Patient: Skandalelæge gav mig skæve bryster

Lever i smertehelvede: Kim Tjelum vansirede Kathrine Andersens bryster - hendes venstre bryst er større end det højre

Sådan ser Kathrine Andersens bryster ud efter operationen på Danica Klinikken. (Privatfoto)
Sådan ser Kathrine Andersens bryster ud efter operationen på Danica Klinikken. (Privatfoto)

- Implantatet sidder så højt oppe, at det presser resten af mit bryst ned, så det oprindelige bryst hænger under implantatet.

Kathrine Andersen tabte sig under en slankekur 35 kilo og opnåede de slanke kurver, hun havde drømt om. Til gengæld var brysterne nærmest forsvundet.

Det er de ikke i dag. De er store, uens og ligner mest af alt fortrinene på en lerfigur, et par barnehænder kunne have klasket sammen i en formningstime i 3. klasse. Den i dag 24-årige kvinde lever i konstante smerter, der gør det svært for hende at passe praktikpladsen som sygeplejerske på Roskilde Sygehus.

- Implantaterne blokerer for nerver og blodgennemstrømning til hoved og arme. Når jeg spænder armene, presser musklen implantaterne op i kravebenet, og jeg har meget svært ved at bruge hænderne på arbejdet, siger kvinden til ekstrabladet.dk.

Hun står i aften frem i TV-Avisen på DR1 og fortæller sin historie.

Jeg ved ikke, hvad der er i mine bryster

Drømmen blev til et mareridt
Efter sit massive vægttab sidste år besluttede Kathrine Andersen, der stammer fra Norge, sig for at få foretaget en brystforskønnende- og forstørrende operation. Efter at have undersøgt forskellige skønhedsklinikker på nettet valgte hun at blive opereret på Danica Klinikken i København, hvor en af hendes veninder var blevet opereret med et godt resultat. Hun havde sparet op og taget dobbeltvagter på jobbet for at få råd til operationen, der kostede 35.000 kroner.

Speciallæge i plastikkirurgi, Kim Tjelum, tog 8. juni 2011 imod den dengang 23-årige kvinde. Kim Tjelum blev i går i 21 Søndag på DR1 afsløret i at have udført undersøgelser på kvinder, der ville have lavet brystoperationer, efter han selv havde opgivet sin autorisation som speciallæge.

- Han virkede som en sympatisk fyr og som en, der havde styr på tingene. Vi aftalte ikke, hvor meget han skulle fylde i, men at han selv ville vurdere hvilken mængde, der ville få dem til at se naturlige ud. Efter at jeg havde tabt mig, var der intet fyld tilbage, kun hud, så de skulle fyldes ud og strammes op, men ikke blive for store, fortæller Kathrine Andersen til ekstrabladet.dk.

Kim Tjelum fyldte 500 milliliter i hvert bryst. Implantaterne blev sat ind under brystmusklerne.

- Det ser overhovedet ikke naturligt ud - heller ikke med hensyn til størrelsen.

12 brystopererede kvinder kræver erstatning

Kathrine Andersen fortæller ekstrabladet.dk, at Kim Tjelum var klar til at vise hende resultatet, da kvinden vågnede fra narkosen.

- Jeg fik et chok. Det var meningen, at han skulle gå ind igennem brystvorterne, men fordi der var opstået komplikationer, fortalte han mig, at han havde været nødt til at lægge et ekstra snit for at få implantaterne til at passe. Snittet er lagt fra brystvorten og ned og hele vejen under brystvorten. Det var ikke aftalen, og jeg var ikke blevet informeret.

Åbne sår og infektioner
Kathrine Andersen oplevede efter operationen en lang række komplikationer.

- Jeg havde infektioner i sårene, som ikke ville hele, i to en halv måned - blandt andet en stafylokokinfektion. Jeg havde åbne sår rundt om brystet, så man kunne se fedtvævet rundt om mine bryster 14 dage efter operationen. Stingene skulle have været pillet ud 14 dage efter operationen, men efter tre uger var det stadig ikke muligt at pille dem ud. Jeg havde konstante smerter i arme og hoved, som jeg måtte tage store mængder af smertestillende piller for at undertrykke.

Klinikejer taget i brystløgn

Ifølge Kathrine Andersen fik hun efter megen tovtrækkeri med Danica Klinikken udskrevet recepter på antibiotika - fordi man på klinikken ikke mente, det var slemt nok. Hun søgte ikke egen læge, fordi hun stadig gik til kontrol på Danica Klinikken.

- Der står dog ikke noget i journalen om, at jeg har fået antibiotika igennem klinikken. Jeg har kun dokumentation for det igennem apoteket.

- Hvorfor tror du, Kim Tjelum ikke har skrevet det i journalen?

- Jeg så slet ikke Kim Tjelum efter operationsdagen. Det viste sig, at han mistede sin autorisation netop den dag. Men jeg tror, de har undladt at skrive noget i journalen om infektionerne, fordi det så ville fremstå, som om de havde lavet en fejl.

Søger erstatning
Og fejl mener Kathrine Andersen i den grad, at Kim Tjelum har lavet. Hun har meldt klinikken til Patientombuddet (det tidligere Patientklagenævnet, red.) og søgt erstatning hos Patientforsikringen. Desuden overvejer hun at melde Kim Tjelum til politiet.

Kim Tjelums tidligere medejer af Danica Klinikken, Mitte Skjold, har lovet hende en genoperation. Den hverken regner hun med eller tør at tage imod.

- Rigshospitalet har besluttet sig for at genoperere mig for at fjerne implantaterne. Lægerne vurderer, at jeg kan genbruge implantaterne, og de kan jo bare vælge og vrage mellem de ar, jeg allerede har fået af Kim Tjelum.

- Jeg står frem, fordi det svin skal have, hvad han fortjener, siger Kathrine Andersen til ekstrabladet.dk.

ekstrabladet.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra plastikkirurg, Kim Tjelum, som Sundhedsstyrelsen har meldt til politiet for stik imod loven at have forundersøgt patienter uden autorisation og for sjusket journalføring.

Kathrine Andersen er langt fra den eneste kvinde, der er utilfreds med resultatet på Danica Klinikken, der nu har skiftet navn til Cosmopol Klinikken. Du kan høre meget mere om Kathrine Andersens oplevelser med Kim Tjelum og hans klinik, i TV-Avisen på DR1 klokken 18.30.

LÆS MERE OM DANICA KLINIKKENS VANSIREDE PATIENTER I EKSTRA BLADET I MORGEN.

Skriv til kup!, hvis du har haft problemer med Danica Klinikken.