- For at vaccinen skal virke efter hensigten, skal 95 pct. af en årgang være blevet vaccineret, men de sidste mange år er kun mellem 85-90 procent af hver årgang blevet vaccineret, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen til TV 2.

Kan være livsfarlig
Mæslinger er potentielt livstruende, og kan give komplikationer som mellemørebetændelse, lungebetændelse, vejrtrækningsproblemer og behandlingskrævende diarre.

Hos nogle få udvikler sygdommen sig alvorligt, hvor virus angriber centralnervesystemet og hjernen, og kan give varige men.

Det danske mæslingeudbrud er knyttet til en epidemi, som ifølge WHO har ramt store dele af Europa. På verdensplan dræber mæslinger årligt 1,1 millioner børn, og det er den 8. hyppigste dødsårsag på verdensplan.

Skal udryddes inden 2015
Med tilbuddet om gratis vaccine for personer, der er født mellem 1974 og 1994 - og altså er mellem 17 og 38 år - håber Statens Serum Institut, at tilbuddet vil bidrage til, at Danmark kan opfylde Verdenssundhedsorganisationen WHO's målsætning om at udrydde mæslinger og røde hunde i Europa senest i 2015, skriver TV 2.

På finansloven er der i 2012 afsat seks millioner kroner til ordningen, men der er også afsat penge til at praktiserende læger kan kontakte danskere, der ikke er blevet vaccineret:

Fakta om mæslinger

Mæslinger er en af de mest smittefarlige virussygdomme.

Den forårsages af et virus, man kalder morbillivirus.

Mæslingesmitten overføres ved dråbeinfektion. Det vil sige, at smitte sker gennem luften fra personer, som har mæslinger.

Selvom den syge bliver isoleret, kan mæslinger springe fra rum til rum.

Alle, der ikke tidligere har haft mæslinger eller er vaccineret mod mæslinger, kan blive smittet.

MFR-vaccinen blev indført i 1987 og er gratis for alle under 18 år.

0 kommentarer
Vis kommentarer