'Min far blev kvalt i sit eget bræk på hospitalet'

Ingen kom Tage Andersen til undsætning på Herlev Hospital, før det var for sent

Tage Andersen blev 74 år gammel. Han døde af hjertestop på Herlev Hospital, kvalt i sit eget opkast. Hans søn Henrik forstår ikke, hvordan det kunne ske. (Privatfoto)
Tage Andersen blev 74 år gammel. Han døde af hjertestop på Herlev Hospital, kvalt i sit eget opkast. Hans søn Henrik forstår ikke, hvordan det kunne ske. (Privatfoto)

Tage Andersen døde på Herlev Hospital 12. februar i år . Ikke af den kræft, han var på hospitalet for at blive behandlet for, men kvalt i sit eget bræk alene på en hospitalsstue.

Hans søn står midt i sorgen i dag uforstående over for, at hans 74-årige far skulle ende sine dage på 'uværdig' vis på et hospital, hvor Henrik Andersen troede, faderen var i de tryggeste hænder.

- Jeg synes, det er uværdigt, og jeg kan ikke forstå, at man ikke har haft mere overvågning på så syg en mand, siger Henrik Andersen til ekstrabladet.dk.

Tage Andersen fra Hvidovre var ramt af kræft i blæren og havde egentlig besluttet sig for at fravælge en livsforlængende behandling. Han havde mistet to hustruer til cancer og havde ikke lyst til at gå igennem samme lidelsesforløb.

- Men lægerne mente, at man kunne forbedre hans liv med et simpelt indgreb, hvor de rekonstruerede en del af blæren med en del af tarmen. Han var frisk nok til det og lod sig overbevise om, at det var det rigtige.

Kastede op i dagevis
Operationen 7. februar gik godt, og da Henrik Andersen dagen efter talte med sin far, var han ved godt mod.

- Han havde det udmærket og fortalte, at en mand, han havde ligget på stue med, lige var blevet udskrevet efter kun en uge.

Men dagen efter begyndte ubehaget. Tage Andersen begyndte at kaste op og kunne ikke holde noget i sig.

- Han blev ved med at kaste op i dagevis, også efter at de flyttede ham fra opvågningen og op på en almindelig afdeling, fortæller Henrik Andersen.

Lørdag 11. februar havde Tage Andersen besøg af sin bror. Han var stadig dårlig og lå med en pose, som han kastede op i. Henrik Andersen fortæller, at faderen på et tidspunkt ringede efter hjælp fra en sygeplejerske.

Ringede efter hjælp
- Min onkel har fortalt, at da hun endelig nåede frem, var min far faldet i søvn og lå med brækposen i sin knugede hånd. Sygeplejersken kunne næsten ikke få posen ud af hånden på ham. Min far var den type, der ikke lå og råbte op efter hjælp. Det burde han måske have gjort, men jeg tror, at mange ældre mennesker ikke bryder sig om at kræve noget heller ikke på hospitalet.

51-årige Henrik Andersen bor i Stouby i Østjylland og er ramt af sklerose. Derfor havde han ikke mulighed for at være på hospitalet hele tiden. Han var dog i løbende kontakt med sin far, som han regnede med var i gode hænder under indlæggelsen.

Lige indtil telefonen ringede natten til søndag:

- En sygeplejerske fortalte, at man havde fundet ham med hjertestop i en sø af bræk. Hun mente, at det var opkastet, der var skyld i hjertestoppet, men det skulle undersøges. De havde genoplivet min far og lagt ham i respirator.

Slukkede respirator
Hurtigt viste det sig dog, at Tage Andersens liv ikke stod til at redde:

- Jeg fik at vide, at udsigterne lød på, at han ville være svært hjerneskadet, hvis han overlevede. Så vi besluttede os for, at der skulle slukkes for respiratoren, fortæller Henrik Andersen.

Henrik Andersen har siden dødsfaldet ventet på en afklaring af forløbet. Herlev Hospital har selv bedt de efterladte om lov til at obducere Tage Andersen for at finde ud af, hvad der var skyld i faderens hjertestop. Ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger slår obduktionsrapporten fast, at Tage Andersen blev kvalt i sit eget bræk og derfor fik hjertestop.

- Jeg synes, det er uværdigt. I mit hoved skal man holde øje med en mand, der ligger og kaster op, efter så stor en operation. Jeg er sur over, at de ikke har haft mere overvågning. Alarmklokkerne burde efter min mening have ringet, fordi han i flere dage havde ligget og kastet op. Der sker selvfølgelig uheld, men for mig lyder det, som om, de var advaret om, at noget var galt. Et par dage før han døde blev han røntgenfotograferet for at klarlægge, hvad der var skyld i opkastningerne, men jeg hørte aldrig, hvad resultatet af den undersøgelse blev, fortæller Henrik Andersen.

Søn er velkommen til samtale på hospital
Han vil nu klage til Patientombuddet over behandlingen af faderen og anmelde sagen til Patientforsikringen.

Fra Herlev Hospital lyder det over for ekstrabladet.dk, at man ikke kan kommentere personsager, men at Henrik Andersen er meget velkommen til at få en samtale om faderens forløb i nær fremtid.

ekstrabladet.dk arbejder fortsat på at få Herlev Hospitals kommentarer til dødsfaldet.