De seks hyppigste kondomfejl

Hvor mange fejl kan man lave på én gang? Kig på tjeklisten og se, om du også er en gummi-Klodshans

En overraskende stor del af kondombrugerne ruller ifølge undersøgelsen kondomet ud, inden de tager det på.. (Foto: Colourbox)
En overraskende stor del af kondombrugerne ruller ifølge undersøgelsen kondomet ud, inden de tager det på.. (Foto: Colourbox)

Der er overraskende mange måder at gøre noget forkert på - også når det kommer til kondomer.

Det er den umiddelbare konklusion man kan drage, efter et hold forskere fra det amerikanske Kinsey Instituts afdeling for kondom-forskning (for selvfølgelig findes den), CURT, har gennemgået og analyseret en række artikler om emnet.

En analyse af 50 forskellige artikler fra 14 forskellige lande, som er publiceret om emnet siden 1995, udpegede en række fejl som gik igen, når folk skulle tvinge regnfrakken på den ivrige anakonda.

Danskerne kan heller ikke
Undersøgelsen har data fra 14 forskellige lande, men hovedvægten er amerikanske, engelske og canadiske undersøgelser, skriver Daily Mail.

Hos danske Sex og Samfund oplever man dog også, at folk kontakter rådgivningen 'Sexlinien for Unge' på grund af problemer med kondomerne:

- Det er typisk problemer med, at kondomet kan glide af, at det revner eller at det bliver vendt den forkerte vej, når man tager det på, siger national projektmedarbejder Jeppe Hald til ekstrabladet.dk.

Her er seks af de hyppigste kondom-fejl. Tjek, hvor mange af dem du laver.

LÆS OGSÅ:

For liderlig til kondom

1 - Glemmer at tjekke for skader
Et kondom beskytter imod graviditet og kønssygdomme i mere end 98 procent af tilfældene - hvis det altså ikke er i stykker.

Derfor skal man tjekke, om kondomet er intakt, inden man bruger det - men det glemte 74.5 procent af mændene og 82.7 procent af kvinderne i undersøgelserne.

2 - Ingen plads til begejstring
Der skal være lidt plads til udvidelse: Helt op til 45,7 procent af mændene i undersøgelsen gjorde ikke plads i toppen af kondomet til sæd og fik ikke klemt luften ud af sæd-reservoiret.

- Hvis ikke du har klemt luften ud af tutten, så risikerer du dels, at kondomet ikke slutter tæt, så det kan lække, og der er også større risiko for, at kondomet revner, siger Jeppe Hald.

3 - Skal jeg også puste det op?
Op mod hver fjerde mand sagde, at de rullede kondomet ud før de tog det på. Vi lader billedet stå et øjeblik.

4 - Hov - det skal vendes!
Mellem fire og 30.4 procent af deltagerne svarede, at de havde prøvet at rulle et kondom på med indersiden udaf - og så vende det om og rulle det korrekt på.

- Problemet her er, at man så har haft kontakt med den side, der vender udad. Der kan være præsperm på, som så kommer ind i kvinden, og dermed stiger risikoen for uønsket graviditet, siger Jeppe Hald.

5 - Tager en rundtur først
I undersøgelserne svarede fra 17 og helt op til 51.1 procent, at de først rullede gummihætten på, efter de var gået i gang med at dyrke sex.

- Man skal tage det på, før der er kontakt mellem kønsdelene. Lige så snart de er i kontakt med hinanden, kan der være en risiko for seksuel smitte, eller at der er lidt sæd til stede, som kan komme ind i partneren. Og selvfølgelig skal man helt klart have det på, før man begynder at have penetration, siger Jeppe Hald.

6 - Tager kondomet af for tidligt
Om det er på grund af en basal mangel på forståelse for forplantningen eller fordi, spændingen gav lidt ekstra spice: Mellem 13.6 og 44.7 procent sagde, at de tog kondomet af inden, de var færdige med at dyrke sex.

Klik her og se, hvordan man gør det rigtigt

Fjende nummer et: Intimbarbering
Mange oplevede desuden problemer med selve kondomets funktionsdygtighed: Op imod 41 procent havde oplevet, at kondomet gik i stykker, mens mellem 13,1 og 19,3 procent havde oplevet, at kondomet lækkede.

Her møder kondomet i dag en dræbende fjende, som ikke hærgede i samme grad for 20 år siden:

- Der er efterhånden en hel del, der intimbarberer sig, og på nyklippede hår og stubbe er spidserne faktisk ret skarpe. Det kan medføre, at kondomet lettere kommer til at revne, fordi der bliver stukket et hår igennem. Så det er faktisk noget af det, vi prøver at stille spørgsmål til, hvis vi bliver kontaktet jævnligt af folk, der ofte oplever, at kondomet springer. For det kan være fordi, at de intimbarberer sig, siger Jeppe Hald.

Når kondomerne ikke bliver brugt korrekt, stiger risikoen selvfølgelig for at blive gravid ved et uheld eller få en seksuelt overført sygdom.